Image default
Belföldi hírek

Olajbotrány: zajlanak a házkutatások, a MOL felfüggesztette az olaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken

Magyarország — Négy-öt napon belül Magyarországra és Szlovákiába is elérhet a szennyezett orosz olaj a Barátság kőolaj-vezetéken.

Korábban erről írt a írt a portfolio.hu, közben azonban a MOL bejelentette: átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken.

Mol közleménye hangsúlyozta: bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét. A hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. 

Kiemelték azt is, hogy folyamatosan vizsgálják a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedik, hogy nem szabványszerű kőolaj érkezzen Magyarországra.

A felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a rendelkezésre álló készletekből el tudjuk látni a finomítót. Az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad – írták.

Mol egyeztet az illetékes hatóságokkal és a nemzetközi partnerekkel, hogy a kőolajszállítás minél hamarabb visszazökkenjen a normális kerékvágásba – tájékoztatott a cég.

Moszkvában pénteken újságíróknak Igor Gyomin, a Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos beszennyezése miatt.

Gyomin közölte, hogy Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A tisztségviselő szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

Kedden Fehéroroszország leállította, majd másnap részlegesen újraindította a világos olajszármazékok Ukrajnába, Lengyelországba és a Baltikumba irányuló exportját. Szerdán a lengyel és a német olajfinomítók a szennyezettségre való hivatkozással elutasították az olaj fogadását és az olajtranzit leállt a Barátság kólajvezeték északi ágán.

Mint ismert, Fehéroroszország a napokban felfüggesztette a Lengyelországba, a balti államokba és az Ukrajnába irányuló benzin- és dízelolaj-kivitelét, mert az Oroszországból érkező nyersolajszállítmányok szerves klórvegyülettel szennyezettek – ezt Szergej Grib, a Fehérorosz Olajvállalat (BNK) vezérigazgató-helyettese közölte. Orosz partnere, a Transznyefty megerősítette a probléma létezését, mint kiderült: a szennyezés forrását Szamara megyében találták meg.

Ukrajna csütörtök éjszaka döntött úgy, hogy leállítják az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken.

Dmitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes az ügy kapcsán elmondta: április 29-én tervezik elhárítani a problémát. A Reuters szerint a nyersolaj beszennyeződése viszonylag ritka, legutóbb 10 évvel ezelőtt fordult elő ehhez hasonló eset, bár akkor sokkal kisebb volt a szennyeződés mértéke.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: MTI – Komka Péter

Hasonló hírek

Egymillió lakosra jutó új menedékkérők száma az EU-tagállamokban, 2015. I. negyedév

Edit

Orbán Viktor: új egységet a gazdaságban is

Edit

Külön vizsgálja a metrókorrupciót a főváros

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------