Image default
Otthon, lakberendezés, kert

Önts ecetet a kertedbe! Igazi varázsszer!

Az ecet el­ké­pesztő se­gít­sé­get nyújt a ker­tész­ke­dés során. Olcsó, sok­ol­dalú és ha­té­kony. Kell ennél jobb társ a nö­vé­nye­id­hez?

Az őrölt bors és a kávézacc mellett nagyszerű segítség lehet kertedben az ecetet is. Hogy hogyan? Máris eláruljuk.

Önts ecetet a kertedbe! Igazi varázsszer!

Gyomirtás és védelem

Az ecet kiváló védelmet nyújt a gyomnövények ellen. Biokertészek már régebb óta használják, de a közelmúltban tudományosan is igazolták hatásosságát. A háztartásban előforduló, többnyire 20%-os ecetet hígítanod kell a használathoz, mert töményebb formájában nemcsak a gyomokban, hanem a növényeidben is kárt okozhat, de egy 5-10%-os oldat már távol tartja a kertedből többek közt a libatopot és a disznóparéjt. Az alacsony koncentráció különösen a fiatal gyomoknál hatásos, de jó hír, hogy távol is tartja őket. A dísznövények és a palánták megóvása érdekében kimondottan azokra a területekre használd, ahol gyomot kezdesz észlelni.

Önts ecetet a kertedbe! Igazi varázsszer! 1

Kártevő rovarok ellen

Nagy hígításban a kártevő rovarok elpusztításában is segítségedre lesz az ecet. Hígítsd a 20%-os ecetet egy nagy, ásványvizes vagy üdítős palackban úgy, hogy a 1,5 literes üveget vízzel töltöd meg, majd hozzáadsz 2 kupaknyi ecetet. Ezzel az oldattal mosd át a leveleket.

Sav-kedvelő növények burjánzásáért

Vannak olyan növények, melyek kimondottan kedvelik a savas közeget. Az azálea, a rododenron, a hortenzia imádni fogja, ha egy gallon vízhez egy csésze ecetet adsz, és időnként ezzel locsolod meg.

Hangyák és csigák ellen

Sem a hangyák, sem a meztelen csigák nem kedvelt látogatók. Nincs más teendőd, mint hogy az észlelt közlekedési útvonalukra ecetet permetezz, és máris mentesíted magad a bosszúságtól.

Önts ecetet a kertedbe! Igazi varázsszer! 2

Macskák kordában tartása

Akadhatnak olyan növények a kertedben, melyek károsak a cicádnak vagy egyszerűen csak nem szeretnéd, hogy megrágcsálja a leveleket. Könnyen lehet az is, hogy homokozót alakítottál ki a kicsiknek, és örülnél, ha ezt semmiképp nem tekintené egyetlen arra járó macska sem alomnak. A cicák utálják az ecet szagát, ezért csak permetezz egy kis ecetet ezekre a területekre, és el fogja kerülni.

Tisztítás

A szabadtéri kutak és csobogók ásványi lerakódásait könnyedén eltávolítja az ecet. Szintén jó szolgálatot tesz az ecet abban is, hogy tisztán tartsd és egyben fertőtlenítsd is műanyag kerti bútoraidat.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ha így vágja, zöldebb lesz a füve

info

15 fantasztikus ötlet, mire használhatod a burgonyakeményítőt! Hihetetlen mi mindenre jó!

Edit

Rozsdás az összes tepsid? Így újítsd fel fillérekből, gyorsan

Mazsi