Image default
Életmód hírek

Olcsó, de halálos lehet a tinik kábító koktélja

Újra sokkol a kalsszikus mix: nyugtatót és alkoholt kevernek a fiatalok, hogy bódultságot érjenek el. Arra figyelmeztetnek a magyar szakemberek, hogy nemcsak a hatás, de a veszély is hasonló, mint a drognál…

Már nem csak alkoholt, nyugtatót is vetetnek a tinédzserek a felnőttekkel! Igaz, hogy a gyógyszerek és a pia kombinációja ütős, ugyanakkor kiszámíthatatlan hatást válthat ki, különösen egy fiatal szervezetben. Ám úgy tűnik, a brit fiatalokat csak a kábulat érdekli: annyira rákaptak a kábító koktélra, hogy a szigetországban hiánycikk lett a Xanax. Bár Magyarországon egyelőre nem ölt ilyen méreteket a jelenség, a probléma itthon sem ismeretlen.

Ahhoz, hogy megértsük a dologban rejlő veszélyt, tisztában kell lennünk azzal, hogy a Xanaxot alkohollal keverő fiataloknál eltűnnek a szorongások, és sokkal vagányabbnak, bátrabbnak és vidámabbnak érzik magukat. Ám a szertől szinte élőhalottá válnak, ahogy a súlyos következményekkel is csak később szembesülnek.

A szer hatása egyénenként változik, ezért kiszámíthatatlan. Már kis mennyiségben is légzés- és keringési zavart okozhat

– hívja fel a figyelmet dr. Bense Tamás háziorvos.

Olcsó, de halálos lehet a tinik kábító koktélja 1

Így szerzik be a kamaszok

Sokan partidrogként használják a fillérekért beszerezhető összetevőjű kábító koktélt. Ám a hétvégi mix idővel a hétköznapok részévé válhat. “Bár nyugtatót csak receptre adnak a gyógyszertárban, azt pedig az orvosok nagy része kizárólag ideggyógyász javaslatára ír fel a fiataloknak, nem ritka, hogy az unokák a nagymamának felírt gyógyszerkészletből tankolnak fel. Vagy keresnek egy könnyen befolyásolható rokont, akit egy hihető indokkal rávesznek, írasson fel nekik is nyugtatót. S bizony az is előfordul, hogy megpróbálják lefizetni az orvost” – meséli Bense doktor. Becslései szerint a tizenévesek 70 százaléka kipróbálja ezt az elegyet, 10-15 százalék pedig rendszeresen kombinálja a nyugtatót az alkohollal.

Nagyon könnyen kialakulhat a függőség, a kábító koktélról pedig nehéz lejönni

– hangsúlyozza.

Forrás: Ripost

Képünk illusztráció!

Hasonló hírek

Figyelmeztető jelek, hogy a vérnyomásod veszélyesen magas

Mazsi

Névnapok október 10-én

info

Névnapok október 19-én

info