Hirmagazin.eu
Belföldi hírek

Orbán Viktor: április 13-ra már 3 millió ember lesz beoltva, jöhet a következő nyitás – videó

Foglalkoznak a szakértők egy diákkorosztály beoltásának kérdésével és azzal is, hogy áprilisban már érvénybe lépjenek a vakcinaigazolványosok részére szóló engedmények, például a szálláshelyek megnyitása.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt péntek reggel a kormányfő – a teljes interjút itt lehet meghallgatni.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Óvatosságot kért Orbán Viktor a lakosságtól, mert a húsvét miatti sok találkozás és családi összejövetel miatt nagyon veszélyes lehet, ha nem tartjuk be a korlátozásokat, szabályokat. Mindenki hordjon maszkot közterületen, tartsa a távolságot.

Akik nincsenek beoltva, legyenek tekintettel magukra és azokra is, akiket megfertőzhetnek

– kérte, hozzátéve, hogy a szokásos húsvéti ünneplésből most “vissza kell venni”.

260 halott, több mint 9000 új fertőzött fog szerepelni a pénteki adatokban – árult el néhány részletet, hozzátéve, hogy eddig 2 156 680 ember kapta meg az első oltását, 863 000-en pedig már a másodikat is.

Az április 4-ével végződő héten, a húsvét után 1-2 nappal meghaladjuk a 2,5 milliós oltotti számot, és

az április 13-mal záródó oltási héten meghaladjuk a 3 milliót,

egy héttel később pedig a 3,5 milliós beoltottszámot is, vagyis felgyorsulnak az oltások, több vakcina érkezik nyugatról.

A 2,5 milliós oltotti szám elérése után néhány nappal életbe lép a már meghozott új szabályozás, nyithatnak a boltosok és a szolgáltatók, de új szabályokkal:

  • hosszabb nyitvatartás (21.30-ig, és később, 22 órakor kezdődő kijárási korlátozás),
  • 10 négyzetméterenként egy vásárló, az ennél kisebb alapterületű helyen egyszerre egy vásárló.

Következő lépésben nyithatnak az óvodák, iskolák április 19-én, és jövő pénteken döntenek arról, hogy mi történjék, ha eléri az oltotti létszám a 3-3,5 milliót, akkor be is számol erről a nyilvánosságnak.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Vannak, akik azt gondolják, hogy zárásokkal meg lehet állítani a vírust. Tévednek – jelentette ki a kormányfő, azzal indokolva, hogy a brit vírus másmilyen, ezt lehet lassítani korlátozásokkal, de nem lehet így megállítani. Megállítani csak a vakcinával lehet – ismételte meg a szerdán is elmondottakat.

A németek, a franciák, az osztrákok jól teszik, ha most szigorítanak, mert nekik nincs annyi vakcinájuk – nekünk azért van, mert nem csináltunk a nyugatiakhoz hasonlóan politikai kérdést az oltásbeszerzésből. Meglátása szerint a nyugati, talán a gyarmattartó időkből származó időkből száramazó felsőbbrendűség-érzésnek (hogy saját erőből mindent jobban meg tudnak oldani a világ többi részénél) most nincs helye, és ha vége lesz a válságnak, azt fogjuk látni, hogy a világ 70 százalékát keleti vakcinával oltották be.

Ha valakit le akarnak beszélni az oltásról, és hallgat ezekre a hangokra, meghalhat – mondta Orbán Viktor arra a riporeri kérdésre, mit gondol arról, hogy elhunyt egy DK-s képviselő, aki a vélekedések szerint nem kért egy keleti vakcinát. Orbán Viktor meglátása szerint a baloldal úgy gondolkodik, hogy “beszéljük le az embereket az oltásról, mert akkor nagyobb lesz a baj és többen meghalnak” és visszatérhetnek a hatalomba. Ez szerinte erkölcsileg nem tartható és el is söpörte a közérzület. Azt kérte, hogy senki ne beszéljen le mást az oltásról.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Úgy látja, az a baloldali politikai hagyomány most is létezik Magyarországon, amelyik mindig támaszkodni akar valakire, amelyiknek nem elég a saját tudása és történelme, de Orbán Viktor úgy van vele, hogy a magyarokban bízik, a bajban pedig mindig csak magára számíthat az ember. Senkitől nem lehet várni, hogy a magyarok szempontjai szerint hozza meg a döntéseit, mindenki a saját szempontjai szerint dönt. “Mi magyarok védjük meg a saját világunkat, rendezzük be úgy, ahogy az szerintünk jó, és bárki, aki ránk akar erőltetni bármit, ami az nekünk nem tetszik, akkor azt hárítsuk el. Ezt hívjuk nemzeti alapon álló politikának, az internacionalisták viszont hol Brüsszel-, hol Moszkva-párti politikát folytatnának. Ez a szemlélet mindig is jelen volt a magyar történelemben, most is itt van – a szavazóknak ezt is figyelembe kell majd venniük a következő választáson” – fejtette ki.

Most 3,7 milliónál tart a vakcinákra regisztráltak száma. A 65 év felettiek 81 százalékát már beoltották, a még hátralévő regisztráltak jövő péntekig megkapják a vakcinát. A nem regisztrált 65 év felüliek regisztrációjának elérésére új kampány kell – a korosztályból még 250 ezren nincsenek beoltva.

A szakértőktől két kérdésre vár most választ.

  • Szabad-e a 16 évnél idősebb középiskolásokat oltani? (Egy hét múlva az operatív törzs döntése alapján fogják bejelenteni, hogy a 16-18 évesek kaphatnak-e vakcinát – nyugatiak szerint a Pfizer/BioNTech oltással igen.)
  • Ha elérjük a 3-3,5 milliós oltotti számot, és elkezd csökkenni a halálozások, fertőzések száma, ki lehet-e nyitni az oltottak számára bizonyos szolgáltatásokat – szállodákat, kulturális életet? (Erről most még korai beszélni, de ha azt fogják látni az emberek, hogy csak így lehet várva várt szolgáltatásokat igénybe venni, akkor talán meglódul az oltásra regisztrálók száma is – fejezte ki reményét Orbán Viktor.)

Arra a felvetésre, hogy miért nem teszik kötelezővé az oltást (egészségügyi szakembereket hallgatott meg online ülésén az ellenzék által létrehozott parlamenti koronavírus-vizsgálóbizottság, az álláspont ott hangzott el), Orbán Viktor azt mondta, hogy amiben élünk, az egy demokrácia, de legfőképpen egy szabad világ, nem lehet kötelezővé tenni, ráadásul a kötelező dolgokkal szemben a magyaroknak nagy az ellenérzése, sőt “még ha valamiről úgy gondoljuk, hogy az jó, de úgy érezzük, hogy rá akarnak szorítani, akkor is ellenállunk”. Ez felnőtteknél, koronavírus-ügyben, Magyarországon nem működne – vélekedett.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A Matteo Salvinivel, a legnagyobb olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel folytatott csütörtöki megbeszélésről elmondta: “Salvini a hősünk, mert bebizonyította, hogy a tengeren is meg lehet állítani a migrációt” – a magyarok ezt a szárazföldön bizonyították be – jegyezte meg. Hozzátette: most bíróságra járhat emiatt, pedig csak belügyminiszterként megakadályozta, hogy országa területére idegenek lépjenek be, megvédte az ország határait és az EU határait.

Úgy látják, hogy a korábbi hagyományos európai kereszténydemokrata párt, az Európai Néppárt hosszútávra elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett, és ez azt jelenti, hogy átvette annak értékeit: feladta a keresztény gyökereit, elfogadta “az LMBTQ-őrületet”, nem nemzeti Európát képzel el, támogatja a migrációt és csak az illegális migrációt utasítja el. Vagyis oitt maradt sok tíz- vagy százmillió európai, akiknek fontos a kereszténység, akik szerint a család gyermeket nevelő férfi és nő, akik nemzetállamot akarnak, nem akarnak kommunizmust, sem cenzúrát (amit ma politikai korrektségnek hívnak Orbán Viktor szerint), valamint nem akarnak birodalmi alattvalók lenni – ezért lépett ki a Fidesz az Európai Néppártból. “Arra szövetkezünk, hogy azoknak is legyen képviselete, akik így gondolkodnak.”

Lehetnek nézeteltérések, de ezeket tudjuk rendezni

– mondta Orbán Viktor, és a leggyakrabban említett lehetséges konfliktuspontokra reagálva kifejtette: “az olaszok (és a magyar kormány) is megérti, hogy a balti államoknak és Lengyelországnak legitim biztonsági garanciákra van szükségük mondjuk Oroszországgal szemben. Az olaszok pedig megértik, hogy azokat a migránsokat, akik bejöttek, nem szétosztani kell az EU-ban, hanem segíteni őket hazatérni”.

Arra a kérdésre, hogy mikor fognak pihenni a – húsvétkor is – megállás nélkül dolgozók ápolók, orvosok, háziorvosok, azt mondta: ők a mi hőseink, sok millió embert mentenek meg ettől a nagy bajtól, a betegségtől, a szövődményektől, a haláltól. “Ez most egy ilyen húsvét, adjuk meg az egészségügyiseknek a tiszteletet, ne mondjuk, hogy összeomlik az egészségügy, mert azzal leértékeljük a benne dolgozók munkáját, akik működtetik” – érvelt a kormányfő.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A húsvéti ünnepre visszatérve közölte: vasárnap reggel, ahogy feljön a nap, eljön a feltámadás, és akkor gondolhatunk arra, hogy lesz magyar feltámadás is. Szép húsvétot, boldog feltámadást kívánt a rádióhallgatóknak, azzal zárva mondandóját, hogy “úton vagyunk a szabadság felé”.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
infostart

Hasonló hírek

Ferihegy helyett Pozsonyban hagyta utasait a Ryanair

Géza

Szijjártó: az osztrák kancellár továbbra is sértegeti Magyarországot

Edit

Továbbra sem tudni, mi történt Kunhalmival

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------