Hirmagazin.eu
Főoldal » Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft.
Gazdaság

Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft.

2015 03 10 070851
Forrás: MTI | 2015. 03. 09. 22:18:49, Képen Tarsoly Caba elnök-vezérigazgató Quaestor Financial Hrurira

A Buda-Cash botrány nyomán kialakult pánik során az ügyfelek olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit, de “a cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat” – áll a közleményben.
“A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit. A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges” – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett – írták. Közölték, hogy ennek érdekében a megkezdődött felügyeleti vizsgálat során a társaság együttműködik. “Tesszük mindezt annak érdekében, hogy a csődeljárásra rendelkezésre álló idő alatt meg lehessen kísérelni a kötvények refinanszírozását” – olvasható a közleményben. Közlésük szerint idő szükséges ahhoz is, hogy a csoport teljes ingatlan- és egyéb innovatívprojekt-portfólióját megvalósítsa, értékesítse vagy átadja.

“Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat” – írták. A cégcsoport tájékoztatása szerint a kötvények visszafizetéséhez szükséges pénz előteremtése csak piaci eszközökkel lehetetlen, ahogyan a világ számos nagy bankjának, biztosítójának és kötvénykibocsátójának is az állam segítségét kellett kérnie, “így a mai napon mi is ezt kértük”. “A csődvédelem alatt rendelkezésre álló idő lehetővé teszi, hogy a kötvénytulajdonosok érdekeit legelsőként szem előtt tartva, a szükséges megoldásokat kidolgozhassuk” – fogalmaz a közlemény.

HÁTTÉR

A Quaestor Csoportot a budapesti székhelyű Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. mint anyavállalat valamint annak tagvállalatai és projektcégei alkotják. A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. jogelődjét 1990. január 13-án magyar magánszemélyek alapították. Pénzügyi tanácsadóként vált ismertté, jelenleg teljes körű pénzügyi szolgáltatásokkal, komplex utazási szolgáltatással, turisztikai fejlesztésekkel, ingatlan beruházások megvalósításával, projektvállalatok létrehozásával és működtetésével, kereskedelemmel foglalkozik, saját szállodái vannak, de megjelent a telekommunikációs piacon is.

A cégcsoport szolgáltatásait két márkanév alatt kínálja, a Quaestor alatt a pénzügyi, a QuaesTour alatt pedig az utazási szolgáltatásokat. Az elmúlt két évben a nemzetközi piacok felé is nyitott, Moszkvában és Isztambulban kereskedőházat, Moszkvában pedig vízumközpontot nyitott. A Quaestor Csoport ügyfeleinek száma meghaladja a 200 ezret, a fiókhálózat, a központ, a szállodák és a sportvállalkozás munkatársaival együtt összesen 634 főt foglalkoztat alkalmazotti jogviszonyban.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. 2013-as e-beszámolója szerint 2007-ben alakult meghatározott cél – kötvénykibocsátás – elérésére. A kötvénykibocsátással összegyűjtött tőkét a Quaestor Csoport egyes tagvállalatainak kölcsönzi tovább a cég a csoport hosszú távú üzleti terveinek finanszírozására. A cég egyszemélyes tulajdonosa 2013 végén a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. volt.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. saját tőkéje 2013 végén 12,2 millió forint, jegyzett tőkéje 10 millió forint volt. Mérlegfőösszege 2013 végén 47,222 milliárd forintot tett ki, a kötvénykibocsátásból eredő tartozások ezen belül 44,517 milliárd forintot. A cég 2013-ban 9,7 millió forint adózás előtti nyereséget könyvelt el, adózott nyeresége 451 ezer forint volt.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. 2014-ben 70 milliárd forint keretösszegű kibocsátási programot indított. A “Quaestor Kötvényprogram 2014-2015” elnevezésű kötvénykibocsátási programjához készített alaptájékoztatók és hirdetmény közzétételét 2014. november 20-án engedélyezte a Magyar Nemzeti Bank.

Hasonló hírek

Halászatra még maradt pénz

info

Alakul a taxiskommandó

Edit

Orbán Viktor: Egy olyan háborúban állunk nyerésre, hogy megmaradjon a húsipar és ne tűnjenek el a kiváló magyar termékek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------