Hirmagazin.eu
Főoldal » Operatív törzs: sikerült a robbanást megelőznünk (18+)
18+

Operatív törzs: sikerült a robbanást megelőznünk (18+)

Megerősítést nyert: bejutott egy fővárosi idősotthonba a koronavírus, többen kórházba kerültek, egyeseket elkülönítettek. Szombatra 678-ra emelkezdett a koronavírus Magyarországon regisztrált fertőzöttjeinek száma, és 32-en már meghaltak.

Szombaton a kormányinfó előtt egy órával állt elő napi friss híreivel az operatív törzs.

Müller Cecília a számadatok ismertetése után bejelentette, az elmúlt 24 órai halottak egyike 54 éves, de neki is krónikus megbetegedései voltak, mint a korábbi elhunytaknak. Az 58 gyógyultról elmondta: “ez jó hír”. A laboratóriumi vizsgálatok száma már csaknem 20 ezer itthon – a kijelölt laborokban.

Egy hónappal ezelőtt történtek az első megbetegedések – idézte fel. “Két iráni diákkal kezdődött a járvány Magyarországon.” Az eddigi intézkedések viszonylatában világ- és európai viszonylatban is jól áll Magyarország, időben lépett és arányosan.

“Sikerült a robbanást megelőznünk” – mondta. Emiatt pedig köszönetet mondott mindenkinek, így érhető el, hogy “ne nehezedjen túl nagy súly az egészségügyre egyidőben”.

A szép idő közeledtével újabb áldozatra kérte az embereket. “Itt a szép idő, itt a hétvége,

az egyedi szabadidős tevékenységeket úgy tegyék, hogy a fertőződés lehetősége ne álljon fenn,

egyedileg sportoljunk, mozogjuk, ezt egyre nehezebb lesz betartani” – mondta.

Az idősotthonok helyzetének veszélyeztetettségére külön felhívta a figyelmet, és “inkább többször mossunk kezet, mint kevesebbszer”. Fennmarad a kijárási és látogatási tilalom, valamint a felvételi zárlat is. “Ezekben az otthonokban különböző számú ember van, különbözőek a fenntartók, de ennek járványügyi szempontból nincs jelentősége” – tette hozzá. “Semmiféle lazítás nem megengedhető!” Akinek tünetei vannak, azonnal szólnia kell az intézményi orvosnak.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletvezető tisztje szerint a határokon a helyzet normális, a kilépő oldalon Románia felé a román fél miatt van akadozás, 30-40 kocsit várnak össze.

Már több mint 12 ezer esetben rendeltek el hatósági házi karantént.

Szombaton leszállt Budapesten 6 repülőgép – védőeszközökkel. Délután

még jön egy Antonov teherszállító Kínából, ez a világ legnagyobb ilyen gépe

– jelentette be. A védőeszközöket folyamatosan szállítják ki a kórházakba.

Kérdések

– Fertőzés egy budapesti idősotthonban: mi a helyzet?

– Igen, ezért emeltük ki eddig az idősotthonok helyzetét. Az egyik idősotthonba bejutott a fertőzés, ezért több idős honfitársunk is pozitívvá vált. Az első jelzések után a helyszínen azonnali vizsgálat volt, aki nem jól érezte magát vagy súlyosabb tünetei voltak, kórházba kerültek. A rossz közérzetűeket elkülönítették. Az intézményt azonnal fertőtlenítették, az intézményi orvos feladatai megnövekedtek. A működtetőre rendkívüli felelősség hárul.

– Hová kerül a szombaton érkező 400 ezer maszk és egyéb felszerelés?

– A raktárakba, majd onnan a kórházakba, ahol az a követelmény, hogy mindig legyen egy heti tartalék. A műszereket oda visszük, ahol az ellátás ezt a leginkább indokolja.

– Tervez-e a rendőrség határozottabb fellépést a köztereken?

– Eddig is próbáltunk humánus módon fellépni. 1849 fellépéssel éltünk, de természetesen – ha kell – fellépünk komolyabb eszközökkel is. Nem a rendőröket kell kikerülni, hanem a fertőzést kell megakadályozni. Ha kell, bírságolunk is.

– Van-e elég inzulin?

– Igen, biztonságos az ellátás.

– Hány igazolt fertőzöttre számítanak a következő hónapokban?

– Nem szeretnénk beleállni a számversenyekbe. Vannak becslések, jelentősen fog még növekedni a betegek száma.

– Egyre több magánkórház végez teszteket. Érdemes ezekre jelentkezni?

– Számos módszer van, egy részük megbízható, másik részük nem az. Vizsgálni kell, hogy melyik módszer a betegség mely időszakáról szól.

– Ha tömegessé válik, lesz-e elég szakszemélyzet?

– Azon vagyunk, a tervezés ennek a jegyében zajlik. Ennek a vizsgálatnak a része az eszközök biztosítása is. Képzés alatt van az egészségügyi személyzet része is. Átosztható lesz az intenzív ellátásra, arra, ami remélhetőleg nem következik el. Online kapják a tananyagot az érintettek.

– Hogy tudják segíteni az önkormányzatok az egyedül élő időseket?

– Kötelességük ezt tenni. Fontos feladat ez ebben az időszakban, ahogy mi látjuk, ez meg is történik.

– Az éjszakai tranzitlehetőséggel hányan élnek?

– Magyar-osztrák viszonylatban 1000 személyt engedünk be, ők tovább is mennek. A teherforgalomban ennél magasabb a szám. Ezek a járművek csak meghatározott pihenőhelyeken állhatnak meg.

– A jó időben a horgászok kirajzanak. Szabad-e?

– Ha szabadidősportnak tekintjük, akkor azok között a feltételek között szabad, mint minden mást. Szükségünk van a jó, szabad levegőre. Hosszabb időszakról beszélünk, kell, hogy levegőzzünk, sportoljunk. Ugyanez vonatkozik a kerékpározásra. Megtartva a kellő távolságot.

– Mire számíthatnak, akik most fognak szülni?

– Nincs különbség az ő ellátásukban. Áttekintettük a teljes ellátási vertikumot, kijelöltük azokat az intézményeket, ahol koronavírusosan is szülni lehet. Mindenki másra a szokásos szabályok vonatkoznak.

– Nem szükséges-e a tesztelőkapacitás bővítése?

– A WHO ajánlásai szerint végezzük a laboratóriumi vizsgálatokat. Akit a háziorvos gyanúsnak minősít, megvizsgáljuk, a szoros kontaktjainál is.

– Orbán Viktor azt mondta, lefoglaltak 58 hotelt is. Ez mit jelent?

– Lehetőség van előzetesen lebiztosítani a szálláshelyeket orvosoknak, ápolóknak. Nem zártunk be szállodákat, de szükség esetén igénybe tudjuk venni ezeket. Kollégiumokat is igénybe fogunk venni, nem betegek ellátására, hanem a munkatársak elhelyezésére, akik a védekezésben részt vesznek.

– Ha elkészül a vakcina, mit várhatunk tőle?

– Hogy megelőzzük a fertőzést.

– Az Uzsoki-kórház főnővére koronavírusosnak bizonyult, de továbbra is bejárt dolgozni.

– Sajnáljuk, hogy ez bekövetkezett. Fokozottan felhívjuk a kollégák figyelmét, hogy vigyázzanak magukra.

– Mennyiben szigorodott a koronavírusos eljárásrend?

– Részletesebb anyagot bocsátottunk az eü-szolgáltatók részére. Továbbra is a háziorvos dönt arról, hogy ha egy beteg rosszul érzi magát, eldöntse, kell-e teszt. Telefonon kell szólni a háziorvosnak. A háziorvos részére biztosítottunk egy tágabb teret.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
infostarrt, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Koronavírus-körkép: országok, városok… (18+)

Géza

A legmélyebb szextitkok, amikről nehezen beszélnek a férfiak!

Mazsi

Nincs koronavírus-gócpont Magyarországon – jelentette ki az országos tisztifőorvos – vasárnap történt – legfontosabb hírek.. (18+)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!