Hirmagazin.eu
Ökokatasztrófa

Ökokatasztrófa fenyeget: durván mérgezi a foszfortartalmú haltáp a tó vizét

Az algásodásban kulcsszerepet játszó foszfor forrását keresve jutottak erre a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei.

A tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLK) kutatásai alapján a horgászok által felhasznált etetőanyagok mennyiségének csökkentésével, és a magas foszfortartalmú adalékok visszaszorításával a horgászat vizeinkre gyakorolt hatása jelentősen javítható.

Sőt, könnyen elérhető lenne a nullás foszformérleg, illetve akár a horgászat általi foszforkivonás és a vízminőség javítás is, a foszfornak kulcsszerepe van az algásodásban. Bár a horgászat és halgazdálkodás csak kis mértékben járul hozzá a Balaton tápanyagterheléséhez, a BLK kutatói a horgászok szemléletformálását és a horgászat tápanyagmérlegét javító intézkedések mérlegelését javasolják

Mindenki ezt olvassa most!

A kutatók az alábbiakat javasolják:

  • Tájékoztató kampányokat lehetne szervezni a horgászok számára a környezettudatos etetőanyag-használatról.
  • A haltelepítések fogásokhoz mérten történő rugalmasabban szabályozása.
  • A kifogott idegenhonos halfajok visszahelyezési tilalmának érvényesítése.
  • Szelektív halászat révén foszfor kivonása az ökoszisztéma belső készletéből, ha azt a halállomány túlzott mérete vagy kedvezőtlen szerkezete is indokolja.
  • Megfontolható lehet a naponta felhasználható etetőanyag mennyiségének és minőségének szabályozása.
  • Hatékony eszköz lehet a horgászat foszformérlegének javítására a halliszt és más magas foszfor tartalmú komponensek arányának korlátozása.
  • Célszerű lenne a gyártók számára előírni, hogy a termékeken tüntessék fel a foszfortartalmat, így a horgászok könnyebben választhatnának olyan terméket, ami kevésbé terheli a környezetet.

A horgászok által használt etetőanyagok természetes vizeinkre gyakorolt hatásával kapcsolatban fokozott érdeklődés tapasztalható napjainkban. A foszfornak kulcsszerepe van az algásodás mértéknek meghatározásában, így a vizsgálat elsősorban erre az elemre fókuszált. A kutatók összehasonlították a tóból halfogások révén eltávolított foszfor mennyiségét a horgászat érdekében a tóba telepített halakkal és etetőanyagokkal bejuttatott foszfor mennyiségével.

Mindenki ezt olvassa most!

A horgászati/halgazdálkodási tevékenység révén bekerülő évi nettó 4,8 tonna foszfor a Balatont érő teljes külső foszforterhelésnek mintegy 2,9 százalékával, más terhelési becslésekhez mérten 5-6 százalékával egyenértékű – állapították meg az eredményekből

Megállapították azt is, hogy nem lehet besorolni a Balaton legnagyobb tápanyagterhelő forrásai közé a horgászatot, illetve nem lehetett okozója a 2019-es algavirágzásnak. Ugyanakkor, a Balaton jó vízminőségének megőrzése érdekében a kutatók a horgászat tápanyagmérlegét javító intézkedések mérlegelését javasolják.

Címlapkép: Hirmagazin.eu

agrarszektor

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hatvan tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát

Géza

Továbbra is veszélyben van a Nagy-korallzátony

Géza

Eddig tartott: jövő hétre elfogynak a Föld erőforrásai

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------