Image default
Gasztronómia, vega

Olivás, rozsos kenyér

Az isteni ropogós héj alatt lágy olívabogyó bújik meg: ez a kenyerek királynője.  

A legjobb kenyerek azok, amikben van valamilyen fűszer, sajt, vagy olívabogyó, ahogy a mostani kenyeremben is. Persze eredetileg nem ezt akartam sütni,  de menet közben derült ki, hogy nincs elég kenyérliszt és megfeledkeztem a fokhagymáról…. Ilyenkor jön jól a kis spejz, amit fel lehet túrni tavalyi aszalt paradicsom maradék, a nyaralásból hozott olívabogyó, vagy a kertben szedett, szárított fűszerek után. Egy kis újratervezés, és máris kész egy új kenyér. :)

A recept Déri Szilvi konfitált fokhagymás kenyér receptje nyomán (Kovászlakand, Boook kiadó,  https://www.boook.hu/hu/shop/deri-szilvia-kovaszkaland/ ) készült.

Hozzávalók
100 g kovász
250 g BL80 liszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
385 g víz
11 g só
6-8 szem zöld olívabogyó felaprítva

Elkészítés
Vegyél ki 30-35 grammot az anyakovászból, etesd meg 35 g liszttel és 35 g vízzel. Szobahőmérsékelten hagyd aktiválódni.

A három különböző lisztet keverd össze, add hozzá a vizet majd a kovászt és jól dolgozd össze. Ha a tészta már homogén, add hozzá a sót és dagaszd további 8-10 percig.

4-5 órán keresztül kb. 40 percenként hajtogasd át a tésztát. A második körben dobd rá az olívabogyót és úgy hajogasd rá a tésztát.

Ha a tészta közel duplájára nőtt, borítsd ki egy lisztezett deszkára, majd formázd cipó, vagy hosszúkás formára. Tedd jól kilisztezett kelesztőkosárba, majd pihentesd 8-10 órát a hűtőben.

A megkelt kenyeret pengével vágd be, tedd 200-220 fokos sütőbe. A kenyér sütésekor először jó, ha gőz keletkezik a sütőben, ezért a sütő bekapcsolásakor tegyél egy magas falú tepsit az aljára, és amikor beteszed a kenyeret önts bele vizet. 20 perc után a sütőt szellőztesd ki, a vizes tepsit távolítsd el. Vedd le a hőfokot 180-190 fokra és süsd a kenyeret további 15-20 percig. A kenyér akkor sült meg, ha kopog az alja.

A kész kenyeret rácson hagyd hűlni, pihenni 5-6 órán keresztül.

Jó étvágyat kívánunk! Hirmagazin.eu

varosikonyha

Hasonló hírek

Olyat dob a KFC, aminek sokan fognak örülni

Edit

Palacsinta más módon

info

Sült csirkecomb, másképp: Szőlős-fehérboros csirkecombok bulgursalátával

Géza