Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán Viktor a vétóról: csak közös megoldást fogadunk el a lengyelekkel
Belföldi hírek

Orbán Viktor a vétóról: csak közös megoldást fogadunk el a lengyelekkel

Orbán Viktor a Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendége volt péntek reggel: többek közölt beszélt Magyarország költségvetési vétójáról, a járványhelyzetről és a koronavírus-vakcináról.

Orbán Viktor / MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor / MTI/Máthé Zoltán

(Cikkünk folyamatosan frissül)

Mint arról korábban médiánk is beszámolt, Lengyelország kész feladni a vétóját mind a 2021-2027-es költségvetés, mind a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek kezelése érdekébe létrehozandó helyreállítási alap kérdésében.

Orbán Viktor a pénteki interjúja során először a vétóról beszélt: mint mondja, az Európai Uniónak most a vírus miatt bajba jutott országokon kell segítenie. Az EU a pénzügyi csomagot azzal a feltétellel fogadja csak el, ha ahhoz egy részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről.

Miniszterelnökünk  ezt a feltételrendszert nem fogadja el.

Hozzátette: a lengyelekkel arról állapodtak meg a vétóval kapcsolatban, hogy csakis közös megoldást fogadnak el, külön kiegészítést viszont nem. A németeknek korábban azt javasolták, hogy most ne vegyék figyelembe a jogállamisági rendeletet és később tárgyaljanak róla. A közös nyilatkozatot mind Orbán Viktor, mind a lengyel miniszterelnök aláírta.

A miniszterelnök elmondta, hogy szerinte az egész ügy mögött az húzódik, hogy Magyarországot kényszeríteni akarják a bevándorlók befogadására. Szót ejtett a közös uniós hitelfelvételről: mint mondja, ez azért nem lehet jó út, mert ha az egyik tagállam nem tudja visszafizetni a pénzt, akkor ezt más tagállamoknak kell megtennie.

Orbán Viktor szerint “őmiattuk nem lesz pénz, nem mi miattunk”.

Ezzel azokra az európai uniós országokra utalt, melyek szerint a költségvetést és a jogállamisági feltételeket össze kell kötni, azaz a magyar és a lengyel kormányon kívüli összes tagállamra. “Ez nem érdekünk, csak egy szolidaritási gesztus” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye arról, hogy uniós szavazati jogokat is adhatnak majd a bevándorlóknak Orbán Viktor azt felelte, hogy ebben nincsen semmi meglepő, ez a Soros-terv része. Ha a bevándorlók szavazhatnak, majd azokra a pártokra fognak szavazni, amelyek behozták őket – tehát a baloldali pártokra.

Ezt követően a miniszterelnök rátért a járvánnyal kapcsolatos kérdésekre. Mint mondja, sokan vélik úgy, hogy nem túl jó, hogy Nagy-Britannia kilépett az EU-ból, ennek ellenére a britek már jövő héten megkezdhetik az oltást, a mai napon megtörtént az Egyesült Királyságba a vakcinaszállítás. Orbán szerint ebből az látszik, hogy az az ország, amely a saját útját járja, könnyebben és hamarabb meg tudja védeni az állampolgárokat a vírustól. Ez egy nagy pofon az Európai Uniónak. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy a vakcinára való jelentkezés hamarosan elindul, s mint mondja, mindent megtesz annak érdekében, hogy igenis legyen vakcina, akárhonnan is érkezik. Mindeközben Orbán figyelmeztetett: a vakcina beadása nem a regisztráció sorrendjében fog menni.

Korábban már ismertették a tömeges oltási stratégiát, mely szerint először az egészségügyi dolgozók kapják majd meg, utána pedig a súlyos állapotban lévők, végül pedig mindenki más.

Ezután a miniszterelnök rátért arra, hogy hogyan alakul majd az ország sorsa és a korlátozások december 11-e után.

Orbán elmondta, hogy erről a kérdésről már beszélt a járványügyi szakemberekkel, ma az egészségügyi tudományos tanácsot hallgatja meg, szombaton pedig gazdasági szakemberekkel tárgyal, akik – mint említette – egyelőre nem tanácsolnak semmiféle enyhítést.

Orbán Viktor rátért a romániai parlamenti választásokra is: mint mondja, a szomszédos ország nagyon fontos hazánknak, és mindkét kormánynak az az érdeke, hogy stabil kormányzás legyen.

Arra kérte a romániai magyarságot, hogy menjenek el választani, és szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A rendőrség felkészült – videó

Géza

A fizetésemelés és kis munkák ünnepe is – itt van május 1-je!

Edit

„Ingatagok és hálátlanok” – Kádárék a legnagyobb írókat is meghurcolták

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!