Hirmagazin.eu
Főoldal » Olyan kevés a pénztáros a Tescókban, hogy a vevők otthagyják a megpakolt kocsikat
Gazdaság

Olyan kevés a pénztáros a Tescókban, hogy a vevők otthagyják a megpakolt kocsikat

Szorul a sztrájkhurok a Tesco nyaka körül, de miért csak itt hirdetett munkabeszüntetést a szakszervezet, ha máshol is vannak gondok? (részlet a cikkből)

Nyár elején még munkalassításról volt szó, most teljes munkabeszüntetést emleget a szakszervezet. De mi történt azóta a Tescókban? És miért csak náluk lesz sztrájk, ha máshol is vannak gondok?

Legutóbb az volt a hír, hogy a két tescós szakszervezet összefogott a dolgozók érdekében, munkalassítást terveznek, ha nem történik semmi, és július 8-ára figyelemfelhívó demonstrációt is szerveztek a budapesti Fogarasi úti áruház elé, 300-400 ember részvételével. Azóta csönd. Ehhez képest jött a hír szombaton, hogy a kisebbik érdekképviselet, a Kereskedelmi Dolgozók Szakszervezete (KDFSZ) sztrájkbizottságot alapított – egyedül. Állítólag teljes munkabeszüntetés jöhet. De mi történt, hogy erre a lépésre szánták el magukat?

 

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a 24.hu megkeresésére azt mondta, az előzmények, illetve dolgozói nyomásgyakorlás vitte őket rá erre a lépésre.

Mégis mire várjanak?

A július 8-i demonstráció után egy héttel a cég tájékoztatta a szakszervezeteket, hogy az európai kereskedelmi vezető és a magyarországi kereskedelmi működési igazgató július második, illetve augusztus első felében tud a szakszervezetekkel egyeztetni. Július 19-én a KDFSZ levélben kérte a munkáltatót, pontosan jelölje meg, mikor, kikkel tudnak tárgyalni, ők milyen döntési felhatalmazással rendelkeznek, és kérték az üzleti és létszámterveket is. Erre a levélre nem kaptak választ. Közben a munkavállalók (szakszervezeti és nem szakszervezeti tagok) számon kérték a szakszervezeten, hogy mégis mire várnak még, miért nem lépnek már, amikor már több mint egy hónap eltelt – mondta Bubenkó.

A dolgozók szerint a cég csak az időt húzza. A kisebbik szakszervezet szerint pedig a szabadságolások mellett is lehetett volna alkalmas időpontot találni a megbeszélésre egy hónap alatt. Ezért döntött úgy a KDFSZ, hogy nem várnak tovább, hanem megalakítják a sztrájkbizottságot.

A sztrájkbizottság három követelését így foglalta össze a 24.hu-nak:

  • 25 százalékos béremelés
  • 15 százalékkal nőjön az áruházakban dolgozók létszáma, vagy
  • emeljék 33 százalékkal a munkaeszközökre fordított költséget. A szakszervezet szerint ugyanis pluszmunkát, és nagyobb megterhelést jelent a munkavállalóknak, hogy lestrapáltak, elavultak a berendezések.

Bubenkó korábban azt nyilatkozta, hogy a kereskedelemben általános probléma a munkaerőhiány, a sok túlóra, és a még mindig alacsony bér. Ezért rákérdeztünk, miért csak a Tescónál akar sztrájkot a szakszervezet.

Nem a bér a legnagyobb gond

Bubenkó megerősítette, valóban általános a probléma, viszont a Tescót mostanában még többen hagyják el, és nemigen tudják pótolni a létszámot. Másrészt átszervezések is zajlanak – megszűnnek egyes munkakörök, és helyettük újat hoznak létre, a korábbinál kisebb bért felkínálva (a 161 ezres bérminimumot minden dolgozó megkapja). Az elmúlt egy hónapban is történt ilyen, és erről a szakszervezetet is csak utólag értesítette a cég, ami hozzájárult, hogy a dolgozóknál elszakadt a cérna.

A KDFSZ elnöke szerint nem is a bér a legnagyobb gond, hiszen a Tescóban nem keresnek látványosan kevesebbet, mint más szupermarketláncoknál, mondjuk az Auchannál, a Sparnál, a Pennynél. És munkajogi problémák mindenhol vannak, még a nagyobb bért fizető diszkontoknál is, mint az Aldi és a Lidl.

A Tescónál azért tarthatatlanabb a helyzet, mert náluk kiemelkedő volt a létszámcsökkenés, és az ebből adódó létszámhiány, illetve a növekvő leterheltség az, ami különösen égető probléma – mondta a szakszervezeti vezető. És van egy igen gyakorlatias szempont is: a KDFSZ ebben a láncban képviselteti magát a legnagyobb létszámban.

Bubenkó egy újszerű jelenségről is beszámolt: mivel az áruházláncban igen kevés a dolgozó, a pénztáros, így egyre hosszabbak a sorok, és egyre többször fordul elő, hogy a vevők nem hajlandók ezt kivárni, inkább otthagyják a kocsit, kosarat, és átmennek a konkurenciához. A ki nem fizetett, otthagyott áruk visszapakolása persze a dolgozóknak okoz pluszmunkát. Mint mondta, a jelenséget jelezték a cégvezetés felé is.

De ha annyira nagyon rossz a helyzet a Tescóban, miért nem üresek az áruházak? Miért nem pártolt el az összes munkavállaló, különösen hogy jelentős a munkaerőhiány a kereskedelemben, vagyis elvileg tárt karokkal várják őket máshol? Bubenkó szerint ennek egyszerű oka van: az emberek félnek a munkahelyváltástól.

Így viszont adódik a kérdés, mennyire beváltható a sztrájkígéret, mármint hogy az áruházak 80 százaléka csatlakozna? A KDFSZ elnöke úgy véli, mivel most a dolgozók nyomására léptek, meglesz a támogatottság.

Bubenkó Csaba felvetésünkre leszögezte: vannak magyar munkáltatók, akik rosszabbul fizetnek, mint a multik, és helyenként olyan nyomásgyakorlás éri az ott dolgozókat, ami ellehetetleníti a szakszervezet megerősödését. Ezért a magyar láncoknál és más multinacionális vállalatoknál a KDFSZ nem olyan szervezett, hogy hasonló lépést meg tudjon szervezni. Ha máshol is hasonló lenne a súlyuk, mint a Tescónál, akkor a többi munkáltatót is számon kérnék. A sztrájk pedig csak egy eszköz a Tescóval szemben, amire nem feltétlenül kell hogy sor kerüljön, ha van ésszerű kompromisszum.

Lesz-e sztrájk?

Bubenkó szerint ha a cégnél komolyan vették volna a szakszervezet kérését, egy hónap alatt már valamit válaszoltak volna. A KDFSZ fent fogja tartani a követeléseit, és arra ösztönöznek mindenkit, hogy ha lesz sztrájk, vegyen benne részt. Mint mondta, semmi nem indokolja, miért állt el a Tesco 2016-os ígéretétől, hogy hároméves bérstratégiát tesz le az asztalra, és bérfizetés terén újra dobogóssá válik. A cég nem veszteséges, a szakszervezet követelései nem viszik csődbe, nem is ez a célunk – mondta.

Blokk.com számszerűsítette a KDFSZ követeléseit, teljesítésük eszerint mintegy 17 milliárd forintba kerülne,  ami az áruházláncnál realizált árrés mintegy 10 százaléka. Vagyis a teljesítés a szakportál értékelése szerint nagy érvágás lenne az áruházláncnak.

Bubenkó azonban kijelentette: nem azon kellene aggódni, hogy mi lesz a multikkal, a Tescóval. Hanem inkább azon, hogy mi lesz a 16 500 tescós dolgozóval, a családjukkal, azzal, hogy ők fizikálisan, mentálisan tönkre mennek.

És nem csak a Tescót kell számon kérni. De ha náluk sikert érnek el, és változik a hozzáállás, akkor az összes többi cégen is végig lehet majd menni, ahol hasonló problémák vannak, mindegy, hogy magyar vagy külföldi, kicsi, vagy nagy bolt – vetítette előre.

Sztrájkverseny?

Hogy a nyáron megvalósult szakszervezeti összefogás kissé lazult, azt jól jelzi, hogy egyedül lépett a kisebbik érdekképviselet. Bubenkó azt mondta, hogy előre tájékoztatták a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetét (KASZ), ám ők nem válaszoltak nekik. Sáling József viszont azt állítja, hogy csak a sajtóból értesültek a KDFSZ lépéséről. Ebből, és az egymás lépéseire tett megjegyzésekből is érzékelhető volt, hogy mostanra nem igazán vannak egy hullámhosszon.

A KASZ elnöke, Sáling József úgy látja,a verseny jegyében „előzött be” a KDFSZ.

És nem kérdés, hogy erre a KASZ-nak is lépnie kell valamit. Főleg mert ők is úgy gondolják, lassan lejár a türelmi idő. Most ott tartanak, hogy pár napon belül megpróbálnak egyeztetést, tárgyalást kikényszeríteni a Tescóból. Hétfőn Sáling már megkezdte a céggel az egyeztetést, majd közleményt adtak ki, amiben többek között ezt írták:

A mai napon felszólítottuk a TESCO vezetését, hogy egy héten belül jelölje ki a konkrét egyeztetés időpontját. Amennyiben ez elmarad, illetve az érdemi tárgyalások nem indulnak be, a KASZ felállítja a sztrájkbizottságot, amely megfogalmazza a konkrét követeléseinket, illetve elkezdi megszervezni a sztrájkot. A korábbi követeléseket nem adjuk fel, de konkrétan megfogalmazzuk, hogy milyen időponttól, milyen munkakörökben, hány százalékos béremelést akarunk, illetve mit várunk el a létszámhiány enyhítése ügyében, ha kevés embert vehetnek fel a boltok, a vállalat indokolatlanul spórol.

Ha nem sikerül, akkor pedig ők is megalakítják a sztrájkbizottságot, hogy munkaügyi vitát kezdeményezhessenek. Mert mint közleményük végén írták:

A szakszervezeti tagokon kívül egyre több dolgozó támogatja a sztrájkot, az alacsony bérek, illetve a túlzott leterhelés miatt, amit az alacsony létszám, a fluktuáció, a szakképzetlenség okoz. Úgy tűnik, a Tescónál mindenképpen sztrájkolni kell!

Azt semmiképpen sem hagyjuk, hogy lapítson a Tesco – szögezte le a 24.hu-nak Sáling József.

A KASZ elnöke szerint nem túl szerencsés, hogy a július 8-i demonstráción a cégnek átadott közös szakszervezeti követelések helyett újakkal állt elő a KDFSZ.

Az eredeti petícióban a következőket fogalmazta meg a két szakszervezet, akkor még együtt:

  1. Követeljük, hogy a Tesco tartsa be a korábban tett ígéretét, miszerint szeretne a három legjobban fizető munkáltató közé tartozni a szektorban!
  2. Követeljük, hogy a korábban alkalmazott rendszernek megfelelően a vállalat bérben is különböztesse meg a különböző felelősségi és nehézségi szinten dolgozó munkavállalókat!
  3. Követeljük, hogy becsüljék meg azokat a munkavállalókat, akik már régóta dolgoznak a vállalat eredményességének érdekében!
  4. Követeljük, hogy az alkalmi bérrendezéseknek egyszer és mindenkorra vessenek véget, és a Tesco térjen vissza a rendes éves bértárgyalásokhoz és béremelésekhez!
  5. Követeljük továbbá, hogy a vállalat biztosítson olyan létszámot az üzleteiben, amely csökkenti a munkavállalókra háruló óriási megterhelést!

Miért a Tesco?

Sáling szerint speciális helyzetben van a brit lánc, mert keresztféléves náluk az üzleti év – már tavaly megadtak egy nagyobb béremelést (bruttó 143 ezer forint lett a minimum), idén meg beálltak a bérminimumra (bruttó 161 ezer forintra), mint a többiek. Csakhogy így náluk kisebb volt az emelés idén 25 százaléknál, noha a dolgozók 25 százalékra számítottak. Más bérkategóriákban meg egyáltalán nem volt emelés. Befékeztek, és céges felhatalmazás híján nem is volt érdemi bértárgylás. Az sem túl szerencsés, hogy náluk megmaradt a regionális irányítás, így nem helyben döntenek például a bérekről.

Sáling is megemlítette a túl kicsi létszámot mint kiemelt feszültségforrást. Mint mondta, ugyan néhány üzletet bezártak, illetve az éjszakai munkavégzés részben megszűnt, de ez együtt sem indokolta azt a jelentős létszámcsökkenést, ami néhány év alatt történt:nagyjából 20 ezer fő helyett most 16 500 dolgozó viszi a hátán a boltot. És ők tényleg nagyon leterheltek. Ezt pedig nem fizeti meg a cég. Sáling is úgy véli, belefért volna, hogy tisztes béremelést adjanak – de nem adtak.

Foprrás: 24.hu

Link: http://24.hu/fn/gazdasag/2017/08/15/

Képek: archive.isAlfahírGlamourMinap.hu, 24.hu, Magyar NemzetThe Telegraph

 

 

 

Hasonló hírek

Jövőre több önkormányzat vethet ki adót

info

Olcsóbb lett a benzin

Géza

A milliomos hajléktalan! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!