Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor: nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli
Belföldi hírek

Orbán Viktor: nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége meghívására közös látogatáson vett részt a magyar zsidó közösségnél a Dohány utcai zsinagógában. Az eseményen beszédet mondott Orbán Viktor, Benjamin Netanjahu és Heisler András, a Mazsihisz elnöke is.

Fontos, hogy Izrael és Közép-Európa, illetve Izrael és hazánk olyan jövőt képzeljen el, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket, ilyen hazánk és nemzetünk szeretete, illetve a terrorizmus elleni küzdelem is. Olyan jövőt, amelyben összekötnek a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráink közötti mély kapcsolat és a kölcsönhatások; identitásunk magabiztossága, „az, hogy tudjuk, kik vagyunk, és büszkék vagyunk rá” – mondta a zsinagóga Goldmark-termében tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadart idézve azt mondta: “ha akarjátok, nem mese”.

Ha akarjuk, nem mese, hogy meg tudjuk állítani az európai antiszemitizmus erősödését, és az intolerancia tömeges Európába szállítását – mondta – ha akarjuk, nem mese, hogy az EU-t meggyőzzük arról, hogy ismerje el és tisztelje Izrael azon erőfeszítéseit, áldozatait, amivel Európát is védelmezi, nem csak önmagát – tette hozzá.

Közölte: ha a szélsőséges és militáns terroristacsoportok átveszik a közel-keleti térség feletti irányítást, Európának újabb és újabb inváziókkal kell szembenéznie. “Izrael és Európa – benne Magyarország – biztonsága összekapcsolódik” – mutatott rá.

„Ma a zsidó élet a reneszánszát éli”

A miniszterelnök arra is kitért: nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli, még ha “küzdelmek árán” is, és azt kívánják, hogy “a magyar zsidóság alkotó energiái szabadon kibontakozzanak”. Én azt várom – folytatta –, hogy a magyar zsidó kultúra mostani felívelése gazdagítani fogja Magyarországot és nemzeti kultúránkat.

A kormányfő leszögezte: Izrael titka az a tudás, hogy hogyan lehet a legkevesebből a legtöbbet kihozni. „Egyszer talán mi is megtanuljuk ezt” – mondta.

Megjegyezte: Magyarországon él és a magyar nemzet része Európa második legnagyobb zsidó közössége.

Orbán Viktor úgy látja, hasonlóvá teszi a két népet, hogy „mindig többet adunk a világnak, mint amennyit kapunk tőle, és ez így is van rendjén. Kívánom, hogy a két népnek még évszázadokig legyen mit adnia” – zárta beszédét Orbán Viktor.

Netanjahu: a zsidóság elfoglalja méltó helyét a világ nemzeti között

Sok látogatás követi még a mostanit, jövőre például a visegrádi négyek látogatnak Jeruzsálembe – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásán.

Orbán Viktor nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli 1
Az Orbán Viktor miniszterelnök vendégeként hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beszédet mond a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az izraeli miniszterelnök kiemelte: ez jelentős fejlemény, és azt mutatja, hogy a zsidóság elfoglalja méltó helyét a világ nemzeti között.

Hozzátette: van ellenállás ezzel szemben, hiszen vannak antiszemita mozgalmak, és a tradicionális antiszemitizmus mellett megjelent egy új, anarchista antiszemitizmus is, amely a radikális iszlámmal ölelkezik össze.

Fontosnak nevezte, hogy Orán Viktor keddi nyilatkozatában nyíltan beszélt a korábbi magyar kormányok zsidósággal szemben elkövetett bűneiről, és megköszönte, hogy a miniszterelnök fölemelte szavát Izrael legitimációjának megkérdőjelezése ellen.

Benjámin Netanjahu kitért arra is: a zsidó nép olyan, mint egy különleges fa: nagyon mély gyökerei vannak, de az ég, a jövő felé törnek ágai. Folyton kérdéseket tesznek fel és válaszokat adnak, de a zsidó nép e kettős sajátossága kellett az újjászületésükhöz – emelte ki. Hozzátette: ez sok más országgal, így a visegrádiakkal is összeköti őket, hiszen e nemzetek is büszkék a múltjukra és szeretnék együtt megragadni a jövőt.

Hesiler: Múltunk és jövőnk összeköt bennünket

A magyarországi zsidóság történetében ez az első alkalom, hogy egyszerre két miniszterelnököt lát vendégül. Ez tehát történelmi esemény, amihez a Dohány utcai zsinagóga Goldmark terme történelmi helyszínt biztosít – mondta el az eseményen Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Orbán Viktor nálunk ma a zsidó élet a reneszánszát éli 2
Heisler András, a Mazsihisz elnöke köszönti Orbán Viktor miniszterelnököt és a magyar kormányfő vendégeként hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Goldmark termében 2017. július 19-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Múltunk és jövőnk összeköt bennünket, ahogy Magyarország és Izrael szeretete is. Túlélőink és fiataljaink is itt ülnek közöttünk, ők a mi hídjaink korok és országok között – fűzte hozzá Hesiler András.

Jók a magyar-izraeli kapcsolatok – mondta az elnök, hozzátéve: mindig vannak azonban zavaró tényezők. Úgy fogalmazott: “Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával”, az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is. Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amely “jó irányba tett lépés”.

Mint elmondta, annak „örülünk”, ha a magyar kormány magyar állampolgárként „megvéd bennünket”, de a leghatásosabb védelemnek a “gyűlöletmentes magyar társadalmat” látják, és arra kérte Orbán Viktort, “segítse Magyarországot olyan közösséggé tenni, ahol az erőt egymás értékeinek tisztelete jelenti”.

Heisler András köszöntőjében hangsúlyozta: Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége mindig segítette és a jövőben is segíteni fogja Magyarország és Izrael barátságát.

A magyarországi zsidók többsége a jövőben is itt akar élni, de félelem nélkül. A magyar nyelv ideköt bennünket – jelentette ki a Mazsihisz elnöke, aki beszédében bírálta a kormányzati plakátkampányt, “amelynek nyelvi és képi eszköztára” “rossz emlékeket keltett” a zsidóságban, és amelynek hatására “a zsidók Magyarországon elkezdtek félni”.

Az izraeli miniszterelnökhöz fordulva elmondta: az izraeli Külügyminisztérium értékelése a magyar plakátkampányról hideg zuhanyként érte közösségüket. Izrael budapesti nagykövetének kiállását követően a külügyminisztérium nyilatkozata “fájdalmakat okozott”.

Heisler András kitért arra: a magyarországi közösséget fájdalmasan érinti az is, amikor Izraelben “szűkíteni akarják” a “diaszpórai zsidóság vallási elismerését”.

Tradícióik megőrzése, oktatás, nevelés

A magyarországi zsidó közösség legfontosabb feladatának nevezte tradícióik megőrzését, az oktatást, a nevelést és az értékteremtést.

Hozzátette: miközben látszólag minden rendben van, és sokan zsidó reneszánszról beszélnek, valójában iszonyatos küzdelmet folytatnak az asszimilációval.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy Magyarországnak és Izraelnek is érdeke, hogy a magyar diaszpóra zsidóságát ne ossza meg, ne idegenítse el magától, és megadjon minden segítséget ahhoz, hogy “közösségeinket építve megélhessük és továbbvihessük őseink magyar és zsidó tradícióit”.

A beszédek előtt az Emanuel-emlékfánál megemlékeztek a holokauszt áldozatairól.

Hasonló hírek

A magyar kormány ellen próbált uszítani a pécsi polgármester, nyílt levélben tiltakoznak ellene pécsi polgárok

Géza

Újabb tömeges metilalkohol-mérgezés történhetett

Géza

Szombaton is ezrek vonultak át Magyarországon – migránshelyzet percről percre

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------