Image default
Belföldi hírek Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó Kiemelt hírek

“Ólmot a fejébe” – súlyos részletek a hétvégi TEK-akciókról

forrás: M1/Híradó

Kivégzéssel, az állami vezetők elleni támadásokkal fenyegetett az a két férfi, akiket a terrorelhárítók vasárnap elfogtak – mondta a belügyminiszter a hétvégi TEK-akciókról szóló rendkívüli sajtótájékoztatóján. Pintér Sándor úgy vélte, a rendőrséget és a Terrorelhárítási Központ munkatársait nemtelen támadás érte, mert a sajtó egy része összemosta a két ügyet, és félrevezette a nyilvánosságot. Azt mondta, a második esetben is a hatóságok közbelépésének volt köszönhető, hogy nem tudták végrehajtani, amit terveztek.

Nemtelen támadás

Nemtelen támadás érte a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársait – mondta Pintér Sándor belügyminiszter a TEK által végrehajtott hétvégi elfogással összefüggésben tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette, reméli, mindez tudatlanságból ered. A tárcavezető ezzel indokolta rendhagyó sajtótájékoztatóját, hangsúlyozva: folyamatban levő büntetőeljárásról a tárca irányítása alá tartozó rendőrség tartózkodott eddig nyilatkozni, mert nem akarta befolyásolni a büntetőeljárást, a sajtó nyilvánosságával az elkövetőket, a gyanúsítottakat és a tanúkat sem.

Ólmot a fejébe - súlyos részletek a hétvégi TEK-akciókról

Két különböző eset

A két elfogással összefüggésben idézte Hajdu János sajtónyilatkozatát, a TEK főigazgatója azt mondta: “Mindenekelőtt hadd jelezzem önöknek, hogy két különböző esetről van szó, időben és térben is különbözik a két eset egymástól. Az egyik pénteki, a másik szombati művelet része. Ez idáig semmi nem bizonyítja, hogy a két ügy között kapcsolat van”. A miniszter szerint a sajtóban ennek ellenére a két ügyet összemosták, “habot vertek körülötte”, a “közvéleményt félre kívánták tájékoztatni”.

Az intézkedések indokoltak voltak

Az egyik esetben a megállított Fiat Tipo gépkocsiban nem hatástalanított fegyvereket és lőszereket találtak a terrorelhárítók, egy nappal azután, hogy figyelmeztetés jött: az egyik kiemelten védett személyt, állami vezetőt támadás fenyegeti, a rendőrök tehát helyesen és szakszerűen intézkedtek – jelentette ki a tárcavezető. A második esetben a védett személyekkel kapcsolatos információgyűjtéskor – vélhetően titkosszolgálati eszközökkel végrehajtott lehallgatás során – jutott információkhoz a TEK, és a beszélgetésben olyan szavak hangoztak el, amelyek egyértelműen a kiemelten védett személyek életét, illetve a fennálló rendet fenyegették – magyarázta Pintér Sándor.

Közvetlen volt a robbanásveszély

A Készenléti Rendőrség szakértője, Huszák András a sajtótájékoztatón arról beszélt, a Fiat Tipóban 4-5 kilónyi robbanószert és egy harckocsiaknát találtak, a detonátorok pedig olyan állapotban voltak, hogy azt egy tűzszerész már nem is mozgatta volna, mert veszélyes. Aki tehát ezekkel közlekedett, nagyon súlyosan veszélyeztette a környezetében lévők életét is – tette hozzá a szakember. Az eszközök már biztonságban vannak.

 

Hasonló hírek

Ma kora hajnalban, megint kilőtt egy rakétát Észak-Korea, mégpedig Japán irányába (+4 db videó)

Géza

Újra Orbán Viktort választották pártelnöknek a Fidesz tisztújító kongresszusán

Géza

Orbán Viktor: az uniónak sikerekre van szüksége

Edit