Hirmagazin.eu
Főoldal » Ők Auschwitz náci tisztjei: elkészült az online lista
Külföld

Ők Auschwitz náci tisztjei: elkészült az online lista

forrás: AP

Már az internetre is feltöltötték lengyel történészek az eddigi legkiterjedtebb auschwitzi SS-tisztek és őrök listáját. Abban reménykednek, hogy sokuk még életben lehet, és bíróság elé állíthatják őket.

A történészek azért döntöttek az online adatbázis mellett, mivel a lengyel, német, osztrák, amerikai és orosz levéltárak archívumai elérhetetlenek egy “átlagos ember” számára, ők viszont sokkal egyszerűbben begyűjthették a neveket.

Így az interneten egy kattintással megjeleníthető az egyik legkiterjedtebb lista, amely az auschwitzi koncentrációs tábor SS-parancsnokainak és őreinek neveit tartalmazza. De Auschwitz csak a kezdet, céljuk az összes tábor névsorának elkészítése.

“A világ igazságügyi rendszere megbukott, én csak azt teszem, ami a történészek feladata: leleplezem a háborús bűnösöket” – mondta Aleksander Lasik, az internetes lista ötletgazdája. A történész úgy véli, még legalább 200 olyan őr lehet életben, akik szolgálatot teljesítettek a haláltáboroknál.

Csak 12 százalékuk állt bíróság elé

A listán eddig 25 ezer név szerepel, mindannyian németek irányította koncentrációs táborokban dolgoztak. De a lista folyamatosan bővül, így a keresés is folytatódik.

A történészek becslései szerint a valaha Auschwitznál szolgálatot teljesítő őrök mindössze 12 százalékát sikerült csak bíróság elé állítani világszerte.

1940 és 1945 között a nácik becslések szerint több mint egymillió emberrel végeztek a megszállt Lengyelországban kialakított haláltáboraikban. Az áldozatok között egymillió európai volt, köztük 75 ezer lengyel állampolgár, 21 ezer roma és 15 ezer szovjet hadifogoly.

 

Hasonló hírek

Túlnyomásos módszerrel szabadították ki egy fiú palackba szorult nyelvét

Géza

Júniusig meg kell szüntetnie a migránsáradatot Törökországnak

Edit

Az Iszlám Állam követte el a merényleteket – állítja a francia államfő

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------