Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor: az új cél a polgári berendezkedés
Belföldi hírek

Orbán Viktor: az új cél a polgári berendezkedés

forrás: hirado.hu

A 2015-ös gazdasági adatok alátámasztják, hogy 2010 után sikerült megújítani Magyarországot, a magyar reformok működnek – jelentette ki a miniszterelnök a Parlamentben . Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában azt mondta: 2016 új célja a polgári berendezkedés felépítése, aminek már megvannak a pénzügyi alapjai. Az idei költségvetés céljának a kormányfő azt nevezte, hogy mindenki léphessen egyet előre. Ezt három eszköz szolgálja, az adócsökkentés, az otthonteremtés és a családok megerősítése – tette hozzá Orbán Viktor.

A magyar reformok működnek

A miniszterelnök napirend előtt beszámolt a tavalyi gazdasági eredményekről, valamint a 2016-os költségvetési évről. Értékelése szerint a 2015-ös gazdasági adatok alátámasztják, hogy 2010 után sikerült megújítani Magyarországot, a magyar reformok működnek. Elmondta, hogy 2010-ben megpróbálták kivezetni Magyarországot a pénzügyi csődből, az adósrabszolgaságból, és az adatok azt mutatják, ez sikerült, a választott eszközök jók voltak.

Orbán: az új cél a polgári berendezkedés

Cél a “nullás” büdzsé

A hiány tavaly 2 százalék volt, ami szerinte szép teljesítmény, jelezte ugyanakkor: bár a GDP arányában csökkent a hiány, de nominálisan még mindig nő. Utóbbi megállításához előbb-utóbb olyan büdzsére lesz szükség, amely “nullás”, vagyis amelyben nem költenek többet a megtermeltnél – mondta. Az államadásságot 2105 végére 76 százalék alá szorították, a csökkentés “különleges bravúrnak számít az EU-ban”, mert a legtöbb helyen nő az adósság – közölte, sürgetve a további államadósság-csökkentést, amit nemcsak politikai, hanem becsületbeli ügynek is nevezett.

Az EU élvonalában vagyunk

Ismertette a munkanélküliségi adatokat is: 2015 végén 6,2 százalék volt a munkanélküliség, szemben a 2010 tavaszán mért 11,5 százalékos mértékkel. “Ha munka van, minden van, ha munka nincs, semmi sincs” – fogalmazott a miniszterelnök. Beszámolt továbbá arról, hogy a gazdasági növekedés tavaly 2,9 százalékos volt, ezzel az eredménnyel Magyarország az EU élvonalában van.

Az új cél a polgári berendezkedés

A kormányfő azt mondta, 2016-ra új célt lehet megfogalmazni: a polgári berendezkedés felépítését. Ennek stabil pénzügyi alapjai vannak – jelentette ki, utalva például a külkereskedelmi mérleg rekordtöbbletére. Az idei költségvetés céljának azt nevezte, hogy mindenki léphessen egyet előre. Ezt három eszköz szolgálja: az adócsökkentés – az 1 százalékpontos szja-csökkentés, a házi sertéshús és az új lakások áfájának mérséklése -, az otthonteremtés támogatása és a családok megerősítése – sorolta Orbán Viktor.

Erősödnek a családok

A családok megerősítésével kapcsolatban szólt a kétgyermekes családok gyermekenkénti adókedvezményének növeléséről, valamint a béremelésekről, köztük a minimálbér-emelésről. “A magyar gazdaság teherbíró képességének határáig mentünk el a béremelések tekintetében” – fogalmazott, kifejtve: a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknak – a tavalyi 30 százalék után – idén és a következő években 5-5 százalék béremelés jut, a felsőoktatásban az emelés mértéke 15 százalék, a pedagógusoknál pedig 2013 óta minden évben emelt a kormány.

Bízunk a tanárokban

A tanárokról külön is beszélt a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a pedagógusok elsőként részesültek béremelésben, aminek erkölcsi és bizalmi okai is vannak. “A magyar ember általában is bízik a tanárokban, ezért is merjük rájuk bízni azt, ami a mi életünkben a legfontosabb, vagyis a gyermekeinket” – fogalmazott, hozzátéve: a kormány támogatja a mostani tárgyalásokat is, és “megegyezésre fogunk velük törekedni”.

Nő az egészségügyiek bére is

Az egészségügyben dolgozók mozgóbérére januárban 12,8 milliárd forintot fordítottak, amit az ápolók és az orvosok kapnak. A szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusz támogatást kapnak, a háziorvosok pedig a tavalyi emelést – némileg növelve – az idén is megkapják – tette hozzá Orbán Viktor. Azt is közölte, hogy a tervek szerint 2016. július elsejétől a járási hivatalokban dolgozók bére 30 százalékkal nő. “A kormány felfogásában ezek valójában a családok megerősítését jelentik. (…) A magyar gazdaság mai teljesítménye mellett ez a béremelésnek az a mértéke, amit felelősséggel vállalni lehet” – mondta Orbán Viktor.

Az otthonteremtés ügye legyen nemzeti ügy!

A kormányfő kitért továbbá az otthonteremtési programra, amely szavai szerint egyszerre a családtámogatást és a gazdasági növekedést ösztönző lépés. Csökken a lakásáfa, a családok otthonteremtési kedvezményét pontosan körülhatárolták és megnövelték, tervben van a nemzeti otthonteremtési közösség elindítása, és egyszerűsödnek az építési eljárások is – sorolta. Azt kell támogatni, hogy a magyar családok saját lakáshoz juthassanak. Az otthonteremtés ügye legyen nemzeti ügy! – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök összegzése szerint a 2015-ös év sikeres volt, lefektették 2016 gazdasági sikereinek alapját.

Biztonsági kihívások

A tavaszi ülésszakot megnyitó napirend előtti felszólalásában a kormányfő a magyar emberek biztonságának megőrzését nevezte 2016 legfontosabb feladatának. Közölte: elrendelte a műszaki határzár megerősítését és az újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását. Tavaly Magyarország a migránsok nyomása alatt állt, akik Európába “zűrzavart, felfordulást, félelmet, bűncselekményeket, terrorakciókat” hoztak. A magyar kormánynak és parlamentnek azonban időben sikerült megvédeni az országot – hangoztatta miniszterelnök.

Magyarország ma Európa egyik legstabilabb országa

Orbán Viktor azt kérte a képviselőktől, hogy az ország megvédéséhez, a terrorakciók elhárításához szükséges további törvénymódosításokat fontolják meg és támogassák. A kormányfő a rendőrök és katonák mellett köszönetet mondott a visegrádi együttműködés másik három országának is, amiért Magyarország mellé álltak, miközben “egész Európa Magyarországon köszörülte a nyelvét”. Mindennek eredményeként Magyarország ma Európa egyik legstabilabb országa – jelentette ki.

Az európai közvélemény “sikeresen lerúgta magáról” a cenzúrát

Az európai közvéleményről szólva úgy fogalmazott, az “sikeresen lerúgta magáról” a cenzúrát, és kiderült, hogy a kontinensen sokkal többen értenek egyet Magyarországgal, mint ahányan ellenzik a magyar határvédelmi politikát. Magyarország álláspontja ma az európai emberek többségének álláspontja, és az európai emberek nem értik, hogy az ő kormányuk, miért nem teszi ugyanazt, mint a magyar – mondta. A miniszterelnök szerint a globális helyzet, a több millió belső menekült a különböző országokban, előrevetíti, hogy “Magyarországon a migrációs népvándorlási nyomás 2016-ban nőni fog”.

A brüsszeli politika megbukott

Eközben Európa védtelen és gyenge, a migránsválság kezelésének brüsszeli politikája megbukott, ráadásul az EU-ban nemcsak a képesség, hanem az akarat is hiányzik, hogy megvédje saját magát – jelentette ki. Brüsszel továbbra is be akarja engedni, be akarja szállítani az illegális migránsokat az unióba, majd kötelező módon szétosztani őket – mondta Orbán Viktor, közölve, hogy a magyar kormány ezt nem fogadja el, ellenáll a terv végrehajtásának.

A kötelező betelepítési kvóta elleni fellépés legyen nemzeti ügy!

“Számunkra a legfontosabb, hogy meg tudjuk védeni a magyar emberek biztonságát. (…) Kötelesség megakadályozni, hogy olyanokat erőltessenek ránk, akikkel mi, magyarok nem akarunk együtt élni” – emelte ki Orbán Viktor, emlékeztetve, hogy 1,8 millió ember szólította fel aláírásával a kormányt a kötelező betelepítési kvóta elutasítására vonatkozó politika folytatására. A miniszterelnök a parlamentet is arra kérte, hogy legyen nemzeti ügy Magyarország megvédése a kötelező betelepítési kvótától. A bevándorlással kapcsolatos szavait úgy összegezte: az idén Brüsszelben diplomáciai, jogi és politikai védekezésre lesz szükség, Magyarország déli határainál pedig katonai és rendőri védekezésre. Ezért elrendelte a műszaki határzár megerősítését és az újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását.

Schiffer: a kormány miatt egy összeszerelő üzemmé vált Magyarország

Az LMP frakcióvezetője szerint a kormány olyan pályára állította Magyarországot, ahol olcsó bérek vannak és a támogatásokkal a multicégeknek kedveznek, az ország egy összeszerelő üzemmé vált. Schiffer András a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására válaszolva azt mondta, ez a politika elüldözi a fiatalokat Magyarországról, így a magyar kormány is gerjesztője a globális egyensúlytalanságnak, amely a migrációs helyzet okozója. Az ellenzéki politikus bírálta, hogy az oktatásból pénzt vontak ki, ugyanis szerinte egy fejlődő gazdaság alapját az oktatás jelenti. Számon kérte a közmunkások béremelését, és felhívta a figyelmet arra, hogy nyolc éve be van fagyasztva a közalkalmazotti bértábla.

Vona: az emberek a pártállami idők visszatérésétől is félnek

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint Magyarországon az emberek két dologtól félnek: a migrációtól és a terrorizmustól, illetve a pártállami idők visszatérésétől. Vona Gábor a kormányfő napirend előtti felszólalására válaszolva azt mondta, a Jobbik minden olyan intézkedést támogat, amely Magyarország biztonságát erősíti, megvédi a kvótától, a migrációtól, a terrorizmustól. Jelezte ugyanakkor, a kormánypártok terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos alaptörvény-módosítását nem támogatják a jelenlegi formájában. Szerinte a javaslattal úgy próbálják a terrorizmussal kapcsolatos félelmeket enyhíteni, hogy közben erősítik a pártállam visszatérésével kapcsolatos félelmeket. A kormány javaslata egy lépés lenne Észak-Korea felé, a baloldal elképzelései pedig Köln irányába tennének lépéseket – értékelt Vona Gábor.

Harrach: a magyar tettek és tervek példák lehetnek Európa számára

A KDNP frakcióvezetője példaként állította Európa számára azt, ahogy Magyarország kezeli a bevándorlás kérdéskörét. Harrach Péter a kormányfő napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn az Országgyűlésben két témát jelölt meg, amelyek meghatározzák az idei évet. Ezek egyikeként a családi otthonteremtési támogatást emelte ki, amelynek célja a családok támogatása, a gyermekvállalási kedv növelése és a gazdaság élénkítése. A kormánypárti politikus súlyos problémaként hivatkozott a bevándorlásra, amihez szerinte a közel-keleti térségben helyben kell segíteni, Európában pedig a “fejekben kellene rendet tenni”.

Tóbiás: pénzügyi és jogi garanciák kellenek az oktatásban

Az MSZP frakcióvezetője pénzügyi és jogi garanciákat követelt a közoktatásban hétfőn a parlamentben a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva. Tóbiás József azt hangoztatta: a hétvégi Kossuth téri demonstráción jogos követeléseiknek adtak hangot a résztvevők, a kormány szétverte a közoktatást és az egészségügyet. Hozzátette: a szóba állás nem jelent megállapodást, az ágazat szereplőinek bizalmához felelős kormányzati garanciák kellenek. Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy létbiztonságra, szociális és jogállami biztonságra van szükség.

 

Hasonló hírek

Bekamerázzák a településeket a migránsok miatt

Edit

Nógrádi György: A titkosszolgálat adja a jó jelzéseit, a politika pedig nem egyszer süket füleket mutat!

Edit

Eldőlt: a méheknek is lesz világnapjuk

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------