Image default
Belföldi hírek

Ön jó lenne határvadásznak?

forrás: hirado.hu / S. J.

Nincs egyszerű feladata annak, aki határvadásznak jelentkezik. Egyrészt a leendő határvadászoknak olyan egészségesnek kell lenniük, mint a makk, másrészt meg kell felelniük a fizikai alkalmassági vizsgán, ami a követelményeket elnézve nem is olyan egyszerű. Az igazán kemény megmérettetés azonban a pszichológiai vizsgálat, ott minden negyedik jelentkező kihullik.

Tud Ön 2 métert ugrani helyből? Vagy mennyi idő alatt fut le 2 kilométert? Hogy megy a fekvőtámasz? És a fekve nyomás? A határvadászjelöltek körülbelül 10 százaléka nem megy át a fizikai teszteken. A legfrissebb adatok szerint már 1169 fő átesett az erőnléti felmérésen, és 91 százalékuk bizonyult alkalmasnak – mondta el a hirado.hu-nak Pozsgai Zsolt, az országos rendőrfőkapitány személyügyi helyettese.

Öt feladatot kell teljesíteni

A fizikai erőnléti vizsga során mindenkinek kötelező a 2000 méteres futás. Ezen kívül hat gyakorlatból kell négyet kiválasztani és teljesíteni: mellső fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás, hajlított karú függés, fekve nyomás, 4×10 méteres ingafutás, helyből távolugrás és hanyatt fekvésből felülés.

Ön jó lenne határvadásznak?
Határvadász fizikai vizsga Bács-Kiskun Megyében (Fotó: police.hu/Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság)

Ezt kell teljesíteni a maximalistáknak

A fizikai felmérésen maximum 125 pontot érhet el egy pályázó, de ehhez egy 28 éves férfinak 250 centimétert kell ugrani helyből, 55-ször kell felülni 1 perc alatt, 25-ször kell kinyomni 60 kilót és persze 7 perc 35 másodperc alatt le kell futnia a 2 kilométert.

A követelmények korcsoportonként eltérőek. Minél fiatalabb valaki, annál többet kell teljesítenie, ez azért rendjén is van, ahogy az is, hogy a követelmények nemenként eltérőek. A nőkkel alkati okok miatt engedékenyebbek, mint a férfiakkal.

Egy 28 éves nő, ha a maximumra törekszik 25-ször kell kinyomnia a 25 kilót, 10 perc alatt kell lefutni a 2 kilométert és legalább 20 fekvőtámaszt kell csinálnia fél perc alatt és 45 felülést egyetlen perc alatt. Ha a női jelölt már 36-40 év között van, akkor elég 11.30 alatt teljesíteni a 2 kilométeres futást, felülésből elég 30, a 25 kilót elég hússzor kinyomnia és fekvőtámaszból is elég 13-at megcsinálni a maximum ponthoz.

Október 11-ig 5737-en érdeklődtek a határvadász képzéssel kapcsolatban és összesen 1703 pályázatot nyújtottak be a rendőrséghez. A kiválasztás folyamatos, a felvételi eljárásokat 1280-an már megkezdték – mondta el a hirado.hu-nak Pozsgai Zsolt.

A rendőrség ingyenesen hívható zöld számán azt mondták, hogy a fizikai erőnlét teljesítéséhez nem kell olimpiai felkészültség, de készülni kell rá. Laikusként nézegetve a követelményeket, a minimum 80 pont eléréséhez bizony, rendesen rá kell készülni.

Pikkelysömör, kancsalság, magasság – kizáró okok

Ha az erőnléti vizsgát könnyen megugorja az ember, még akkor is számtalan egészségügyi kizáró okban elbukhat a lelkes pályázó. A jelentkezők 15 százaléka az egészségügyi alkalmasságnál hasal el. Kapásból nem lehet határvadász a 160 centiméternél alacsonyabb nő és 165 centinél kisebb férfi.

Kizáró okok között szerepel a pikkelysömör, a szénanátha, a kancsalság, az olvasási zavarok (diszlexia), valamint az írászavar (diszgráfia). Ez csak néhány ok, de egy egész A/4-es oldal taglalja azt, hogy ki alkalmatlan határvadásznak.

Szomorúságnak nincs helye, van remény

Senki ne keseredjen el, ha esetleg valamelyik kizáró oknál önmagára ismer, mert az alkalmasságot végző szakorvosoknak egyes esetekben van lehetőségük egyedi elbírálásra – ezt az Országos Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálat munkatársai mondták a 06-80-203983-as ingyenesen hívható telefonszámon, amelyen laikusként érdeklődtünk. A telefonvonal másik végén egyébként rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak.

Ön jó lenne határvadásznak?
(Fotó: police.hu)

A legtöbben a pszichológiai vizsgálatnál hullnak ki

Ha a pályázó kiváló egészségnek örvend és fizikailag is alkalmas, akkor még mindig ott van a pszichológiai alkalmasság. Ezen a megmérettetésen minden negyedik pályázó alkalmatlannak bizonyul. A pszichikai felmérés két részből áll, az egyik része egy 3 órás írásbeli vizsga, amely IQ-tesztet is tartalmaz, a másik része egy személyes beszélgetés.

A leggyakoribb pszichikai kizáró okok között szerepel az agresszivitás, a határozatlan fellépés vagy az önkontroll alacsonyabb szintje.

Több mint 400-an már megugrották, amit meg kellett

Eddig több mint 400 jelentkező bizonyult alkalmasnak, azaz teljesítették a fizikai, egészségügyi és pszichológiai követelményeket. Náluk jelenleg az életvitel ellenőrzés zajlik, amelyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai végeznek. A vizsgálat kiterjed a lakókörnyezet, a családtagok, az előélet vizsgálatára. Akik, ezen az ellenőrzésen is átmennek, megkezdhetik a hat hónapos képzést. Az első csoport képzése novemberben indul.

A rendőrség célja, hogy 3 ezer főt vegyen fel határvadásznak. A hirado.hu kérdésére, hogy körülbelül mikorra lehet meg ez a szám Pozsgai Zsolt elmondta, hogy ezt nehéz megbecsülni, de az eddigi számok biztatóak.

Ön jó lenne határvadásznak?
Fotó: police.hu

Így jelentkezzen

Ha valaki határvadásznak kíván jelentkezni, akkor a jelentkezési laphoz csatolni kell a bizonyítványai másolatát és a háziorvos igazolását arról, hogy első körben alkalmasnak találja a jelöltet.

A jelentkezés után irány az orvos. A jelöltekre ugyanis egy halom vizsgálat vár, mint például laborvizsgálat, tüdőszűrő, szemészet, fül-orr-gégészet, fogászat, EKG, valamint a hölgyeknél nőgyógyászat. Ezeket a vizsgálatokat mindenkinek saját magának kell intézni és az egészségügyi alkalmassági vizsgálatra el kell vinni a szakorvosi eredményeket.

A rendőrség ingyenesen hívható zöld számán azt is megtudtuk, hogy a felvételi eljárás gyorsan zajlik. Még az is elképzelhető, hogy a pályázat benyújtása után egy héttel már róhatja a köröket a pályázó vagy bizonyíthatja pszichológiai alkalmasságát például Budapesten a Készenléti Rendőrség bázisán vagy a lakhely szerinti megyei rendőr-főkapitányság telephelyén.

Ön jó lenne határvadásznak?
MTI Fotó: Bugány János

Ennyi munkabérre számíthatnak

A toborzást szeptember 1-jén kezdték meg. A jelentkezők, ha alkalmasnak bizonyulnak, egy kéthónapos alapképzést kapnak. Már az alapképzés időtartama alatt megilleti őket munkabér, ez bruttó 150 ezer forint. Ha teljesítik az alapvizsgát, rendőr őrmesterként már 220 300 forintos bruttó alapbért keresnek és további négy hónapban folytatódik a képzésük az őr-járőrtárs oktatási modulban, a komplex szakmai vizsgáig.

A jelentkezőkkel 12 hónapos próbaidőt kötnek ki, ez idő alatt kiderül mindenkiről, hogy alkalmas-e erre a hivatásra, illetve ő maga is eldöntheti, valóban ezt a pályát képzeli-e el.

 

Hasonló hírek

Egyetértenek a szüleikkel, de a politikát vulgáris szavakkal illetik

Edit

Felháborító! Nem vitte el a taxis a vérző fejű kislányt

Edit

Budapest felfüggeszti a 4-es metróval kapcsolatos gyanús szerződések kifizetését

Edit