Image default
Külföld

Orbán Viktort védi az EP elnökségének tagja

forrás: 180 perc/Kossuth Rádió

Az Európai Unió a támadások helyett inkább hálával tartozik a magyar kormánynak azért, mert az egész közösség határait védi – véli Andrej Kovacsev, az Európai Parlament elnökségének néppárti tagja.

Minden szuverén országnak megvan hozzá a joga, hogy megvédje a határait, azon tagállamoknak pedig, amelyek határa egybeesik az Európai Unió külső határával, nemcsak joguk, hanem kötelességük is annak biztosítása. A határok ugyanis azért vannak, hogy a legálisan, a kijelölt pontokon lépjék át őket. Annak, aki menedéket kér, ezeken a helyeken kell közlekednie, és elmondania, mit szeretne – mondta a Kossuth Rádiónak Andrej Kovacsev bolgár néppárti képviselő, az Európai Parlament elnökségének tagja.

hirmagazin_2015-10-10_070441Andrej Kovacsev az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban (MTI/EP/Fred Marvaux)

 

A politikus szerint az EU-nak a mostaninál sokkal aktívabban kell védenie a határait, és segítenie kell Görögországnak, valamint Magyarországnak is a biztosításukban, habár ez közös uniós feladat lenne a Frontex ügynökséggel. A bolgár EP-képviselő szerint az EU hálával tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, amiért biztosítja a külső határokat. Megjegyezte, Bulgáriában is van kerítés a török határon, bár ott nem teljes hosszában, csak egy 40 kilométeres szakaszon.


Interjú Andrej Kovacsevvel, az EP-elnökség néppárti tagjával – 180 perc

Andrej Kovacsev azokat a kritikákat, melyek szerint Magyarország rosszul bánt a migránsokkal, nem akarta kommentálni. Annyit mondott, egyesek biztosan durván bántak velük, de olyan migránsok is voltak, akik gyorsan tovább akartak menni, és készek voltak erőszakot alkalmazni. Abban is biztos, hogy Orbán Viktor nem adott olyan utasítást, hogy rosszul bánjanak ezekkel az emberekkel, „ez nem az ő politikája” – mondta.

Arról, hogy a nyugati média és politikusok hevesen támadják a magyar kormányt, Andrej Kovacsev azt mondta, egyáltalán nem fair, hogy csak Orbán Viktorra koncentrálnak. Mit csinál a szlovák kormányfő, Robert Fico, a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic vagy a cseh elnök, Milos Zeman? Ők nagyon durva szavakat engednek meg maguknak a migránsokkal szemben, de erről alig beszélnek Nyugaton, mindig csak Orbánról. Fairnek kell lenni, és látni kell, hogy egyes szocialista kormányok sokkal rosszabbakat mondanak a migránsokra – véli Andrej Kovacsev.

A néppárti EP-képviselő arról is beszélt, szerinte határozottan ki kell mondani, hogy a háború elől menekülőknek Európa oltalmat tud nyújtani időlegesen, de nem tartósan. Világossá kell tenni, hogy ha a szíriai és az iraki helyzet javul, akkor nagy részüknek vissza kell térnie a hazájába. Az uniónak mindent meg kell tennie azért, hogy ne motiválja ezeket az embereket az Európába tódulásra. Ha emberek millió érkeznek Afrikából és Ázsiából, az veszélyezteti az elmúlt harminc-negyven évben az adófizetők munkájával elért európai szociális színvonalat – mondta a bolgár politikus.

Egyáltalán nem fair, hogy csak Orbán Viktorra koncentrálnak. Mit csinál a szlovák kormányfő, Robert Fico, a horvát miniszterelnök, Zoran Milanovic vagy a cseh elnök, Milos Zeman? Ők nagyon durva szavakat engednek meg maguknak a migránsokkal szemben, de erről alig beszélnek Nyugaton, mindig csak Orbánról.

 

Hasonló hírek

Tragédiával végződött a perverz pap forró szexkalandja

Mazsi

Brexit – Macron a helyzet tisztázását várja Johnsontól

Géza

Hős taxisofőr próbálta megállítani az egyik késsel felfegyverkezett londoni merénylőt

Edit