Image default
Belföldi hírek Kiemelt hírek

Orbán Viktor: Van némi puskapor a levegőben

forrás: Kossuth Rádió/180 perc/MTI

Meg kell védeni az Európai Unión belüli szabad mozgás jogát, a visegrádi négyek ezért fogtak össze – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor a 180 percben elmondta: a Schengen Barátai csoporthoz várják mindazon tagállamok csatlakozását, amelyek szintén elutasítják, hogy a mostaninál kevesebb országra korlátozzák a schengeni övezetet. Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői tegnapi prágai találkozójukon egyetértettek abban, hogy a mini Schengen létrehozása helyett a külső határok védelmére kell összpontosítani.

Van némi puskapor a levegőben, néhány ország ugyanis azt a tanulságot vonta le a menekültválságból, hogy a szabad mozgást szűkíteni kell, ezek le akarják választani magukról a kelet-közép-európai államokat, ami magyar szempontból teljesen elfogadhatatlan, hiszen mi voltunk például az egyetlenek, akik megvédtük Schengen külső határát – jelentette ki a 180 percben a miniszterelnök. Sajnos azonban, rendre előbukkan az EU-ban az a gondolat, hogy ha baj van, akkor kevesebb tagállammal jobban mennének a dolgok, ezért is alakította meg csütörtökön Prágában a V4 (Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia) a Schengen Barátai kört, hogy szervezetten léphessenek fel a saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében.

Magyarország is bírósághoz fordult a kvóták ellen

A miniszterelnök jelezte: e lépés nem szimbolikus, hanem érdemi, “hatályon kívül akarjuk helyeztetni” a bírósággal a kvótákról szóló döntést, amely Magyarország szerint ellentétes az EU-s jogszabályokkal. Az Európai Bíróság egy független testület, de más, nemzetek fölötti szempontból nézi a világot, Magyarország azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kvótáról született döntést hatályon kívül helyezzék – hangsúlyozta a Kossuth Rádió reggeli adásában a miniszterelnök.

Senki nem mondhatja meg a magyaroknak, kikkel akarjanak együtt élni, nem lehet olyan hatalma Brüsszelnek, hogy olyanokat telepítsen ide, akiket nem szeretnénk – jelentette ki Orbán Viktor. Hogy aztán mi, magyarok jól döntünk-e, majd az idő megmutatja – mondta, hozzátéve: mindenkit oda kell visszavinni, ahonnan eljött. A helyzet egyébként meglehetősen bonyolult, nagyon nehéz kiigazodni a hírek közt, a kormánynak pedig az a dolga, hogy segítsen az embereknek tájékozódni, ezt szolgálja a kvótával kapcsolatosa kampány – tette hozzá.

Orbán Viktor: Van némi puskapor a levegőben

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. december 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nem szabad koldulni

A hét végi EU-török-tárgyalásról a kormányfő azt mondta, nem vásárolhatunk magunknak biztonságot, meg kell mutassuk, hogy saját erőből is képesek vagyunk megvédeni magunkat, máskülönben kiszolgáltatottal vagyunk. Ezért is született az a magyar javaslat, hogy először bizonyítsuk be: képesek vagyunk megvédeni önállóan a határokat. Nem igaz ugyanis – hangsúlyozta a miniszterelnök -, hogy az újabb kori népvándorlással szemben Európa ne tudná megvédeni magát, csak akarat kellene. Akarat helyett az EU Törökországgal alkudozik, ennek azonban biztosan nem lehet az a végeredménye, hogy újabb migránsok jöjjenek Európába, akiket aztán szétosztanak a kontinensen.

Magyarország tehát támogatja a megállapodást Törökországgal, de annak az az előfeltétele, hogy Európa saját erejéből is képes legyen megvédeni a határait, “nem koldulhatunk biztonságot” – fejtette ki Orbán Viktor. Megjegyezte egyúttal, nem látta volna bölcs dolognak, ha Magyarország megvétózza az EU-Törökország-megállapodást az európai nagyhatalmakkal szemben.

Őrült gondolat

Ha a nyugat-európai vezetőket hallgatjuk, talán azt hisszük, valamiféle ravaszkodás lehet a mögött, amit állítanak, el kell azonban hinnünk, hogy azt gondolják – és ez egy őrült gondolat -, hogy az európai élet valóban akkor lesz kívánatosabb, csillogóbb, ha a migránsok jönnek. Bár a visegrádi négyek közt is vannak vitás kérdések, az egyetértés itt azonban jóval nagyobb, hiszen történelmileg, földrajzilag is közelebb vagyunk egymáshoz, fél mondatokból is értjük egymást – mondta a kormányfő


Orbán Viktor a 180 percben

Liberális helyett demokratikus

A magyarok, a visegrádi négyek válságkezelése – mára ez kiderült -, sikeres volt, vannak azonban olyan európai körök, amelyek ezt nehezen viselik el. “Soros Györgyék, az általuk fenntartott alapítványok és azok aktivistái, az eurobürokraták tekintélyes része Brüsszelben”, balliberális európai vezetők azt gondolják, a nemzetek rossz dolgok, Magyarország szerint viszont “nemzetek nélkül nincs Európa”. Az európai emberek szándéka nyilvánvalóan egyre távolabb kerül az európai vezetők akaratától, ezért a politikának változnia kell, a liberális korszak helyett demokratikus korszak kell hogy jöjjön.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy “nyílik az olló” az európai emberek és a vezetők akarata között, ami demokráciaprobléma. “Nem lehet szembemenni az emberekkel” – hangsúlyozta, a liberális helyett pedig egy “ismét demokratikus korszakot” sürgetett Európában.

Elemezni kell a szabadkereskedelmi megállapodások Magyarországra gyakorolt hatásait

A rádióinterjúban szóba kerültek a transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások is, amelyekről a miniszterelnök megjegyezte: időközben az Egyesült Államok szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött Ázsia tekintélyes térségeivel, és ezek érinteni fogják a Magyarországon termelő cégek nemzetközi versenyképességét is. Most szerinte ezeket az amerikai-ázsiai megállapodásokat kell elemezni.

Végül az oktatásra kitérve a kormányfő arról beszélt, hogy a munkaalapú gazdaságnak a híve, ahogyan annak is, hogy össze kell kapcsolni az oktatást a gazdasággal. A jó minőségű, életszerű oktatás erősíti az ország gazdasági teljesítményét – hangsúlyozta.

 

Hasonló hírek

Tuzson: a szavazás tétje, hogy milyen Magyarország lesz a jövőben

Edit

Aláírásgyűjtésbe kezd a Fidesz a kötelező kvóta ellen

Edit

Nógrádi: Már megvan a migránsok új útvonala

Edit