Image default
Külföld

Olaszország veszélyes vizeken, hoppon maradhat Salvini – videók

A régi szép időkben – alig egy éve – Conte, Salvini és Di Maio derűsen paskolgatták egymás vállát.

Nem sokkal később a belügyminiszter népszerűsége rohamosan nőtt. Az utca embere szívesen szelfizett Salvinivel, aki egy egyszerű mezben vegyült el honfitársaival.

Ezzel párhuzamosan a két koalíciós partner kapcsolata fokozatosan elhidegült. Annyira, hogy – néhány politikai mélyütés után – a magát megerősödöttnek érző Salvini csütörtökön bejelentette: a koalíciónak vége.

Giuseppe Conte miniszterelnöksége a gyakori olasz kormánycserék történelmében eddig átlagosnak mondható: valamivel több mint egy évig irányította a kabinetet.

– Ez a válság őrületes. Azt hiszem, hogy a Liga vezetője egy veszélyes ember. Veszélyes az országra. Ő és az ország is ismeretlen vizekre evezik – mondta egy megszólított Salvini nevének említése nélkül.

– Ez a kormány nem működhetett sokáig. Tisztelnünk kell az uniós határidőket is. Így hát a függönyt a nyár derekán eresztették le – véli egy fiatal hölgy.

– Kimerültünk. Csak abban reménykedhetünk, hogy jobbra fordul – bizakodik egy fiatalember.

Az eurózóna harmadik legerősebb országában épp akkor következik be a politikai bizonytalanság, amikor a jövő évi költségvetést kellene előkészíteni.

A döntés most az államfő kezében van. Kizárólag Sergio Matarella oszlathatja fel a parlamentet, és írhat ki újabb választásokat.

Az Euronews római tudósítója a következőképpen elemezte a végsőkig elmélyült olasz belpolitikai válság, a kormánykoalíció felbomlásának lehetséges kimeneteleit:

“Sokan nem számítottak arra Olaszországban, hogy augusztus közepén egy kormányválság kellős közepén találják magukat” – mondta Giorgia Orlandi. “Nézzük, mi a lehetséges forgatókönyv! A legvalószínűbb, hogy előrehozott választások lesznek, és október utolsó hétvégéjén uránhoz járulnak a szavazópolgárok. Ahhoz azonban, hogy ez megtörténhessen, a parlament mindkét házának össze kell ülnie augusztus utolsó napjaiban. Ami miatt Mattarella államfő aggódhat, hogy nem lesz elég idő a költségvetési törvényről szavazni. Október 15-én a szövegét el kell küldeni Brüsszelbe, és 20-án elkezdődik a törvényjavaslat vizsgálata, ami december 31-én zárul. Az államfő számára jelenleg az a fontos, hogy elkerüljön egy ún. előzetes költségvetést” – tette hozzá a riporter.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter és kormányfő-helyettes a strandon is igyekszik népszerűsíteni magát, abban bízva, hogy előrehozott választások lesznek, és pártja, a Liga nyer.

A kisebbik kormányzópárt vezére azonban hoppon maradhat a koalíció felrúgása után, ha a parlamentben nem kapja meg a szükséges támogatást bizalmatlansági indítványa, és nem lesz idő előtti választás.

A jobboldali populista Salvini csütörtökön jelentette be, hogy a nagyobbik kormánypárttal, az Öt Csillag Mozgalommal nincs mód a koalíció folytatásra. Már régóta feszült volt a viszonyuk, az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy az Öt Csillag Mozgalom indítványozta, a szenátus állítsa le a Torino-Lyon vasútvonal építését.

Giuseppe Conte pártfüggetlen kormányfő azt vetette Salvini szemére, hogy csak pártja növekvő népszerűségéből akar tőkét kovácsolni. A Conte-kormány csupán 14 hónapja van hivatalban.

Sergio Mattarella köztársasági elnök pedig ragaszkodik ahhoz, hogy legyen működőképes kormány szeptemberben, a költségvetés elfogadása érdekében.

Matteo Renzi volt kormányfő, a Demokrata Párt szenátora vasárnap azt mondta, hogy őrültség lenne előrehozott választást tartani, szerinte inkább ügyvezető kormányt kellene kinevezni.

Májusban az EP-választásokon a Liga kapta a legtöbb szavazatot. Matteo Salvini azért akar választásokat, mert a közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldali Olasz Testvériséggel együttműködve abszolút többséget szerezhet a parlamentben.

euronews

Hasonló hírek

Egykori náci haláltáborban kapott menedéket több migráns

Edit

Látogathatóvá teszik Rómában Julius Caesar meggyilkolásának helyszínét

Géza

Most kezdődött el a NATO-Csúcstalálkozó Brüsszelben; + beszámoló a szombati, varsói NATO-csúcstalálkozó eredményeiről (A cikk videót tartalmaz)

Géza