Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor: az EU-nak segítenie kell megvédeni Görögország határait
Belföldi hírek

Orbán Viktor: az EU-nak segítenie kell megvédeni Görögország határait

forrás: MTI

Ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével. Manfred Weber közölte: támogatja, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak.

Ha Görögország nem védi meg a határait, akkor “nekünk kell megvédeni” azokat – érvelt a kormányfő. Hozzátette, ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak. Megjegyezte, ez a kezdeményezés része annak az ötpontos javaslatának, amellyel a jelenlegi európai helyzetet kezelné, és amelyet a későbbiekben ismertet majd.

hirmagazin_2015-09-11_191806

Orbán Viktor szerint az, hogy Görögország nem tartja be a schengeni szabályokat, nem jogosítja fel Magyarországot arra, hogy ő is felmondja a schengeni előírásokat. “Ezért a görögök nyilvánvaló jogsértéseitől függetlenül mi (…) a schengeni szabályok betartására fogunk törekedni az előttünk álló időszakban is” – húzta alá, majd újból nyomatékosította: Magyarország szigorúan az európai értékek és jog talaján áll, és azon is marad.

Manfred Weber elmondta: aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről.

A néppárti politikus arról is beszélt, hogy Magyarország törekszik az európai határőrizeti és regisztrációs szabályok betartására. A menekültek figyelmét is fel kell hívni arra, hogy nincs joguk Európában szabadon választani maguknak lakhelyet és együtt kell működniük a hatóságokkal – rögzítette. Hozzátette: fontos mindenki megóvni mindenkinek a méltóságát.

Orbán Viktor közölte azt is, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson sürgette, hogy európai lépések történjenek a bevándorlóválság kezelése érdekében, a döntéseknek pedig szerinte sokkal gyorsabban kell megszületniük.

A bevándorlás kérdése minden nemzetnek az alapvető, legfontosabb kérdések közé tartozik – jelentette ki a miniszterelnök, akinek ezért meggyőződése, hogy nem lehet úgy európai szintű döntéseket hozni, hogy abból kihagyják a választott nemzeti vezetőket, az uniós kormányfőket.

Mint mondta, nem vitatják az Európai Bizottság jogát, hogy az EP támogatásával új szabályokat alkosson, amelyek mindenkire érvényesek, de az EB nem bonthatja meg az eddigi politikai konszenzust, amely szerint a miniszterelnökök egyetértése nélkül nem indul jogalkotás az unióban.

A bizottság elnöke felrúgni készül ezt a konszenzust, aminek messze ható következményei lehetnek az EU belső életére nézve a későbbiekben – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A kormányfő kérdésre úgy fogalmazott: az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, “fellázadtak a magyar jogrend ellen”, nem hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal, sőt megdobálják, megtámadják őket.

“Ahhoz képest, hogy egy illegális bevándorlók általi lázadással állunk szemben, a rendőrség fizikai erőszak alkalmazása nélkül kiválóan tette a dolgát” – mondta, köszönetet mondva újból a rendőröknek.

A szeptember 15-étől hatályos új szabályokról úgy nyilatkozott: a magyar hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben. Hozzátette, az illegális határátlépési szándékkal érkezőket minderről folyamatosan tájékoztatják. Szeptember közepe után azokat, akik törvényellenesen lépik át a határt, azonnal őrizetbe kell venni – közölte, arra kérve a bevándorlókat, ne tegyék ki magukat és családjukat ilyen bűncselekménynek.

A kormányfő arról is beszélt – nemzetközi szabályokra hivatkozva -, hogy a migránsoknak a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menekültkérelmet. Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogad Magyarország menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét, és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon – részletezte.

Manfred Weber kiemelte: Magyarország arra törekszik, hogy megfeleljen az európai jognak, és Orbán Viktor joggal utalt arra, hogy először Görögország feladata lenne az EU külső határainak biztosítása. Magyarország a menekültek regisztrációja esetében is igyekszik teljesíteni a kötelességét, vagyis mindenkit próbál regisztrálni. Hozzátette, Magyarország az EU szabályainak végrehajtása tekintetében jobban áll, mint Görögország vagy Olaszország. A politikus hangsúlyozta: az EU segíteni akar Magyarországnak.

Jean-Claude Juncker javaslatait Manfred Weber a néppárt szemszögéből kiegyensúlyozottnak nevezte. Fontos célként említette a határok megvédését és a fedél nyújtását az üldözötteknek.

Manfred Weber úgy értékelte, hogy Orbán Viktor hozzászólásai hasznos elemei az európai vitának, különösen a határvédelem jelentőségének tekintetében.

 

Hasonló hírek

A menekültáradat válaszcsapás a Nyugat háborújára?

Edit

Pikáns baconos hús

Edit

Tudta? Ezekben az országokban harcolnak magyar katonák – Hamarosan új válsághelyszínre is küldünk csapatot

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------