Image default
Időjárás

Ónos eső, csúszós utak..

Óvatosan az utakon! (2019. 01. 28., h – 01:04, ORFK Kommunikációs Szolgálat)

Az Országos Meteorológia Szolgálat 2019. január 27-én 21 óra 46 perckor kiadott, figyelmeztető előrejelzése szerint az átmeneti felhőzetcsökkenést követően nyugat, délnyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég. Az Északi-középhegység térségében, majd a Dunántúlon, illetve a Duna vonalában egyre többfelé várható csapadék: az eső mellett főként a főváros tágabb környezetében és északon ónos eső, fagyott eső, néhol hó is valószínű.

Kérjük, fogadják meg az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság jó tanácsait:

– Ónos eső esetén – ha tehetik – ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket, főleg a sínhez kötött járműveket, a villamost, a fővárosban pedig a metrót!

– Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).

– Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!

– Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!

– Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!

– Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!

– Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!

– Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

– Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

…. hogy mindenki hazaérjen! 

Forrás: police.hu

Hasonló hírek

Kettészakad az ország, durva mínuszokkal keményít be az idő

Mazsi

Nehéz elhinni, de jövő héten hó is jöhet

Edit

Közölték a meteorológusok: vihar mossa el a hétvégét, ebben nem lesz köszönet

Mazsi