Hirmagazin.eu
Főoldal » Olajbotrány: zajlanak a házkutatások, a MOL felfüggesztette az olaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken
Belföldi hírek

Olajbotrány: zajlanak a házkutatások, a MOL felfüggesztette az olaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken

Magyarország — Négy-öt napon belül Magyarországra és Szlovákiába is elérhet a szennyezett orosz olaj a Barátság kőolaj-vezetéken.

Korábban erről írt a írt a portfolio.hu, közben azonban a MOL bejelentette: átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken.

Mol közleménye hangsúlyozta: bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét. A hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. 

Kiemelték azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedik, hogy nem szabványszerű kőolaj érkezzen Magyarországra.

A felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudjuk látni a finomítót. Az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad – írták.

Mol egyeztet az illetékes hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel, hogy a kőolajszállítás minél hamarabb visszazökkenjen a normális kerékvágásba – tájékoztatott a cég.

Moszkvában pénteken újságíróknak Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt.

Gyomin közölte, hogy Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A tisztségviselő szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kólajvezeték északi ágán.

Mint ismert, Fehéroroszország a napokban felfüggesztette a Lengyelországba, a balti államokba és az Ukrajnába irányuló benzin- és dízelolaj-kivitelét, mert az Oroszországból érkező nyersolajszállítmányok szerves klórvegyülettel szennyezettek – ezt Szergej Grib, a Fehérorosz Olajvállalat (BNK) vezérigazgató-helyettese közölte. Orosz partnere, a Transznyefty megerősítette a probléma létezését, mint kiderült: a szennyezés forrását Szamara megyében találták meg.

Ukrajna csütörtök éjszaka döntött úgy, hogy leállítják az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán elmondta: április 29-én tervezik elhárítani a problémát. A Reuters szerint a nyersolaj beszennyeződése viszonylag ritka, legutóbb 10 évvel ezelőtt fordult elő ehhez hasonló eset, bár akkor sokkal kisebb volt a szennyeződés mértéke.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI – Komka Péter

Hasonló hírek

Orbán: Cél, hogy érkezzen gáz Törökországból

info

Matekból még mindig gyengék a diákok

info

Új életet kezdő népek

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------