Hirmagazin.eu
Főoldal » Ökológiai kockázatot jelent a Balatonra az egyre több turista nyáron – videó
Ökokatasztrófa

Ökológiai kockázatot jelent a Balatonra az egyre több turista nyáron – videó

Július közepétől augusztus végéig akár a „megtelt” táblát is kitehetnénk a Balatonra. A tömeg ugyanakkor nemcsak a helyiek életét befolyásolja, de komoly ökológiai kockázatot jelent a vízre és a környék élővilágára is.

A turizmus hatását érdemes kettéválasztani – mondta el Specziár András, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatója az M1 Kék bolygó című műsorában. Az első egy közvetlen hatás, amely nyáron jelentkezik, hiszen sokan nyaralnak a Balatonnál. Ilyenkor több a horgász is, akik nagyobb területterhelést okoznak bizonyos halfajok kifogásával, ám az utóbbit részben haltelepítésekkel sikerül kompenzálni.

Mint mondta, emellett azonban mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a turizmusnak van közvetett hatása is, mert az ágazatnak megfelelő feltételeket kell biztosítania, és emiatt

be kell avatkozni a tó élő környezetébe.

Bár a Balaton vízminősége hosszú évek óta kiváló, tény, hogy számos olyan anyag kerül ilyenkor a tóba, amely káros a benne élő szervezetekre. Minden vegyszer, amit kiviszünk a természetbe, hatással van az élőlényekre – erről beszélt Pálffy Károly, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársa. Ugyanakkor ezek az anyagok olyan kicsi mennyiségben vannak jelen általában, hogy a hatásukat nem is nagyon lehet kimutatni – fűzte hozzá.

 

A gyógyszerszármazékok jelenléte is rendkívül alacsony a Balatonban, de a szezonalitás ezek vizsgálata során sem elhanyagolható tényező. Egy adott mintavételi hely detektált profilja alapján kimutatható, hogy inkább a turizmus által érintett területről vagy a tisztított szennyvízről van szó, amely behozza az adott szennyezőket.

Direkt és indirekt hatások

Az, hogy a turizmus környezetkárosító hatásai a Balatonban is tetten érhetők, azzal magyarázhatók, hogy vannak direkt és indirekt hatások is. A legegyszerűbb a direkt hatás, mert a fürdőzők által közvetlen módon kerülnek be a szennyeződések.

Közvetett módon pedig, mivel a balatoni szennyvízhálózat állandó méretezéssel működik egész évben, a turistaszezonban oly mértékben megnő az itt lévő emberek száma, hogy ez már a keletkezett szennyvíz mennyiségben is jelentkezik. Ezt támasztja alá az az érdekesség is, hogy az úgynevezett rekreációs szerek, úgy, mint a koffein, jóval nagyobb koncentrációban mutathatók ki a Balatonban nyáron, mint télen.

Egészségügyi kockázatot természetesen ez sem jelent,

ahogy ideális esetben az algák jelenléte sem. Ami elsősorban gondot jelent, az a vízben lévő szervetlen tápanyagok mennyisége. Ez azért fontos, mert ezek a szervetlen tápanyagok nyújtják a táplálékbázist a vízben lévő algák számára, és az algák alkotják a vízi táplálékhálózat bázisát.

Ha ebből nincs jelentős mennyiség a vízben, az még nem jelent nagy problémát a vízminőség szempontból, viszont a nyári hőmérséklet és a kedvező tápanyagmennyiség mellett elkezdhetnek nagyobb mértékben szaporodni.

Tény, hogy az algák között akadnak olyan fajták, amelyek toxikusak, azaz méreganyagokat termelnek. De Pálffy Károly szerint nincs ok az aggodalomra, mert a Balatonban erre sosem volt még példa.

A kibocsátott üvegházhatású gáz mennyisége is nőtt

A Sydney-i Egyetem vizsgálata szerint az évről évre több utazó miatt a kibocsátott üvegházhatású gáz mennyisége 2009 és 2013 között 3,9 milliárd tonnáról 4,5 milliárdra nőtt.

hirado, m1

Hasonló hírek

Hatalmas olajszennyezés miatt leállították a dunai hajóforgalmat Bécsnél

Géza

Megrepedt az USA legnagyobb atomtemetőjének 1000%-os stabil burka!

Géza

A cetcápák 63 műanyag darabkát is nyelnek óránként Indonéziánál

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------