Hirmagazin.eu
Főoldal » Önkormányzati lakásból lakoltatják ki a végtagok nélküli kisfiút és családját
Életmód hírek

Önkormányzati lakásból lakoltatják ki a végtagok nélküli kisfiút és családját

Viktornál, a 4 éves kisfiúnál tavaly májusban agyhártyagyulladást diagnosztizáltak.

Olyan súlyos állapotba került, hogy kétszer is újra kellett éleszteni, végül a betegségtől kialakuló szövetelhalás miatt amputálni kellett 8 ujját és mindkét lábát térd fölött.

A család jelenleg három gyermekkel (augusztusban érkezik a negyedik) egy XX. kerületi két és fél szobás önkormányzati lakásban él, ahonnan július 31-én ki kell költöznie, mivel az önkormányzati képviselő testület a lakás visszavételéről döntött.

Önmagában is borzasztó, hogy utcára tennének egy várandós nőt és családját, itt van még a kisfiú is, akinek élete első 4 évében már így is túl sok megpróbáltatást kellett kibírnia. A családnak nincs díjhátraléka, a számlái rendezve vannak, a szomszédokkal sincs semmiféle konfliktusa, mégis elhelyezés nélküli kilakoltatás vár rá. Elmondásuk szerint rokonoknál nem tudják meghúzni magukat, mert ők is szűkösen élnek, albérletet pedig nem kapnak roma származásuk miatt.

A Bors felkereste Szabados Ákost, a kerület független polgármesterét, aki elmondta, egyáltalán nem támogatja a kilakoltatást, a képviselő-testület azonban a hosszabbítási kérelem elutasítása mellett döntött.

A lap megkereste a szociális bizottság elnökét, Nagy Lászlónét is, aki szerint a család krízishelyzetére tekintettel egy év határozott időre adták ki az önkormányzati lakást, amit nem áll módjukban meghosszabítani. Hozzátette, a család kétszer is pályázhatott volna szociális bérlakásra, de mivel nem tették, már csak a következő pályázaton indulhatnak.

Ennyire azért sajnos nem egyszerű a helyzet. Bárcsak olyan országban élnénk, ahol minden pályázó szociális bérlakáshoz jut, a Város Mindenkié csoport összefoglalója szerint a valóság azonban az, hogy  bérlakások aránya Magyarországon nagyon alacsony, a teljes lakásállomány csupán 2-3 százaléka, így vannak, akik akár évekig is várnak lakásra.

A lakások nagy része ráadásul nem beköltözhető azonnal, a felújítást viszont saját tőkéből kell megoldani. Emellett döntő a pályázó anyagi helyzete, de a költözők száma is fontos, mivel meg van határozva, hogy egy főre hány négyzetméternek kell jutnia, és a bérleti díjat is a négyzetméter alapján állapítják meg.

A legnagyobb probléma mégis az, ha kilakoltatják őket, a család szétszakad, ugyanis lakhatás nélkül a gyámügy elveszi a gyerekeket a szülőktől annak ellenére, hogy Magyarországon ez törvénybe ütköző.

A gyermekvédelmi törvény értelmében nem lehet pusztán anyagi okok miatt elszakítani egy gyermeket a családjától, ennek ellenére ez rutinszerűen megtörténik, amikor elhelyezés nélkül kilakoltatnak egy családot, majd erre hivatkozva elveszik a szülőktől a gyermekeiket.

Emellett az önkormányzati törvény is kimondja, hogy a helyi önkormányzatok feladata is, hogy a hajléktalanság megelőzését biztosítsák.

Az tehát nem indok az elhelyezés nélküli kilakoltatásra, hogy a család nem pályázott szociális bérlakásra. A család helyzete változatlan, továbbra is szüksége van számára elérhető árú lakhatásra – ezt pedig nem teheti semmissé egy lejáró szerződés (aminek a meghosszabbítási kérelmét az önkormányzat elutasította), vagy egy elmulasztott pályázat.

Címlapkép: borsonline.hu/Zsolnai Péter

merce

Hasonló hírek

A szex már az alsósoknak sem újdonság

Edit

Pánikoltak az utasok a repülőn, a férfi váratlan dolgot tett

Mazsi

50 ezer forintot spórol havonta a kisgyerekes család azzal, hogy hulladékmentesen élnek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------