Hirmagazin.eu
Főoldal » Olcsóbb lesz az iskolakezdés
Belföldi hírek

Olcsóbb lesz az iskolakezdés

Sokat jelent az iskoláskorú gyerekek családjának, hogy ebben a tanévben már több mint egymillió diák ingyen kapja meg a tankönyveket.

Így már „csak” az isko­laszerek beszerzése jelent nagyobb kiadást: egy tanszercsomag gyerekenként idén általában 10-20 ezer forintba kerül, és iskolatáskára is el lehet költeni még egyszer ennyit.

Amióta polgári kormánya van hazánknak, egyre kevesebbet kell költeniük a családoknak az iskolakezdésre. A három- vagy többgyermekes családokban a gyerekek már korábban is ingyen jutottak a tankönyvekhez, így közel 50 ezer forintot is megtakaríthattak tanévenként, mert a könyvcsomagok átlagosan 10-12 ezer forintba kerülnek, a nagyobbaknál a nyelvkönyvek miatt akár 16 ezer forintba is. A szeptemberben kezdődő tanévtől viszont már nemcsak az alsó tagozatos diákoknak, hanem az 5–9. osztályos tanulóknak sem kell fizetniük a tankönyvekért, és a juttatás független a családban nevelt gyermekek számától. Az intézkedés több mint egymillió gyereket érint.

A tankönyvcsomagokon kívül iskolaszerekre is szükségük van a diákoknak. Hogy melyik osztályban mit kell megvenniük a szülőknek, arról általában már a tanév végén tájékoztatást adnak a pedagógusok. Informá­cióink szerint idén 10-20 ezer forintba kerülhetnek az iskolaszerek gyerekenként, iskolatáskára 10-15 ezer forintot is elkölthet a szülő. A legnépszerűbbek most is azok, amelyekhez ugyanolyan dizájnnal tolltartót is lehet kapni. Persze az árat jelentősen befolyásolja, hogy hol és milyen minőségű terméket vásárolnak a szülők.

School office supplies on board.

A pedagógusok viszont sok esetben felhívják a családok figyelmét arra, hogy a tapasztalatok alapján érdemes a jobb minőségű tollat, füzetet, egyebet megvenni, mert egyrészt tartósabbak, másrészt jobban lehet velük dolgozni, ami a tanulás során nem mindegy. A minő­ségi és az ergonómiai szempontok mellett természetesen a gyerekek igényeit is igyekeznek figyelembe venni a szülők. Az iskolaszerek közül idén is az állatosak és a mesefigurásak a legkelendőbbek.

Jellemzően még mindig a boltban szerzik be a családok az iskolaszereket, de egyre népszerűbb az online vásárlás is, amely több termék esetében költségtakarékos is lehet. A nagyáruházakban a szülők és a gyerekek maguk válogatják össze az iskolaszereket. A kisebb boltokban arra is van lehetőség, hogy a szülő reggel be­adja a tanszerek listáját, amelyet az iskolától kapott, este pedig már csak át kell vennie az összeállított csomagot. Általában nem szoktak felárat felszá­molni ezért a kényelmi szolgáltatásért, és sok helyen még arra is figyelnek az eladók, hogy ár-érték arányban jól járjon a vásárló.

A tapasztalatok szerint már sokan elkezdték az iskolaszerek beszerzését, de az igazi rohamra a hónap végén lehet majd számítani, amikor a szülők előre megkapják a szeptemberi családi pótlékot.

TÁMOGATÁS KÉRHETŐ

Idén is igényelhető a munkáltatóknál iskolakezdési támogatás, amely a bruttó minimálbér 30 százalékának erejéig adható; ez az összeg idén 38 295 forint. A támogatás – amelyet nem készpénzben vagy bánki átutalás formájában, hanem utalványban kapnak a szülők – évente egyszeri alkalommal kérhető, és mindkét szülő igényelheti. Ezt szigorúan csak az általános és középiskolás gyerekek számára szükséges taneszközök, tankönyvek és ruhák vásárlására lehet felhasználni. A támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra legyen jogosult.

Forrás és kép: magyaridok.hu

Képek: kreativvilagom.hueuroastra.info

Hasonló hírek

Kiderült valami az audis dolgozók béréről: a különbség döbbenetes

Mazsi

Íme az újabb népszavazási kezdeményezés

Géza

Májusban elkészülhet a több emberen alkalmazható, egyetemi fejlesztésű lélegeztető-rendszer prototípusa

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------