Hirmagazin.eu
Főoldal » Online megfélemlítés iskolában és azon túl
Életmód hírek

Online megfélemlítés iskolában és azon túl

gyerek kepernyovel
Forrás: Kossuth Rádió, Napközben | 2015. 04. 22. 17:02:00

Megfélemlítésen fizikai, érzelmi bántalmazást kell érteni, amely lehet tettleges és szóbeli inzultus is, amit ma már a digitális világ eszközeivel is el lehet követni.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Biztonság az iskolában és azon túl címmel nemrégiben megtartott konferenciájának egyik fő tanulsága, hogy az iskolai megfélemlítés kizárólag a felnőttek felelős közreműködésével állítható meg.

Kossuth Rádió, Napközben

Egy éve bűnmegelőzési tanácsadók segítenek abban, hogy kevesebb bűneset történjen az iskolákban. Az első év tapasztalatait jónak nevezte Vasas Joachim, az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakközépiskola igazgatója, aki hozzátette: a diákok egyre inkább elfogadják a rendőröket és bizalommal fordulnak hozzájuk.

Megfélemlítésen fizikai, érzelmi bántalmazást kell érteni, amely lehet tettleges és szóbeli inzultus is, amit ma már a digitális világ eszközeivel is el lehet követni, magyarázta Baracsi Katalin, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács munkatársa. Hozzátette: a 2013-ban elfogadott nemzeti bűnmegelőzési stratégia kiemelt pontja a média és az internet veszélyei.

Baracsi Katalin elmondta: a múlt heti konferencián mutatták be a megfélemlítésről szóló kézikönyvet is, amely hatékony módszereket tartalmaz pedagógusoknak, szülőknek a jelenség felismerésében, tudatosításában és kezelésében. Hangoztatta: ez olyan jelenség, amit csak a felnőttek oldhatnak meg, a gyerekek erre egyedül nem képesek.

Nagyon fontosnak mondta, hogy a gyerekek a virtuális térben megfelelő tartalmakkal találkozzanak, s ennek elsődleges módszere a szűrőszoftver használata. Emellett a szülőknek maguknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy mi történik a közösségi térben.

Bodonovich Jenő, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság média- és hírközlési biztosa kiemelte: a gyerekek nincsenek felkészítve a biztonságos internethasználatra. Arról sok szó esik, hogy a gyerekek az interneten keresztül zaklatásnak, bántalmazásnak vannak kitéve, arról azonban már jóval kevesebb, hogy sajnos gyakran maguk a gyerekek a megfélemlítés elkövetői, s a média- és hírközlési biztos véleménye szerint ebben elsődlegesen a szülőknek van felelőssége. Az helyes, ha a szülők vezetik be a gyerekeket az internet világába, de fel is kell készíteniük őket, ki kell alakítaniuk a megfelelő magatartási szabályokat, hangsúlyozta.

Szavai szerint az etika és hittan tanároknak is figyelmeztetniük kellene a gyerekeket, hogy az internethasználat során ne bántsák a társaikat. A szülők által elkezdett nevelésnek az iskolában kellene folytatódnia.

Szögedi Dalma szakpszichológus arról is beszélt a műsorban, hogy annak mindig vannak tünetei, ha egy gyermek áldozattá válik. Azon túlmenően, hogy a gyermek izolálódik a csoporton belül, nagyon súlyos esetben akár pszichoszomatikus tünetek is jelentkezhetnek: fejfájás, hasfájás, a gyermek elkezd hiányozni az iskolából

Bodonovich Jenő hozzáfűzte: a helyzet komolyságát az is jelzi, hogy néhány évvel ezelőtt az Egyesült Államokban, majd Európában is előfordult, hogy a megfélemlítés következménye gyermeköngyilkosság lett, s egy ilyen eset már Magyarországon is történt. Ha a felnőttek nem szakítják meg a megfélemlítés folyamatát, a betegségeken túlmenően tragikus következmények is lehetnek, figyelmeztetett rá Bodonovich Jenő.

Hasonló hírek

Ezt tanácsolják pszichológusok zaklatás esetén

Edit

Lehallgató gépet tettem a férjem zsebébe, bár ne tettem volna… Ezt gondolja rólam!

Mazsi

Magyar utasokat is érint a Thomas Cook csődje – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------