Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Öngyilkos merénylő robbantott egy kameruni mecsetnél
Öngyilkos merénylő robbantott egy kameruni mecsetnél
Rendőrök őrködnek egy síita mecset előtt 2017. június 16-án - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali)

Öngyilkos merénylő robbantott egy kameruni mecsetnél

Hirdetés

A férfi testére erősített robbanószerkezet a merénylőn túl legalább négy emberrel végzett és többet megsebesített.

A merénylet a kora reggeli órákban történt, amikor a hívők éppen a reggeli imához gyűltek össze a mecsetnél – közölték katonai források. Az elmúlt három hétben további négy hasonló támadást követtek el a településen, több mint 30 ember halálát okozva. Hasonló jelenségről számolt be korábban az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is, amelynek szeptember eleji jelentése szerint heti rendszerességgel hajtanak végre öngyilkos merényleteket az iszlamisták Kamerunban.

Ennek lehetséges oka az AI szerint az, hogy miután a nigériai hadsereg korábban kiűzte a Boko Haram fegyvereseit a korábbi erődítményüknek számító, északkelet-nigériai Sambisa erdőségből, a szélsőségesek egy része az észak-kameruni Mandara-hegység környékén vetette meg a lábát. Az EFE spanyol hírügynökség által megkérdezett szakértők szerint a terrorszervezet jelenleg a Csád-tó térségét igyekszik új fellegvárának megtenni.

A Boko Haram 2014 végén egy Belgium nagyságú területet tudhatott magáénak Nigériában, azóta viszont a hadsereg a környező államok támogatásával visszaszorította. A széttöredezett terrorcsoport ezután gerilla-hadviselésre tért át: Nigéria mellett Csád, Niger és Kamerun területén is falvakat rohant le, valamint a hatósági célpontok helyett civileket és polgári intézményeket kezdett támadni.

A terrorszervezet 2009 óta küzd egy iszlám állam megteremtéséért, elsősorban Nigéria északi, többségében muszlimok lakta részén. A harcok során már több mint 20 ezren vesztették életüket, és legalább 2,3 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A konfliktus teljesen tönkretette a Csád-tó térségének gazdaságát, aminek következtében mintegy 7 millió helyi lakos kénytelen súlyos élelmiszerhiánnyal szembenézni – tette hozzá az AI.

forrás: MTI

Fotó: MTI/EPA/Dzsavad Dzsalali

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: