Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor Miniszterelnökünk: A kormány nem segélyt akar adni, hanem munkahelyeket teremteni..
Belföldi hírek

Orbán Viktor Miniszterelnökünk: A kormány nem segélyt akar adni, hanem munkahelyeket teremteni..

A koronavírus-járvány várható második hulláma és a gazdasági hatások orvoslása miatt 2021 is gazdaságvédelmi év lesz

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorába

„Számos európai országnál sikeresebb volt a védekezés Magyarországon” – fogalmazott a kormányfő. Sokan azt gondolják, hogy a pénz boldogít, de sok, nálunk gazdagabb országban rosszabbul kezelték a vírushelyzetet, míg a V4-országok jól teljesítettek.

„Az állampolgárok fegyelmezettsége, szabálykövetése, a gyors kormányzati döntések és az eltökélt orvosi személyzet együtt gyakran többet érnek mint a pénz, ezért van az, hogy az első csatát megnyertük” – hangsúlyozta a kormányfő.

A jelenlegi koronavírus-helyzetet a miniszterelnök úgy értékelte: rendkívüli jogrendre már nincs szükség, de a járványügyi készültséget fenn kell tartani,

ami az operatív törzs működésének folytatását, a kórházparancsnoki rendszer fenntartását és a tiszti főorvos jogköreinek megerősítését jelenti.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az idősebbekről továbbra sem szabad elfeledkezni, mivel a vírus jelen van, és ha felszaporodik, a célpontja újra az idős emberek lesznek. Ezért bizonyos, időseket védő szabályokat fenn kell tartani.

(Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Egyetértési pontokat kell létrehoznunk

Beszélt arról is, hogy a sikeres védekezés nem a jó kormányzati munkán, hanem az egészségügyben dolgozók odaadásán, de leginkább azon múlik, hogy az emberek elfogadják a védelmi szabályokat.

Az új nemzeti konzultációról szólva Orbán Viktor azt mondta, mivel ősszel a koronavírus-járvány második hullámára számítanak,

a következő néhány hónapban olyan egyetértési pontokat kell létrehozni, amelyek a védekezés következő időszakában a munka pillérei lesznek.

A gazdaságot megvédeni csak a kormány tudja

Orbán Viktor elmondta, hogy kétnaponta kap helyzetjelentést a munkaerőpiaci helyzetről és a kormányzati intézkedésekről.

Az eddigi gazdaságvédelmi lépésekről szólva a kormányfő közölte: jóval egymillió fölött van azoknak a munkahelyeknek a száma, amelyek kormányzati beavatkozás híján megszűntek volna.Orbán Viktor reggeli interjúja

Kitért a hiteltörlesztési moratóriumra, amellyel – mondta – több mint kétezermilliárd forint maradt az embereknél, ráadásul kifejezetten a kevesebb pénzzel rendelkezőknek jelentett segítséget. Megjegyezte: noha a bankok nem hívei a kamatmoratóriumnak, de lehet velük tárgyalni, és sikerült olyan megoldást találni, hogy nekik is viselhető a dolog.

Hozzáfűzte, hogy a törlesztések felfüggesztése nem eredményez később kamatos kamatot. Ha van erős „kormány, akkor még a világ nagy finánctőkéseivel is (…) értelmes megállapodásokra lehet jutni”  – fogalmazott.

Leszögezte, hogy

a kormány célja világos: nem segélyt akarnak adni, hanem munkahelyeket teremteni.

„Semmi okunk arra, hogy felfelé nézzünk” – tette hozzá. A kormány eddigi gazdaságvédelmi intézkedéseit értékelve elmondta, hogy a járvány elleni védekezés bebizonyította, hogy legalább annyit lehet tőlünk tanulni, mint amennyit mi tudunk tanulni másoktól.

„Ilyen szoros összefüggés a jó kormányzás valamint a gazdaság helyzet között még nem volt, mint amilyen a következő másfél évben lesz” – jelentette ki. 

Most egy gazdaságvédelmi időszakban vagyunk és a gazdaságot megvédeni csak a kormány tudja. Ha most jól csináljuk, a következő másfél év gazdaságpolitikáját, akkor fantasztikus eredményt érhetünk el.

Ebben a helyzetben nehéz költségvetést tervezni

A költségvetés tervezéséről elmondta, hogy nehéz tervezni, mivel még azt sem tudni, hogy az első hullám mennyire vetette vissza a gazdaságot. Az OECD elemzése sötét képet fest a gazdaságról, de a kormányfő ennél optimistább, ugyanakkor figyelni kell erre az előrejelzésre.

„A gazdasági hatások orvoslását nem tudjuk néhány hónap alatt végrehajtani” – tette hozzá, ezért

a 2021-es év is gazdaságvédelmi év lesz.

Elmondta, hogy a pénz értelmes elköltése lesz a legfontosabb miután a második hullámról nyíltan beszélnek a tudósok, ezért erre fel kell készülni.

Mint fogalmazott: megvan a dosszié, amit használni tudunk a mostani válság után, amelyet sikeresen alkalmaztunk a 2010-es válság után. Segély helyett közfoglalkoztatás, adócsökkentés, beruházások támogatása, ezek működőképes fegyverek. A cél ugyanaz, mint 2010-ben: megvédeni a munkahelyeket és újakat teremtetni.

Tisztességes elosztás kell a helyreállítási alapban

A kormányfő az önkormányzatok felől érkező bírálatokat a költségvetés megalkotásakor szokásos lobbi tevékenységnek tekinti.

Elmondta, hogy mivel 2021 is védekezés éve, ezért

mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulni a védekezéshez.

A védekezés kulcsa az összefogás, hogy senki ne akarjon kibújni. Az önkormányzatok költségvetése jelentős mértékben növekedni fog a 2021-es évben – emelte ki. A gazdaság újraindításával pedig a helyi szinten is növekedhetnek az adóbevételek.

A pénzt először meg kell keresni és utána lehet elkölteni

Az Európai Unió költségvetéséről elmondta, hogy a visegrádi négyek között teljes az egyetértés.

Az európai gazdaság újraindítását célzó helyreállítási alap koncepciója ellenkezik azzal, ahogy a magyarok gondolkodnak. Vagyis hogy a pénzt először meg kell keresni és utána lehet elkölteni, de megérti, mivel sok dél-európai uniós tagállam nehéz helyzetbe került a válság után.

A válság minket is oldalba vágott, de

a V4-es országok jobb állapotban vannak államadósság szempontjából, mint az olaszok,

ahol a válság előtt is a GDP 135 százalékon állt az államadósság, vagy a görögök, ahol 165 százalékon.

Muszáj ezt az eszközt alkalmazni, de nem lehet igazságtalanul és olyan szempontok alapján, amelyek csak bizonyos országok számára előnyösek – tette hozzá.
„A közép-európai országokkal nem lehet kibabrálni, baleknak nem lehet minket nézni” – fogalmazott.

A kormányfő kiemelte: Tisztességes és fair elosztást kell létrehozni, a terv néhány pontját meg kell változtatni és erre a V4-ek tettek is javaslatot.

Közölte: pénteken Budapestre látogat a szlovák miniszterelnök a két ország közötti együttműködés megerősítése céljából. Igor Matovicot a Szlovákiában élő magyarok jó támogatójának, rendes embernek nevezte, akinek „van szíve”.

„A 21. századot a magyarok meg fogják nyerni”

Arra a kérdésre, hogy köszönetet mond-e majd a szlovák kormányfőnek a Trianon 100. évfordulóján tett bocsánatkéréséért, Orbán Viktor azt válaszolta: „a bocsánatkérés a politikában egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem”, inkább korrekt viszonyra kell törekedni.

A magyar történelem sem hibátlan, de Trianon példátlan igazságtalanságát semmilyen bocsánatkérés nem fogja orvosolni – fejtette ki, úgy fogalmazva: nem arra törekszik, hogy a múltra vonatkozóan tegyenek egymásnak „sebnyalogatós” kijelentéseket; „nem a múltat kell megváltoztatni, azt nem tudjuk, ezért a múltra vonatkozó megjegyezések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi”.

A jövő az érdekes: „a 20. századot elvesztettük, de a 21. századot a magyarok meg fogják nyerni, egy emelkedő, erősödő és győztes ország vagyunk, és azok is leszünk a következő időszakban” – jelentette ki, hangsúlyozva: egy emelkedő Magyarországot egy emelkedő Közép-Európában képzel el. Ezért a szlovák kormányfő jövőre nézve tett megjegyzéseit tartja értékesnek, amelyek a közös magyar-szlovák sikerekről, összefogásról szólnak.

„Az a mi magyar ügyünk, hogy enyhít-e vagy nem a száz évvel ezelőtti igazságtalanságon néhány mondat. Az enyémen speciel nem enyhít, nem mondom, hogy nem veszem észre az ilyen mondatokat, de ez nem érdekel. Az érdekel, hogy a szlovák és a magyar nép milyen pontokon működik együtt. Egy erősödő nép vagyunk, aki társakat keres a sikeres jövőhöz” – zárta szavait.

hirado / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Van kibervédelmi rendszerünk

Edit

Hatezren szerezhetnek ingyen hivatásos jogosítványt

info

Kiemelt! Ughy Attila 5 milliárd Forint többlettel adta át a XVIII kerületet! Íme a részletek!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------