Főoldal » Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten
Életmód hírek

Ökumenikus megemlékezést tartottak a reformáció emléknapján Budapesten

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) rendezvényén Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára kiemelte: a reformáció lényege a megújulás, a reformáció emléknapján pedig a protestánsok nemcsak visszaemlékeznek a reformátorok tetteire, de igyekeznek lélekben ők maguk is megújulni.

Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára előadásában arról beszélt, hogy a családok évében a reformációt ünneplő keresztyén embereknek újra hitet kell tenniük a család mellett. A családi élet „számunkra nem egyszerűen elvi kérdés, nem célszerű társadalmi rend, hanem a Bibliából fakadó felismerés” – fogalmazott.

Kifejtette: Luther Márton ugyanis nemcsak az egyházat szervezte át, hanem a Biblia tanításaként hirdette, hogy az emberi élet alapvető ajándéka és természetes rendje a házasság és a gyermekvállalás. Ez „komoly felismerés volt”, hiszen a középkorban a „megszentelt életet élő” szerzetesekről azt tartották, hogy „lelkileg közelebb vannak a mennyországhoz”, az ő életüknek pedig része a családi életről való lemondás is – mondta.

A reformátorok szerint a keresztyén élet és az egyház megújulása is a családban kezdődik, Luther kis kátéjában ír arról, hogyan „tanítsa a családfő az ő háza népét” – tette hozzá az egyháztörténész. Protestánsként „egy roskadozó életformát szeretnénk megerősíteni az igei üzenettel”, „bármilyen eszmék, ideológiák tépik is” ma családot és a „keresztyén társadalom alapértékeit” – tette hozzá Korányi András. A megemlékezés végén a MEÖT tagegyházainak lelkészei áldást mondtak, majd virágokat és koszorúkat helyeztek el a reformáció emlékművénél.

Október 31-én világszerte arról emlékeznek meg, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes, egyetemi tanár, a reformáció megindítója 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Az általa vezetett új irányzat lett az evangélikus, míg a Kálvin János vezette irányzat a református egyház alapja. A MEÖT 1943-ban alakult, tagegyházai között található a magyarországi református, evangélikus, baptista, metodista, anglikán és pünkösdi egyház, valamint öt ortodox egyházi szervezet.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Szem nem marad szárazon: így köszönte meg az életét a mentőknek Kata

Mazsi

Béres József-mellszobrot avattak a Lakitelek Népfőiskolán

Géza

„A jó asszony tudja, hol a helye” – kézikönyv nőknek 1955-ből

Mazsi