Hirmagazin.eu
Főoldal » Operatív törzs: létszámkorlát nélkül lehet kiscsoportos oktatás az iskolákban
Belföldi hírek

Operatív törzs: létszámkorlát nélkül lehet kiscsoportos oktatás az iskolákban

A Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója szerint a járvány nincs káros mentális hatással az együtt dolgozó egészségügyi munkatársakra, a Szent László Kórházon pedig mára csökkent a nyomás.

28-cal, 3741-re nőtt a magyarországi regisztrált koronavírusosok száma, 4-en meghaltak az elmúlt 24 órában, ezzel az elhunytak száma már 486, az aktív betegeké viszont már csak 1565, 1690-en ugyanis meggyógyultak. A súlyos állapotban lévők száma 28, így volt miért összeülnie vasárnap is az operatív törzsnek, majd tájékoztatást is adott.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tájékoztatón elmondta, a vidéki bölcsődék, óvodák hétfőn visszatérnek a normális működési rendre, a fővárosiak egy héttel később.

A járványhelyzet elég alapos indok, ha a szülő nem szeretné engedni a gyereket, vagyis nem kötelező nem kötelező a bejárás.

A szakember szerint az elmúlt napokban a gyermekek mintegy tíz százaléka vett részt az óvodákban a gyermekfelügyeleten, az igény folyamatosan nőtt az elmúlt időszakban.

Az iskolákban viszont érvényben marad a digitális munkarend, a tanév hossza nem változik, viszont június 2-től lehetségessé válnak a kiscsoportos konzultációk az iskolákban.

A kiscsoportok felső létszámhatárát nem határozták meg.

Június 2. és 26. között meg kell szervezni az oda járó gyerekek felügyeletét minden iskolában, vagyis már mindenki a saját intézményébe mehet majd, nem csak a korábban kijelölt helyekre. Ha valaki a lakhelyétől messzire járt iskolába, akkor őt a lakhelyhez közelebbi intézményben is fogadni kell.

Június 2. és 15. között a tanulást támogató és felzárkóztató programok tervezhetnek, utána, 26-áig pedig a következő tanévre is készülhetnek, vagy táborok, tematikus napok is szervezhetők.

A pedagógusok minősítését korábban szeptemberre halasztották, azok számára viszont, akik határozott idejű szerződéssel rendelkeznek, vagy pedagógusként babát várnak, lesz megoldás, az Oktatási Hivatal külön eljárásrendet alakított ki számukra. A minősítést június 10-ig lehet kérvényezni.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa elmondta, Szerbia felé komoly határkönnyítés lépett érvénybe pénteken. Bárki beléphet az országba, aki az egyébként elvárt beutazási feltételeknek megfelel. Emiatt a hegyeshalmi, a rajkai és a tornyiszentmiklósi határátkelőn átutazási szándékkal, a személyforgalomban beléphetnek Magyarországra naponta 20 és másnap 12 óra között, és a kilépést pedig – a tranzitálás szabályai szerint – a röszkei határátkelő mellett a tompai közúti határátkelőn is megtehetik.

Magyarországon vasárnapra 910 főre nőtt a mobilappos ellenőrzöttek száma; 24 óra alatt 1038 embert helyeztek hatósági házi karanténba, jelenleg 11 934-en vannak ilyen intézkedés alatt.

A rendőrség továbbra is betartatja a távolságtartást és a maszkviselést a megfelelő helyeken, illetve a bolti idősidősávot is ellenőriztetik.

Vályi-Nagy István, a Szent László Kórház főigazgatója – elmondása szerint – szubjektív beszámolóval érkezett. Elmondta, intézményük, a Dél-pesti Centrumkórház Szent László Kórház telephelye a HIV-fertőzöttek, vírushepatitisesek, az idegrendszeri fertőzöttek és a trópusi betegségekben szenvedők ellátási központja is. Szoros együttműködésben vannak a Nemzeti Népegészségügyi Központtal, amelynek a telephelye szomszéd is, közös kutatásokat is folytatnak.

A járvány első heteiben a Dél-pesti kórház volt a víruspozitív esetek ellátására kijelölt egyetlen kórház. Ekkor nagy nyomás nehezedett rájuk, voltak olyan munkatársai, akik

a munka mennyisége miatt beköltöztek a kórházba.

Eközben és később is próbáltak a kollégákra is tekintettel lenni, és örömmel számolt be róla, hogy náluk kevesen fertőződtek meg a dolgozók közül és alig vannak, akik a bizonyíthatóan az intézményben kapták el a fertőzést. A nyomás akkor csökkent a Szent László Kórházon, amikor más intézmények is beszálltak a koronavírusosok gyógyításába. Most, hogy a betegeket ismét Budapestre szállítják, ismét nőtt a feladatok és az ellátottak száma, az intenzív osztályon most is 18 személyt ápolnak – mondta.

Eddig 325 igazoltan koronavírus-pozitív fekvőbeteget láttak el, és az intenzív osztályon összesen 52 ember feküdt.

Kiemelte: a fertőzöttek 80-85 százaléka meg sem betegszik, vagy magától meggyógyul, ám a súlyos és az intenzív osztályra került betegek kezelése nagy szakértelmet igényel. Magyarországon elsőként és a világon is az elsők között kezdték el a vérplazmaterápia alkalmazását, és az úgynevezett citokinvihar elleni terápiát jelenleg is számos betegen alkalmazták.

Az innovatív terápiákban eddig körülbelül 20 beteg részesült náluk; 12 embert még most is kezelnek, és az új módon kezeltek közül egyetlen ember hunyt csak el,

őt elhanyagolt állapotban vette át a kórház.

Beszámolója végén a főigazgató megköszönte az egészségügyi és a műszaki munkatársaik kitartó munkáját, az intézményüket támogató alapítványt és az őket segítő embereknek. Kért mindenkit, hogy

a szabályokat tartsák be, és akkor az egészségügyi dolgozóknak is könnyebb lesz, és magukért is így teszik a legtöbbet.

Emlékeztetett: a járvány nem múlt el, a védekezés továbbra is fontos.

Kérdések

– Hányan kapnak plazmakezelést a Szent László Kórházban?

– Jelenleg négyen kapják, egy ember pedig már túl van rajta, most a fertőző osztályon kezelik, hamarosan mehet haza.

– Hány román agráridénymunkás érkezett eddig?

– Május 7-e óta, szombat éjfélig 109 csoport jött, 601 fő.

– Vannak-e pszichés problémák az egészségügyi dolgozók között a járvány miatt rájuk nehezedő terhek miatt?

– A Szent László Kórházban nem tapasztaltak ilyet, éppen hogy kevesebb a súrlódás, sokkal kevesebb a vita.

– Vérplazma: csak Budapesten lehetséges a kezelés, vagy vidéken is?

– Ez kísérleti terápia, klinikai vizsgálat keretében alkalmazzák. Az intézmény, amely be akar lépni, alá kell írjon egy konzorciumi szerződést. A terápia nyitott minden intézmény számára, vannak, amelyek már aláírták a szükséges szerződést.

 

Nyitókép: Egy alkalmazott a Charles de Gaulle repülőtéren a francia főváros közelében fekvő Roissyban. MTI/EPA/Pool/Ian Langsdon
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Orbán Viktor is elindult locsolkodni

Mazsi

Nehéz küzdelem vár Európa tengerparti városaira (Soha nem látott képek, olvasd el és nézd meg!)

Géza

Létezhet-e Orbán-Merkel paktum?

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------