Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor idénynyitó beszéde a parlamentben: 400 ezer fertőzöttel számolok
Belföldi hírek

Orbán Viktor idénynyitó beszéde a parlamentben: 400 ezer fertőzöttel számolok

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával elkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka.

A parlamenti őszi időszaka a közelmúltban elhunyt képviselőkre – Kósáné Kovács Magda (MSZP), Keleti György (MSZP) és Somogyi Tamás (MDF) – való emlékezéssel kezdődött. A parlamentben Novák Katalin, a családokért felelős helyettes államtitkárból tárca nélküli miniszter lett, letette miniszteri esküjét.

Áder János köztársasági elnök családokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezi ki Novák Katalint a Sándor-palota Tükörtermében / Fotó: MTI/Bruzák NoémiÁder János köztársasági elnök családokért felelős tárca nélküli miniszterré nevezi ki Novák Katalint a Sándor-palota Tükörtermében / Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ezután majd Orbán Viktor miniszterelnök lépett a pulpitusra, hogy a hétfői, Magyar Nemzetben megjelent esszéjét kiegészítse idénynyitó beszédével is.

Az Európai ügyekről

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta, hogy színes és mozgékony volt a nyár Európában. 27 miniszterelnök megegyezett a következő 10 év pénzügyi rendszeréről és költségvetéséről – kezdte a négynapos EU-csúcs összefoglalását. Ez a büdzsé két részből áll a büdzsé: van a 7 éves költségvetés, és a következő generáció nevére keresztelt pénzügyi alap. A brüsszeli tárgyalások előtt elvárás volt, hogy a következő évek költségvetésében az azonos helyzetű tagállamok, azonos elbánásban részesüljenek – mondta, kiemelve, hogy Magyarországra nettó 31 milliárd euró áramlik majd be. A magyar kormány Brüsszelben elérte, amit akart, így végül a hatodik legmagasabb összeget harcolta ki – összegezte .

Évente 9,6 milliárd eurónyi profitot kell felállítani az országnak, hogy pozitív legyen a mérlegünk az uniós számlák alapján. Ezt csak a külföldi magyar befektetések bővítésével lehet elérni – mondta. Magyarország összességében teljesítette az elvárásokat az uniós csúcson, csak Litvánia van előttünk az uniós tárgyalások eredményeként.

Hetes cikkely

Magyarország kezdeményezte a hetes cikkely szerinti eljárás lezárását, de a német elnökségtől semmilyen garanciát nem kaptunk erre, csak utaltak rá, hogy törekednek erre – kezdte a témáról Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Magyarország továbbra is napirenden tartja, hogy nem lehet NGO-kat finanszírozni uniós pénzből. A jövőben nem lehet jogi zsarolással pénzt elvenni az országtól – mondta.

A járványról

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarországon az első beteget márciusban regisztrálták, és mivel vakcina máig sincs, nem volt más választás, mint a járvány terjedését lelassítani, hogy időt nyerjenek.

Az ország egy hét alatt egy új működési modellre állt át, a védekezést a legtöbb európai országnál hamarabb kezdte meg – mondta.

A miniszterelnök közölte: az első hetek sokkolók voltak, de az ország jól állta a sarat, az első csatát megnyerték, az egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket.

Ausztria romló számai miatt aggódott, mivel sok a beteg, és “ami ott megtörténik, az megtörténik hamarosan Magyarországon is.” – mondta.

Az ország az első csatát megnyerte, a magyar egészségügyi rendszer képes volt megvédeni az embereket. Köszönetet kell mondani az erőn felül teljesítő orvosoknak és ápolóknak, az Operatív Törzsnek – folytatta beszédét

Kijelentette, hogy a vírus második hullámában vagyunk. Sokkal felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal. A nemzeti konzultáció válaszaiból leszűrték: az országnak működnie kell, a mindennapi életet nem béníthatja le a vírus. Ezután a kormány védekezés miatti döntéseiről beszélt részletesebben:

  • A beutazási korlátozások továbbra is megmaradnak
  • Kiemelte a maszkhasználat fontosságát, aki nem használja, 50 ezer forintos büntetésre is számíthat, sőt kezdeményezte, hogy a büntetési tételt akár tovább is emelhessék
  • Teljes körű látogatási tilalom van a kórházakban és az idősotthonokban
  • kötelező lesz a hőmérés az iskolákban
  • Hatósági árasak lettek a koronavírus-tesztek, és ingyenes lesz az influenza-elleni védőoltás

Orbán Viktor elmondta, hogy a szakemberek véleménye alapján 200 ezer fertőzöttre kell számítani, 16 ezer kórházi ágyra lesz szükség és 800 lélegeztetőgépre. “Én ennek a kétszeresével számolok” – mondta, tehát 400 ezer fertőzöttel. Emiatt jelenleg 66 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre, és a lélegeztetőgépek sokszorosa.

A szakértők 200 ezer fertőzöttel számolnak a második hullámban, a miniszterelnök a duplájára számít / Fotó: MTI Koszticsák SzilárdA szakértők 200 ezer fertőzöttel számolnak a második hullámban, a miniszterelnök a duplájára számít / Fotó: MTI Koszticsák Szilárd

Gazdaság

A járvány elején világossá tették, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus tönkretesz. Ezért volt, van és lesz is a fontos ügyek között kiemelt figyelem a magyar emberek munkahelyének védelmére, ebből nem engedünk – hangsúlyozta.

Most ott tartunk, hogy augusztusban többen dolgoztak, mint januárban – mondta a kormányfő. A különféle támogatásokkal több mint egymillió emberen sikerült segíteni:

Van, és lesz is munka!

– mondta.

2021. július 1-ig meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot, ennek segítségével 1,6 millió ember otthona van biztonságban.

A kormányzati programok nem mentőcsomagok, hanem befektetések

– jelentette ki.

Ezek nemcsak a jelennek, hanem a jövőnek is szólnak, ezért indítottak a magyarországi vállalatok számára a munkahelyeket megvédő beruházásösztönző programot 170 milliárd forintból.

Kiemelte, a gazdasági intézkedések révén sikerült megvédeni az emberek munkahelyét és otthonát, és a vállalatok is megerősödtek.

Nehéz ősz elé nézünk, de egyszer már sikerült! 

– zárta beszédét a kormányfő.

blikk

Hasonló hírek

Figyelem! Veszélyes vadállat Magyarországon! Fokozott óvatossággal közlekedjetek!

Géza

Eddig nem kifizetődő a bevándorlás

Edit

Irán nyolcmilliárd dollár értékben vásárolna fegyvereket Oroszországtól

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------