Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor Miniszterelnökünk az éjszaka az elsők között gratulált Aleksandar Vucicnak
Külföld

Orbán Viktor Miniszterelnökünk az éjszaka az elsők között gratulált Aleksandar Vucicnak

A szerb elnök és pártja ismét, még a korábbiaknál is nagyobb arányú győzelmet aratott.

A magyar miniszterelnök még az éjszaka ezt írta ki az Instagramra:

Korábban nem tapasztalt támogatásról biztosították az állampolgárok a Szerb Haladó Pártot (SNS), ilyen arányú győzelemre senki nem számított – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő, a Szerb Haladó Párt elnöke vasárnap este a szerbiai választások előzetes, nem hivatalos eredményeinek ismeretében.

„Mindenhol győztünk, ott is, ahol vesztésre álltunk, ott is, ahol korábban mindig veszítettünk, és az összes külföldi szavazóhelyen is” – hangoztatta az SNS elnöke.

A Szerb Haladó Párt adatai szerint a valamivel több mint 6,5 millió választópolgár közül 3,3 millióan adták le szavazatukat vasárnap valamelyik választási listára a 21 közül, és ebből több mint 2 millió szavazatot az SNS szerzett meg. A közvélemény-kutató ügynökségek szerint a 250 fős belgrádi törvényhozásban a Szerb Haladó Párt körülbelül 180 parlamenti mandátumot szerzett meg. Az SNS az első becslések szerint a szavazatok mintegy 63,4 százalékát szerezte meg.

A párt a legutóbbi két választáson, 2014-ben és 2016-ban is elsöprő diadalt aratott. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint a második helyen a Szerbiai Szocialista Párt végzett a voksok 13,3 százalékával. A parlamentbe bejuthat még az Aleksandar Sapic olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó nevével fémjelzett lista (3,9 százalék), ám sem a Szerb Radikális Párt (2,2 százalék), sem a Seprű 2020 néven induló ellenzéki lista (2,4 százalék) nem érte el a 3 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

A maszk viselése ajánlott volt a szavazóhelyiségekben vasárnap. Ezen a napon háromszintű – önkormányzati, vajdasági tartományi parlamenti és szerb parlamenti – választásokat tartottak a nyugat-balkáni országban. A választópolgárok 7 és 20 óra között adhatták le voksaikat, a végleges eredményeket várhatóan legkésőbb június 25-ig közzéteszik. A részvételi arány 18 óráig a választási bizottság adatai szerint 40,82 százalékos volt. Négy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban 47,68 százalékos részvételről adott hírt a választási bizottság. Végül 50 százalékos lett a végleges részvételi arány, míg négy évvel ezelőtt a szavazópolgárok 56 százaléka járult az urnák elé. A választási bizottság szerint nagyon nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek, és a várakozások szerint ott meg is kell majd ismételni a voksolást.

ripost / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Vízbe fulladt a befagyott Bajkál-tavon Viktor Janukovics fia

info

Takaróval fojtotta meg mindhárom kisfiát az anya!

Mazsi

Iráni atomprogram: Teherán elérte a fő céljait

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!