Hirmagazin.eu
Főoldal » Operatív törzs: „Nem tervezünk egyelőre kijárási tilalmat” és városrészek, települések lezárását
Belföldi hírek

Operatív törzs: „Nem tervezünk egyelőre kijárási tilalmat” és városrészek, települések lezárását

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeletes vezetője és Müller Cecília országos tisztifőorvos délután 4-től elkezdte a mai sajtótájékoztatót.

A főbb információkat alábbi hírfolyamunkban követhetjük.

2020. March 18. 16:53

Lesz-e hatósági árszabás, mennyiségi korlátozás a durva élelmiszer áremelések ellen?

Semmi indok arra, hogy attól tartsunk, hogy Magyarország ellátása veszélyben van. Az áruforgalom és az áruk utánpótlása folyamatos. Éppen azért vezetünk be intézkedéseket a határon, hogy a lakosság ne érezzen semmilyen hátrányt az áruellátás terén. Eddig minden áruval töltött kamion el tudott jutni Magyarországi célpontjára, ezen dolgozunk továbbra is.

Igen, fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket végzünk, hogy el tudjunk járni azokkal szemben, akik indokolatlan árdrágítást követnek el, másrészt ellenőrizni tudjuk azt, hogy a kínált termékek alkalmasak-e a céljukra (pl. kézfertőtlenítő). Továbbra is végezzük az ellenőrzéseket, minden hatóság fellép azokkal szemben, akik az állampolgárok szorult helyzetéből olyan haszonra tesznek szert, amit nem érdemelnek meg.

Folyamatos beszerzés

Hiány van a piacon, de folyamatos a beszerzés a maszkok tekintetében, de oda kell csoportosítani, allokálni, ahol a betegellátás zajlik – monda Müller. A héten is érkezik több szállítmány is, a kínai piac kezd felszabadulni.

Megnyitnak-e az egészségügyi dolgozók számára szállásokat?

Köszönjük az egészségügyi dolgozók megfeszített munkáját. Azokkal az intézkedésekkel, amelyeket meghoztunk, bízunk abban, hogy nem kell attól tartanunk, hogy az egészségügyi dolgozók tömegesen megbetegszenek, de felkészültünk arra, hogy róluk is gondoskodni tudjunk – reagált Lakatos.

Miért nincs járványtérkép?

Egy újságíró felvetette, hogy egyes más betegségek esetében lehet tudni, hogy melyik megyében mennyi beteg van Magyarországon, a koronavírus esetében miért nincs így? “Elhangzott már a válasz” – mondta Lakatos. Bizonyára arra utalt, hogy azt mondták, nem akarják beazonosíthatóvá tenni az egyes betegeket.

Azonban mint már a Portfolio sokszor hangsúlyozta: Magyarországon kívül az EU-ban gyakorlatilag mindenhol lehet tudni, hogy az egyes betegek milyen neműek, hány évesek, és az ország mely területén betegedtek meg. Így senkit sem lehet pontosan beazonosítani sehol.

Müller közölte az újságírókkal: a járvány megfékezésében legyenek a magyar lakosság szolgálatára. Ezeknek az adatoknak a közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. A járványügyi szakembereknek rendelkezésére áll az adatsor. A megbetegedések száma Magyarországon nem magas, könnyen beazonosítható lenne a személy, nem tartom hasznosnak, ha “vegzatúrának” lennének kitéve – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a Lyme-kór esetében miért lehet tudni hazánkban is a területi adatokat, Müller azt mondta, hogy ott van területi relevanciája a megbetegedésnek, és azért közlik, hogy oda ne menjenek az embrek.

Hány tesztet rendeltünk?

“Sokat” – mondta Müller. Ebből is hiány van a piacon, de folyamatos a rendelés, beszerezzük a szükséges teszteket.

Vannak itthon “hatékony” szerek?

Vannak Magyarországon is olyan, létező vírusellenes szerek, amelyet hatékonynak tartanak bizonyos kutatók a koronavírus ellen, ha szükséges, akkor bevetésre kerülnek, mondta Müller.

Hány beteg lesz itthon?

Bizakodó vagyok, hogy le tudjuk csökkenteni a megbetegedések növekedésének a számát, így a súlyos esetek számát is – válaszolta Müller arra a kérdésre, hogy milyen lehet a járvány lefutása Magyarországon, mikor érjük el a csúcsot. Remélem, hogy alacsony lesz az áldozatok száma, mert időben meghoztuk a szükséges intézkedéseket – tette hozzá.

Mennyi a szabad lélegeztetőgép itthon?

Minden nap jelentenek erről a kórházak, hogy mennyi van, ebből mennyi a működőképes, és mennyi a szabad még. Jelenleg 1600 a működőképes, ebből van, amit már működtetnek, de közben vannak még kicsomagolatlanok is.

Ma már Szerbia felé is mehetnek

Románia és Bulgária mellett a mai egyeztetések nyomán Szerbia állampolgárai is átutazhatnak ellenőrzött keretek között Magyarország határain. Jelenleg ebbe a 3 országba látjuk biztosította azt, hogy az állampolgárok haza tudnak térni az országukba ellenőrzött keretek között – jelezte Lakatos Tibor.

„Nem tervezünk egyelőre kijárási tilalmat”

Ezt reagálta az ezzel kapcsolatos kérdésre Lakatos Tibor és hozzátette: „nem tervezünk lezárni városrészeket, településeket. Lehet, hogy eljön az ideje, de ezt nagyon alapos számítások fogják megelőzni, hiszen nem kívánunk a szükségesnél nagyobb kárt okozni azért, hogy a vírus terjedését lassítsuk.”

Minden megyében van már beteg?

Újságírói kérdésre Müller közölte: az egész ország területéről azonosítottunk pozitív eseteket, ezért is mondom, hogy a közösségi, csoportos terjedés lehetősége már adott.

Az egész országot érinti a koronavírus

Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte: a csoportos megbetegedések időszakába lépett Magyarország, bárhol jelen lehet az országban a vírus, a terjedés sok mindentől függ, ilyen a népesség sűrűsége, megoszlása.

Az összes intézkedés azt a célt szolgálja, hogy minimalizáljuk a járvány terjedését, ellaposítsuk a járvány görbéjét és megakadályozzuk a súlyos megbetegedéseket – mondta Müller.

A járvány sikeres kezeléséhez az egészségügyi dolgozók és a hatósági szervek mellett elsősorban a lakosság segítsége kell. „Ha a magyar emberek nem értik meg azt az üzenetet, amit közvetítünk, akkor a hasóságoknak nincs esélyük megakadályozni a járvány terjedését” – mondta Müller, aki nyomatékosította, hogy az idős emberek ne menjenek az utcára, ne használják a tömegközlekedést.

Az egész ország területéről vannak igazolt eseteink, immáron 58 megbetegedést tartunk nyilván – mondta Müller. Újdonság volt Müllernek az a kijelentése, hogy az ország minden területéről van megbetegedés, hiszen Magyarország egyedülálló módon az EU-ban, nem közli a területi megbetegedéseket.

Operatív törzs: már 7 embert büntettük 350 ezer forintra

  • Az operatív törzs illetékesének bejelentései:7 személy ellen kellett már 350 ezer forintos bírságot kiszabni engedély nélküli nyitva tartás miatt.
  • Ma reggelre 29 km-re sor alakult ki a Hegyeshalom felé vezető úton Ausztriában, a folyamatos egyeztetések nyomán meg tudtuk indítani a forgalmat Románia, Szerbia és Bulgária felé. Erre azért is szükség van, hogy az áruforgalom zavartalan lehessen.
  • Jelenleg 1 óra alá csökkent a várakozás, Hegyeshalmon kívül Kópházánál és Rábafüzesnél is elindult az átkelés.
  • A lakosság ellátása folyamatos, a teherforgalom is zavartalan.
  • Az a cél hogy a vírus terjedésének lelassítása mellett a magyar lakosság ellátását biztosítsuk.
  • Folyamatosan monitorozzuk azokat a tevékenységeket, amelyek arra irányulnak, hogy a vírusra építve megkárosítsák az embereket. Folyamatosan zajlanak a hatósági tevékenységek.
  • További folytatjuk a kereskedelmi egységek ellenőrzését az egészség megőrzése érdekében.

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

portfolio, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A Kormány gondoskodik az idősekről

Géza

„Európa borzasztóan nehéz helyzetben van”

Edit

Közel százezer embert nyomaszt ez a tartozás

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------