Image default
Belföldi hírek

Orbán: egyensúlyi kereskedelmet akarunk Oroszországgal

Többek között a Barátság kőolajvezeték kapacitásának növeléséről írt alá megállapodást a magyar és az orosz fél szerdán

– hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján.

Fontos téma lehetett a megbeszéléseken Magyarország esetleges csatlakozása a Török áramlat gázvezetékhez, Orbán szerint “minél előbb csatlakozunk, annál jobb”.

..És részletesen, amit tudni lehet:

Üdvözölnék Magyarországot a Török áramlatban

Magyarország érdeke a csatlakozás a Török áramlathoz, ha ez megtörténik, akkor azt üdvözölni fogjuk, ezzel biztosítható a magyar energiafüggetlenség. Magyar területen összesen 15 kilométernyi vezetéket kell megépíteni, ezt hamarosan befejezzük – mondja Putyin.

Mi szeretünk függetlenek lenni abban a tekintetben, honnan szerezzük be az energiát, minden megoldás érdekel – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a magyar függetlenség szempontjából rossz, ha csak Ukrajnán keresztül jöhet hozzánk orosz gáz, ezért a Török áramlat preferencia, “minél hamarabb tudunk csatlakozni hozzá, annál jobb”.

Putyin: az energia a legfontosabb, de mindenre nyitottak vagyunk

Arra törekszünk, hogy diverzifikáljuk a kereskedelmünket, de természetesen az energia van az első helyen, mivel a magyar olajszükséglet 60 százalékét mi biztosítjuk – mondja Vlagyimir Putyin. Kiemeli, hogy a Lukoil és a Mol ma megállapodást írt alá a Barátság kőolajvezeték szállításainak növeléséről, illetve az orosz olajexportról Nyugat-Európa felé.

Az orosz elnök elmondása szerint szóba került folyami hajók közös gyártása és fejlesztése, valamint metrókocsik esetleges közös gyártása. Emellett megállapodás született arról, hogy a magyar és orosz nyugdíjasoknak a jövőben teljes egészében számításba veszik majd a másik országban ledolgozott időt.

A nyugattal való orosz kapcsolatnak is javulnia kellene

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nyugati struktúrák és Oroszország között az együttműködés javuljon. – emeli ki Orbán. Ezt követően azt sorolja, hogy a magyar cégek milyen sikeres beruházásokat hajtottak végre Oroszországban.

Nem tudjuk megváltoztatni a házszámunkat

Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

 – érvel Orbán Viktor a magyar-orosz politikai együttműködés mellett.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben fekszik, ettől nem tudunk függetlenedni. Hozzátette: ettől függetlenül Magyarország az EU és a NATO tagja, és az is marad.

A politikai együttműködés egyik területe az üldözött keresztény közösségek védelme, emellett a migráció területén dolgozik közösen Oroszország és Magyarország, illetve a Közel-Kelet stabilitása érdekében működnek együtt.

Egyensúlyi kereskedelmet szeretnénk

Hosszú évekre nyúlik vissza a gyakorlat, hogy minden évben tartunk egy orosz-magyar találkozót, hogy áttekintsük a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Az volt a cél, hogy minden évben lépjünk egyet előre a gazdasági kapcsolatokban – kezdi Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint 2018 renkívül fontos év volt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban, hiszen az uniós szankciók után újra nőtt a kereskedelem. Ebben óriási többlete van Oroszországnak, mivel olajat, gázt, energiát vásárolunk.

Ez egy egyensúlytalan helyzet, mi azon dolgozunk, hogy egyensúlyivá váljon

 – mondta a kormányfő. 

Ennek az egyik módja, hogy magyar befektetések irányuljanak Oroszországba, illetve exportképes, piacképes termékeink legyenek.

A sajtóhírek szerint a gazdaságról, a keresztény közösségek védelméről, valamint a sportról írhat alá megállapodást a magyar kormányfő és az orosz elnök.

Szóba kerülhet például a Mol kompenzációja az olajszennyezés miatt, illetve a paksi bővítés.

A pontos eseményről időben beszámolunk.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

portfolio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tovább lehet menni a falon? – Így folytatódhatnak a devizahiteles perek

info

Breaking: Hackerek feltörték a fidesz.hu szerverét, és durva, amivel fenyegetőznek!

Mazsi

Európa kudarcot vallott – mondta Kövér László

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------