Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Orbán Viktor: az emberek megélhetését szem előtt tartva kell dolgozni

A Szépművészeti Múzeumban tartja 15. éves ünnepi rendezvényét a Nézőpont Intézet, ezen felszólalt a miniszterelnök is.

Orbán Viktor először megindokolta, miért fogadta el a meghívást. Egyrészt mert a Nemzeti Sport olvasása után a második olvasnivalója reggelente a Nézőpont Intézet által összeállított hírszemle. Másrészt azért, mert úgy véli, hogy ez egy olyan szervezet, amelynek megalapítása egy kitüntetett történelmi pillanathoz kötődik: “a 2006-ban a baloldal által hazugsággal megnyert választás” utánhoz.

Ahhoz, hogy egy nagy arányú választási siker megszülessen, mint 2010-ben és az utánuk következőkben, ahhoz elemzés kell. “Kétharmada nincs az embernek véletlenül, különösen nem kétszer vagy háromszor egymás után” – indokolta a hasonló intézetek szükségességét.

Mindezeken túl megemlítette még, hogy Navracsics Tibortól tanulta ezt a mondatot: “a politikában az érvek csatáját is meg kell nyerni”. Az érvek csatájában részt kell venni és megnyerni, ez a politika intellektuális oldala. Intellektuális szenvedély nélkül nincsen politika – mondta Orbán Viktor.

“A rezsiharc örök”

Ám a politika elmondása szerint leginkább mégis arról szól, hogy mi van a megélhetési költségekkel, és a Nézőpont Intézet elemzései szerint ez érdekli a legjobban az embereket. Itt Margaret Thatcher egy mondatát idézte: a kommunisták mindig kifogynak mások pénzéből. Hozzátette: a kérdés most az, hogy az előttünk álló választáson mi lesz: “vagyunk mi, akik a rezsit csökkentettük, és vannak azok, akik szerint ez észszerűtlen, majd a piac szabályoz – de ennek, ha politikai gyakorlattá válik, a következménye a megélhetési költségek növekedése” – fejtette ki a miniszterelnök. “A rezsiharc örök” – szögezte le.

Miért fontos, hogy ilyen politikai kutatóintézetek legyenek, hogyan lehet ezt az embereknek egyszerűen elmagyarázni? – tette fel a kérdést Orbán Viktor. Úgy véli, a Nézőpont Intézet egy “forradalmi” szervezetként jött létre, 2006-ban ki merték mondani, hogy kettő meg kettő az négy. “Ezt az időszakot nyugodtan hívhatjuk a hazugság korának. Azokban az években úgy lehetett választást nyerni, hogy meghamisították a költségvetés számait, nehogy az emberek megismerjék a valóságot. Ez egy dühítő érzés a másik oldalon, mert eszközök híján nem vagy képes megmutatni a valóságot. Miután veszítettél, elkezdődik egy válságkezelés, ami megszorításokra épül, és még dühítőbb a helyzeted, mert szerinted lehetne még ezt az állapotot is másként kezelni, vagy legalább beszélni a más módokról (…), viszont eszközök híján nem tudod elmondani, hogy van más lehetőség is.”

Ezután Orbán Viktor a politikai elemzések szükségességéről beszélt, rámutatva: az elemzők tudnak távolságot tartani a napi politikai döntéshozataltól. A Nézőpont Intézet volt talán az első, amely nyugati think tankek mintájára indult. Megjegyezte: politikához a közvetlen népi reakciók világában is meg kell mártózni, de kellenek a szakpolitikai javaslatok a hosszabb távú jobbító javaslatok elkészítéséhez, kellenek a politikai és médiapiaci elemzések is.

“Az ország szabadságához is elengedhetetlenek az ilyen intézetek”

Vannak stratégiai ágazatok – bankszektor, hadiipar stb. -, de a miniszterelnök szerint ezt a klasszikus sort ki kell egészíteni még eggyel, ugyanis nincs nemzeti szuverenitás, ha nem állnak nemzeti kézben lévő elemző intézetek a kormány rendelkezésére. “Kellenek olyan magyar koponyák, akik magyar szemmel és magyar érdekekből kiindulva írják le, hogy miként is fest a világ. Ha nincs meg ez a képességed, az olyan, mintha egy döntő futballmérkőzés előtt átadnád a csapat összeállítását az ellenfél kapitányának. (…) Ha mi szabad, szuverén országot akarunk, akkor nézőpontokra – “Nézőpontokra” -, magyar kutató és elemző intézetekre múlhatatlanul szükség van.”

Kitért a választásokra is Orbán Viktor, kijelentve: a választópolgárok fogják eldönteni, hogy merre menjen tovább az ország.

“Nekünk azzal az intellektuális kihívással kell szembenéznünk, hogy az általunk összeállított kormány úgy tűnik, érzékelhető előnnyel vezet a választáshoz vezető úton”

– mondta, megjegyezve, hogy ez nem biztos, hogy jó, hiszen a futballban is mondják, túl korán vezetni 1-0-ra nem olyan jó. Igaz, szerinte az esélyesség nem teher, hanem munka; az esélytelenséget tartja igazi tehernek.

Úgy véli mindezért, a választás megnyeréséhez “elég, hogy ha a következő hónapokban bravúrok nélkül, az emberek megélhetését szem előtt tartva elvégezzük a munkánkat”.

Nyitókép: Fotó: MTI / Máthé Zoltán)
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bocsánatot kért László Petra

Edit

Írják az ország dolgozatát

Edit

Kálmán Olga nem kért engedélyt az ATV-től a kampányvideóihoz – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------