Hirmagazin.eu
Főoldal » Orbán: egyensúlyi kereskedelmet akarunk Oroszországgal
Belföldi hírek

Orbán: egyensúlyi kereskedelmet akarunk Oroszországgal

Többek között a Barátság kőolajvezeték kapacitásának növeléséről írt alá megállapodást a magyar és az orosz fél szerdán

– hangzott el Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóján.

Fontos téma lehetett a megbeszéléseken Magyarország esetleges csatlakozása a Török áramlat gázvezetékhez, Orbán szerint “minél előbb csatlakozunk, annál jobb”.

..És részletesen, amit tudni lehet:

Üdvözölnék Magyarországot a Török áramlatban

Magyarország érdeke a csatlakozás a Török áramlathoz, ha ez megtörténik, akkor azt üdvözölni fogjuk, ezzel biztosítható a magyar energiafüggetlenség. Magyar területen összesen 15 kilométernyi vezetéket kell megépíteni, ezt hamarosan befejezzük – mondja Putyin.

Mi szeretünk függetlenek lenni abban a tekintetben, honnan szerezzük be az energiát, minden megoldás érdekel – tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a magyar függetlenség szempontjából rossz, ha csak Ukrajnán keresztül jöhet hozzánk orosz gáz, ezért a Török áramlat preferencia, “minél hamarabb tudunk csatlakozni hozzá, annál jobb”.

Putyin: az energia a legfontosabb, de mindenre nyitottak vagyunk

Arra törekszünk, hogy diverzifikáljuk a kereskedelmünket, de természetesen az energia van az első helyen, mivel a magyar olajszükséglet 60 százalékét mi biztosítjuk – mondja Vlagyimir Putyin. Kiemeli, hogy a Lukoil és a Mol ma megállapodást írt alá a Barátság kőolajvezeték szállításainak növeléséről, illetve az orosz olajexportról Nyugat-Európa felé.

Az orosz elnök elmondása szerint szóba került folyami hajók közös gyártása és fejlesztése, valamint metrókocsik esetleges közös gyártása. Emellett megállapodás született arról, hogy a magyar és orosz nyugdíjasoknak a jövőben teljes egészében számításba veszik majd a másik országban ledolgozott időt.

A nyugattal való orosz kapcsolatnak is javulnia kellene

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a nyugati struktúrák és Oroszország között az együttműködés javuljon. – emeli ki Orbán. Ezt követően azt sorolja, hogy a magyar cégek milyen sikeres beruházásokat hajtottak végre Oroszországban.

Nem tudjuk megváltoztatni a házszámunkat

Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát

 – érvel Orbán Viktor a magyar-orosz politikai együttműködés mellett.

A magyar kormányfő kiemelte, hogy Magyarország a Berlin-Moszkva-Isztambul háromszögben fekszik, ettől nem tudunk függetlenedni. Hozzátette: ettől függetlenül Magyarország az EU és a NATO tagja, és az is marad.

A politikai együttműködés egyik területe az üldözött keresztény közösségek védelme, emellett a migráció területén dolgozik közösen Oroszország és Magyarország, illetve a Közel-Kelet stabilitása érdekében működnek együtt.

Egyensúlyi kereskedelmet szeretnénk

Hosszú évekre nyúlik vissza a gyakorlat, hogy minden évben tartunk egy orosz-magyar találkozót, hogy áttekintsük a kétoldalú kapcsolatok alakulását. Az volt a cél, hogy minden évben lépjünk egyet előre a gazdasági kapcsolatokban – kezdi Orbán Viktor.

A magyar kormányfő szerint 2018 renkívül fontos év volt a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban, hiszen az uniós szankciók után újra nőtt a kereskedelem. Ebben óriási többlete van Oroszországnak, mivel olajat, gázt, energiát vásárolunk.

Ez egy egyensúlytalan helyzet, mi azon dolgozunk, hogy egyensúlyivá váljon

 – mondta a kormányfő. 

Ennek az egyik módja, hogy magyar befektetések irányuljanak Oroszországba, illetve exportképes, piacképes termékeink legyenek.

A sajtóhírek szerint a gazdaságról, a keresztény közösségek védelméről, valamint a sportról írhat alá megállapodást a magyar kormányfő és az orosz elnök.

Szóba kerülhet például a Mol kompenzációja az olajszennyezés miatt, illetve a paksi bővítés.

A pontos eseményről időben beszámolunk.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher 

portfolio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elhunyt Torgyán József

Mazsi

Az osztrák sajtó egy része megtévesztően tudósított Bicskéről

Edit

Államfőt választ az Országgyűlés – Áderé a magyarok többségének támogatása

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------