Hirmagazin.eu
Főoldal » Olajban fuldoklik a csodálatos perui Amazonas vidéke (+ Videók)
Természetvédelem, élőlények védelme

Olajban fuldoklik a csodálatos perui Amazonas vidéke (+ Videók)

Kátrányosan és fényesen hömpölyög több folyó is az észak-perui Amazóniában, ahol január 25-e óta három olajszennyezés is történt egymás után. Ha a helyi lakosoknak romlik az egészségi állapota az olajszennyezés miatt, az 17 millió dollárnál is több büntetést jelent a Petroperunak.

Olajban fuldoklik a csodálatos perui Amazonas vidéke

Három olajszennyezés néhány hét alatt Peruban

Az első baleset a Chiriaco folyón történt, ahol körülbelül 2000 hordó olaj ömlött ki végigszennyezve a folyót és ezzel veszélyeztetve 8 awajun őslakos telepet és még 5000 embert, akik a környéken élnek.

Február 3-án újabb ezer hordó szennyezte be a wampi őslakosok által birtokolt területet, ahol körülbelül 3500 ember él.

Február 19-én pedig újabb szennyezésről számoltak be a környezetvédők, ezúttal Pucará térségéből, amelyet azonban a területen dolgozó, állami kézben lévő Petroperu olajvállalat a Twitteren cáfolt. Tény azonban, hogy Petroperu vállalat kivonta magát a mentésből és a hírek szerint ruhát biztosít a helyi lakosoknak, valamint a mentésben résztvevőknek. Az őslakosok apró ladikjaikon próbálják menteni az állataikat és ingóságaikat, miközben tetőtől talpig ragadnak az olajtól. Ivóvizük nincsen és a rohanó folyókon hömpölygő hatalmas olajtócsák évekre elszennyezik élőhelyeiket, valamint a természetet is megfojtják.

Olajban fuldoklik a csodálatos perui Amazonas vidéke

A romos és repedezett olajvezetékeken rendre kiömlött olaj hatalmas pusztítást okoz a térségben.

A meglehetősen gyors egymásutánban lezajlott szennyezések nem az elsők az észak-perui területen. 2014-ben két alkalommal is olajszennyezésről számoltak be nemzetközi megfigyelők és újságírók Kukama környékén és San Pedro-nál a Maranon folyó vidékén. A gyakori szennyezés az őslakosoknál is kiverte a biztosítékot, és szeptemberben már hatalmas tüntetéseket szerveztek, úgy tűnik mindhiába, most a fusion.net oldalon közölték, hogy visszavágnak az olajtársaságnak, amelyek ósdi, régi, repedezett olajvezetékekkel veszélybe sodorták és végig szennyezik a perui Amazonast.

Limai kormányzati források szerint az elmúlt öt évben 20 szennyezést dokumentáltak a vidéken. A perui emberjogi csoportok, valamint az ország legnagyobb őslakosokat tömörítő szervezete közös tüntetésre készül a Petroperu olajvállalat limai székhelyénél.

Céljuk, hogy a vállalat a már 35 éve is ósdinak számító olajvezetékekbe ne pumpálhasson több olajat. Az AIDESEP a facebookon is tiltakozást tervezett és állítja, hogy nem fog újra szemet hunyni a mostani természetet ért tragédiák felett és követeli, hogy állítsa le a vállalat az elavult olajvezetékeken keresztül az olajszállítást.

Más szervezetek most már a perui kormányzatot is támadják, amiért az energiabiztonságuk miatt szemet hunynak afelett, hogy az északi területeik egyszerűen tönkremennek az olajszennyezésekben.

A Guardian cikkéből kiderül, hogyha a helyi lakosoknak romlik az egészségi állapota az olajszennyezés miatt, az 17 millió dollárnál is több büntetést jelent a Petroperunak. A perui őslakosokat tömörítő egyik szervezet az Iaments Indigenous azonban jelezte, hogy ezek a szennyezések csak a legutóbbiak, hiszen a perui Amazonas csaknem kétharmada van az olajtársaságok kezében, mivel bérlik a limai kormánytól.

Forrás: greenfo

Hasonló hírek

Ma van a környezetvédelmi világnap

info

Íme a tizedik svájci kabócafaj

info

Megkezdődött a katasztrófák kora: súlyos változások történtek a bolygónkon, amelyek emberéleteket követelnek majd

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------