Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor: járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések is lesznek a konzultációban
Belföldi hírek

Orbán Viktor: járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések is lesznek a konzultációban

Mint arról korábban a Blikk is beszámolt, rendhagyó módon zajlott a csütörtöki Kormányinfó, ugyanis Gulyás Gergely mellett ezúttal Orbán Viktor is jelen volt a sajtótájékoztatón, ahol sok fontos információ is elhangzott.

Tíz nap plusz, fizetett szabadság a védekezésben résztvevőknek, olthatják a 12-16 éveseket, erről a szülők döntenek, gazdasági újraindítás, adóvisszatérítés – többek között ezek is terítékre kerültek csütörtökön a Kormányinfón. Arról, hogy mi mást jelentett még be a miniszterelnök a sajtótájékoztatón, itt írtunk bővebben.

Mindenki ezt olvassa most!

Mindezek után Orbán Viktor a szokásához híven indította a péntek reggelt, ugyanis fél nyolctól a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott interjút. A kormányfő által bejelentett legfrissebb tudnivalókat percről percre frissülő cikkünkben követhetette.

Az interjú során elhangzott:

Orbán Viktor elmondta, hogy a nyugdíjprémium más, mint az szja-visszafizetés. A nyugdíjprémium arról szól, hogy ha a növekszik a gazdaság, a nyugdíjasok ne maradjanak ki ebből a kedvező helyzetből. „Együtt sírunk, együtt nevetünk” – tette hozzá. Most jó esélyünk van arra, hogy ha sikerül a gazdasági növekedés, magasabb lesz a nyugdíjprémium is.

Az, hogy kinek és mire kéne pénzt adni, mindenkinek van ötlete, ez egy izgalmas vita. Orbán szerint azoknak kell visszaadni, akik a válság idején a legtöbb terhet vitték, amelyek szerinte a családosok voltak. Ezt a kérdést nemzeti konzultáció során is meg fogják vitatni, amely hamarosan elindul.

Azt is tisztázta a kormányfő, hogy a konzultációba milyen kérdések kerülnek még. A legfontosabb kérdés az, hogy az ország egyetért-e abban, hogy a pandémia után ugyanolyan lesz-e az európai gazdaság,a világgazdaság? Orbán szerint változásokra kell felkészülni, ahogy arra is, hogy nem ez a járvány volt az egyetlen az életünkben. A járványok és a népvándorlások korát éljük, erre fel kell készülni. Lesznek járványügyi, migrációs és gazdasági kérdések is a konzultációban.

Mindenki ezt olvassa most!

„Migráns hadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján” – folytatta a miniszterelnök. A magyar számok szerint tavaly ilyenkor az illegális határátlépések száma 10 ezer volt a déli határoknál, ez most 38 ezer. A migrációs nyomás nő, a járványhelyzet után újra a migráció kérdésén lesz a fókusz. A magyar álláspont egyértelmű, de Orbán ezt keményíteni szeretné. Nem csak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a pandémia miatt eleve semmilyen migrációt nem kéne engedni legalább még 2 évig. Ma még nem a migráció a fő téma, de erről mindig van vita itthon, ez pedig összekapcsolódik ma „jó ember kérdésével”, azzal, hogy „kőből van-e a szívünk vagy hús vér-emberek vagyunk” – tette fel a kérdést. A magyar kormány szerint a migráció eleve rossz dolog, nincs jó migráció, csak rossz migráció van. Az ember megszületik valahova és azon a helyen nem tud boldogulni, így úgy dönt, hogy onnan elmenekül, más helyen próbál szerencsét – ez sosem jó dolog a kormányfő szerint az egész emberiség összefüggésében. Abban kell segíteni, hogy mindenki ott boldoguljon, ahova született. Ha el is kell menekülni a szülőhazából, nyújtsunk segítséget, de csak átmenetileg. A migrációs politikának az átmeneti segítségnyújtásra kell összpontosítani. „Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget odavinni” – fogalmazott Orbán.

A keresztény kultúra alapvető kérdése, hogyan tud létrejönni lelki szolidaritás az emberek között. A történelem bizonyítja, hogy a szűkösség és a baj nem elszigetelődést eredményez, hanem „ha a jó Isten is úgy akarja”, akkor az emberek kapcsolatai is szeretetlejesebbek lesznek. Jobban lehet számítani a szomszédra, a családra, a munkaadóra. A jegybank lehetőségei, hogy olcsó hitelt adjanak a vállalkozásoknak, beszűkültek. A vállalkozók világában sem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani egymásnak. A kereskedelmi és iparkamarának ebben érdemei vannak, kidolgozták a javaslatokat, hogyan tudna a kormány segíteni. Ilyenek a fix kamatozású, olcsó hitelek.

Az oltásokkal kapcsolatban elmondta, hogy úgy tűnik, nem mindenkiben van meg ugyanaz a felelősségérzet – utalt ezzel arra, hogy vannak olyanok, akik a második oltást nem vették fel. Hangsúlyozta: a 137 ezer ilyen ember között természetesen vannak olyanok, akik egészségügyi okokból nem tették meg ezt. De mindenkit arra kérnek, hogy akinek nincs ilyen problémája, vegye fel a második oltást, különben törülniük kell a védettségi listáról.

Mindenki ezt olvassa most!

A plusz tíz nap szabadságra is rátért Orbán. Elmondta, hogy azok, akikre ez vonatkozik rengeteget dolgoztak az elmúlt 10 hónapban. Nem csak azokat kell segíteni, akik elvesztették a munkájukat, hanem azokat is, akik nehezebb, veszélyesebb és sokkal több munkát végeztek.

„Én is 16 óráztam, engem is megrángatott” ez az időszak – tette hozzá. Úgy tűnik, legyőztük a harmadik hullámot, ezért tudjuk ezt megtenni. „Mi kiadjuk ezt a 10 napot, de vegyék is ki, rájuk fér” – mondta a kormányfő.

Ezt követően rátért a minimálbér-emelésre. Az összegen többször is „nagyot emeltek” ám hozzátette: ez még mindig nem elég. Mindig azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik a legkevesebbet keresik, éppen ezért őket kell kisegíteni. Mindeközben muszáj a munkáltatóknak is könnyebbséget adni, mert ugyan a nagyvállalatokat a minimálbér emelése nem teszi tönkre, de a kis- és középvállalkozásoknál emiatt sokan elveszíthetik a munkájukat, mert a munkáltató nem tudja kigazdálkodni a magasabb minimálbér járulékterheit. A minimálbér 200 ezer forintra emelkedik, és Orbán elmondta azt is, hogy a garantált bérminimum is magasabb lesz. Hozzátette: ez felfelé nyomja összességében a béreket.

Mindenki ezt olvassa most!

A kormányfő rátért a ma kezdődő futball Eb-re is. Nagy dolog, hogy hazánk kijutott, nehéz ide bekerülni. Hangsúlyozta: aki be van oltva itthon, az látogathatja a meccseket. Ez más országokban nem feltétlenül van így. A járvány mellett a letérdelés kérdése is fenyegeti az Eb-t, ez egy zűrzavaros ideológia ügy, Orbán szerint ezt nem kéne felengedni a pályára. Az egykori rabszolgatartó államok a saját a morális, lelkiismereti problémáikat próbálják ezzel kezelni, ám Magyarországon erről nincs szó. A pályán „állva kell meghalni”, az egész térdepelősdi „elhibázott ötlet”.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Példaértékű az összefogás a bajban

Géza

Budapesti FAO ülés tárgyalja hogyan hat az éghajlatváltozás az állati betegségekre

Géza

Tarlóst alig, Puzsért jelentősen megbírságolta a választási bizottság

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!