Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor: Hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek
Belföldi hírek

Orbán Viktor: Hatósági árasak lesznek a koronavírustesztek

Szokásos rádióinterjúját adja a magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel, és beszámolt az újabb járványügyi intézkedésekről is.

Az interjút Nagy Katalin a Kamaraerdei úti idősotthonban talált fertőzöttekkel kapcsolatos kérdéssel kezdte. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor kijelentette: az idősekre a legveszélyesebb a vírus, ezért most is felelősségteljesen kell vezetni az idősotthonokat. A Kamaraerdei úti idősotthon fővárosi fenntartású, ezzel kapcsolatban pedig a miniszterelnök közölte, inkább vegye komolyan a védekezést Karácsony Gergely főpolgármester, ne pedig levelet írjon neki.

A második hullámmal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, úgy látta jónak, hogy egy nemzeti konzultációt kell tartani az első sokk után. Felidézte: lényegében egy hét alatt kellett átállítani az egész országot egy másik működésre – az ország jól vizsgázott ekkor, a világ legjobban védekező országai között vagyunk, és ez mindenki együttműködésének köszönhető, hiszen a szabályokat be kell tartani. Az első hullámnál fegyelmezettség és kölcsönös segítségnyújtás kellett, ami megvolt.

Őszre tudni akarták, milyen intézkedéseket hajlandóak az emberek elfogadni – a konzultáció eredménye már a birtokában van, és egy mondattal úgy összegezhető, hogy:

az emberek azt akarják, hogy Magyarország működjön.

“Látom, hogy van bizonytalanság, sokan attól tartanak, hogy az életünket ugyanúgy szigorú korlátozások alá kell vonni, mint tavasszal. Szeretném egyértelművé tenni: ilyenre nem készülünk. A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon, hanem hogy megvédjük Magyarország működőképességét.”

Éppen ezért az iskolákból például a fertőzötteket emeljük ki, a következő lépésben az osztályt, és csak a legvégső lépés az iskolabezárás.

“Jól küzdöttek a szülők, mindig tudtuk, hogy a magyar anyák tigrisek, de szerintem a férfiak is jól vizsgáztak” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: most nem akarják, hogy a szülőknek az iskolabezárások miatt otthon kelljen maradnia.

Új járványügyi döntések

Kijelentette: kevés szabály lesz, de azok betartatását garantálni kell. A már ismert döntések: az idősotthonokat le kell zárni, a kórházakat is, a látogatási tilalomnak akár rendőri erővel is érvényt kell szerezni. A kötelező maszkhasználatot komolyan kell venni, szükség esetén ki kell terjeszteni, következetesen büntetni fogják a szabályszegőket.

Az új döntéseket sorolva elmondta:

a teszteket rövid időn belül hatósági árassá teszik.

Minden önként jelentkező ingyen kap majd influenzaoltást. Elrendelték a kötelező testhőmérséklet-mérést az iskolákba való belépéskor.

Határzár, V4-es védekezés, külföldi egyeztetések

Idegesen reagált Brüsszel a magyar, azóta már enyhített határzárra, pedig ez egy észszerű megoldás. “De ők így szoktak reagálni, ha valami nem úgy van, ahogy ők akarják.’

A V4-ekkel kapcsolatos együttműködésről azt mondta, ez nagyon sikeres volt, továbbra is megtartják. “Semmi okát nem látom, hogy egy lengyel vagy szlovák ne jöjjön be Magyarországra, ha ők is ugyanazt a védekezési rendszert használják. Ki tudunk alakítani négyen egy biztonságos szigetet Európában” – közölte a miniszterelnök.

Tegnap este felhívta Donald Trump – mondta a magyar kormányfő, és számos ügyről egyeztettek. Ma már nem úgy megy, mint régen, hogy védett vonalakon szigorú rend szerint beszélgetnek, hanem csak úgy felhívják egymást és megkérdik azt is, hogy hogy van a másik. Ő is ezt szokta tenni – mondta.

“Az amerikai elnökkel majdnem baráti viszonyban vagyok, amit csinál, az jó Közép-Európának. Személy szerint drukkolok is neki az elnökválasztáson.”

Gazdaságélénkítés, Budapest 50 milliárdja

Korábban azt mondta Orbán Viktor, hogy szeptemberre összeáll egy új gazdaságélénkítő csomag, amiről, mint most kiderült, a következő napokban többször és több helyen fog beszélni.

A munkahelyteremtés kapcsán felidézte, már többen dolgoznak most, mint januárban – ez bizonyos intézkedések hatására történt, nem magától – hangsúlyozta. A turizmus márciusban katasztrofális helyzetbe került, de a kormány az embereknek pénzügyi lehetőséget teremtett a belföldi turizmushoz – ez a vidéki Magyarországon működik is.

Budapesten más a helyzet, de még szerencse, hogy ott van a Tarlós István volt főpolgármester által megtakarított 100 milliárdos összeg, ebből végül majd el fogják költeni azt az 50 millió forintot a taxisokra és az idegenforgalomban dolgozókra – mondta a kormányfő.

A teljes gazdaságélénkítési terv és a cél már megvan, most gyakorlati döntésekre kell azt lebontani.

“Béremeléseket szeretnék, több munkavállalót szeretnék és beruházásokat – ez irányba tettünk is lépéseket. Meggyőződésem, ha lesz az országban egy összefogásra utaló hangulat, akkor ez mind meg is valósulhat”

– jelentette ki.

Van-e forrás a gazdaságpolitikához?

“A költségvetési hiány nem néz ki jól – az volt a tervem, hogy alacsonyabban tartjuk, de ha így tennénk, megbénulna az ország, tehát kénytelenek vagyunk nagyobb hiánnyal számolni. Ám

a magyar gazdaság iránti bizalom rendkívül erős, elsősorban itthon, tehát ha kibocsátunk egy lakossági kötvényt, azt az emberek megveszik, mert bíznak a gazdaság erejében. Van otthon pénz, ezt szeretnénk mozgósítani,”

serébe tisztességes kamatot kínálnak a magyar állampapír-tulajdonosoknak – fejtette ki Orbán Viktor.

Végül közölte: a a gazdaságpolitikához szükséges források megvannak és még teremtenek is újakat.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Botka visszavonná választási győzelem esetén a CEU-törvényt is!

Edit

Holnap, vasárnap választunk! A választás napján is meg lehet újítani a személyi okmányokat!

Géza

Nem tudja, mennyi pótlék jár Önnek? Segítünk

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------