Image default
Gazdaság

Önkéntes pénztári hozzájárulás, adomány adója, kedvezménye 2019-ben

Úgy tűnik, sok cég – a 2019. január 1-jétől megváltozott szabályok ellenére – továbbra is megtartaná cafeteriajuttatásként vagy azon kívül az önkéntes pénztári befizetéseket.

Több olvasónk kérdése utal arra, hogy nehéz eligazodni az e befizetésekre vonatkozó, meglehetősen bonyolult előírások között. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv.) 9. § (2) bekezdésének f) pontja kimondja, hogy az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba átutalt vagy más módon befizetett munkáltatói hozzájárulás, tag javára átutalt vagy más módon befizetett támogatói adomány esetében a bevétel megszerzésének (az adókötelezettség keletkezésének) időpontja a befizetés teljesítésének napja. A 9. § (3b) bekezdése pedig meghatározza, hogy bevételként a hozzájárulás, adomány forrásául szolgáló összeget kell figyelembe venni, amelyből a megállapított jövedelem után a tagot terhelő közterheket a befizetést megelőzően le kell vonni, illetve a szochot, szakhot meg kell fizetni.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély jogviszonyától függően, a bérre, munkadíjra stb. vagy egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint olyan „bruttó” összeget kell számfejteni és a megfizetett szochoval, szakhoval együtt személyi jellegű ráfordításként elszámolni, amelynek az szja és a járulékok levonása után fennmaradó nettó összege számít a pénztárba befizetett hozzájárulás, adomány összegének. Ez az összeg az Szja tv. 44/A § szerinti rendelkezés alapjába beszámítható.

hvg

Hasonló hírek

Domboldalba vájt erdei iskola épül Szabolcs megyében

Géza

Kovács Árpád: jövőre már utolérési pályán mozoghatunk

Edit

Magyarország is részesül..

Géza