Főoldal > Hírek > Főhírek > Belföldi hírek > Orbán Viktor: A kormány demográfiai tervei főként arra irányulnak, hogy a 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözzék!
Orbán Viktor / Fotó: MTI - Soós Lajos

Orbán Viktor: A kormány demográfiai tervei főként arra irányulnak, hogy a 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözzék!

Hirdetés

A kormány demográfiai tervei főként arra irányulnak, hogy a 25-35 éves korosztály gyermekvállalását ösztönözzék.

Orbán Viktor / Fotó: MTI – Soós Lajos

A Magyar Kormány kiemelten szeretné a gyermekvállalást ösztönözni.

Ezt dokumentumban konkretizálja, azaz összegzi a 2018 utáni demográfiai terveket, amelyek többek között azt is tartalmazzák, hogy további anyagi segítséget kell nyújtani a korosztálynak annak érdekében, hogy az első gyerekeket az átlag 28 éves kor előtt szüljék meg.

A dokumentum legfontosabb megállapításai: 

  • A gyermekvállalás további ösztönzése előtt említi célként a lakosság egészségi állapotának javítását és a várható élettartam növelését. Népegészségügyi prevenciós és szűrőprogramok indítása.További egészségügyi intézményfejlesztésre és eszközbeszerzésre van szükség.Mindezekkel az időben igénybe vett egészségügyi ellátást segítenék.Az intézkedéscsomag második helyére került a várandósság és a szülés körülményeinek javítása.
  • Család és munka összeegyeztetésének támogatása: bölcsődei kapacitások megkétszerezése (50 ezerről 90 ezer férőhelyre) és az atipikus foglalkozási formák ösztönzése. Távmunka, illetve rugalmas, illetve részmunkaidő.
  • A szemléletváltozás mellett a munkáltatók anyagi ösztönzését és a munkajogi szabályok kiigazítását javasolja a dokumentum.
  • Főállású anyaság nagyobb anyagi elismerése.
  • Az apák szerepének fokozottabb elismerése.
  • Népesedéspolitika fókuszának kiterjesztése a határon túli magyarokra.

Forrás: portfolio.hu, hvg.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: