Hirmagazin.eu
Főoldal » Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten
Életmód hírek

Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: a reformáció lényege a megújulás, a reformáció emléknapján pedig a protestánsok nemcsak visszaemlékeznek a reformátorok tetteire, de igyekeznek lélekben ők maguk is megújulni.

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy a családok évében a reformációt ünneplő keresztyén embereknek újra hitet kell tenniük a család mellett. A családi élet „számunkra nem egyszerűen elvi kérdés, nem célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából fakadó felismerés” – fogalmazott.

Kifejtette: Luther Márton ugyanis nemcsak az egyházat szervezte át, hanem a Biblia tanításaként hirdette, hogy az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a házasság és a gyermekvállalás. Ez „komoly felismerés volt”, hiszen a középkorban a „megszentelt életet élő” szerzetesekről azt tartották, hogy „lelkileg közelebb vannak a mennyországhoz”, az ő életüknek pedig része a családi életről való lemondás is – mondta.

A reformátorok szerint a keresztyén élet és az egyház megújulása is a családban kezdődik, Luther kis kátéjában ír arról, hogyan „tanítsa a családfő az ő háza népét” – tette hozzá az egyháztörténész. Protestánsként „egy roskadozó életformát szeretnénk megerősíteni az igei üzenettel”, „bármilyen eszmék, ideológiák tépik is” ma családot és a „keresztyén társadalom alapértékeit” – tette hozzá Korányi András. A megemlékezés végén a MEÖT tagegyházainak lelkészei áldást mondtak, majd virágokat és koszorúkat helyeztek el a reformáció emlékművénél.

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja. A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Karácsonyi gondoskodás! Köszönjük rendőreinknek!

Géza

A kurkuma jobban gyógyít, mint a patikában kapható gyógyszerek! Ezután kevesebbszer vezet majd az utad a gyógyszertárba

Géza

Az éjszakai alvó pózunk sokat elárul személyiségünkről – nézd meg mit is mond el Rólad

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!