Image default
Kiemelt hírek

Offshore-botrány: bajban van a leggazdagabb román

forrás: MTI

Egy oknyomozó portál szerint Ion Tiriac volt román teniszcsillag egy panamai alapítványba helyezte teljes vagyonát.Osztrák médiajelentések szerint a Hypo Vorarlberg osztrák bank vezetője, miután a kiszivárogtatott információk szerint ez a pénzintézet is közreműködött a panamai offshore ügyletekben.

 

bajban van a leggazdagabb román
Panamaváros látképe. MTI/EPA Fotó

A Rise Project oknyomozó hírportál információja azt követően vált ismertté, hogy a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától csaknem negyedmillió eltitkolt offshore vállalat adatai szivárogtak ki. A romániai adatok feldolgozásában a Rise Project oknyomozó újságírócsoport vesz részt.

A portál szerint a Puma nevű offshore alapítvány elnöke a 76 éves Tiriac, és vezetőtanácsának tagjai között van Klaus Mangold, a Mercedes luxusautót gyártó Daimler csoport volt ügyvezető igazgatója is. Tiriac és Mangold régóta üzlettársak.

A volt teniszcsillag ügyvédje a portálnak elmondta, hogy az alapítványt Tiriac hozta létre, és ő rendelkezik egyedül a vagyonról. Az ügyvéd szerint az alapítvány lényegében Tiriac “üzleti végrendelete”, hiszen Tiriac valamennyi cégének végső haszonélvezője az alapítvány, amelynek vagyona majd Tiriac halála után oszlik meg. Erről a román hatóságok is tudnak már 2005 óta – tette hozzá az ügyvéd.

Az ügyben Tiriac maga is megszólalt. A Realitatea TV hírtelevíziónak elmondta, hogy valamennyi országban kifizette adóit, ahol üzletelt, ezenfelül pedig a pénzével azt csinál, amit akar. Tiriac vagyonát tavaly 1,5 milliárd euróra becsülte a Capital című román gazdasági folyóirat.

Az üzletember teniszezőként egyéniben kétszer is bekerült a világ tíz legjobbja közé, de főként párosban, a másik román teniszfenomén, Ilie Nastase partnereként lett világhírű és világelső az 1960-as és 1970-es években.

Michael Grahammer szerdán este tájékoztatta a felügyelőbizottságot lemondásáról. Indoklása szerint a bankot és a személyét ért médiatámadások miatt hozta meg döntését. Közleményében továbbra is a bank által folytatott ügyletek jogszerűségét hangsúlyozta. Közlése szerint nem azonnali hatállyal távozik, hogy utódjáról gondoskodni tudjon a bank.

Az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) szerdán délelőtt kezdte meg a pénzintézetnél az érintett tranzakciók felülvizsgálatát, és dolgozik az ügyön a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég is. A Hypo Vorarlberg vizsgálata több héten át fog tartani. Grahammer 2004 óta volt a bank vezetőségének tagja, 2012 óta tölti be az elnöki pozíciót.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Az osztrák közszolgálati média (ORF) és a Falter című lap közlése szerint panamai dokumentumokban az is szerepel, hogy az ügyletek az ausztriai székhelyű Raiffeisen Bank International (RBI) és a Hypo Vorarlberg bankon keresztül is zajlottak.

A médiabeszámoló szerint az RBI Petro Porosenko ukrán államfő ügyleteiben, a Hypo bank pedig húsz másik offshore társaság ügyeiben működött közre. Az illetékesek szerint a két cég a vonatkozó törvényeket és a gondosság követelményét betartva járt el.

Az ügyben az osztrák pénzpiaci felügyelet (FMA) vizsgálatot indított. A Hypo bank vezetése a botrány kirobbanása után bejelentette, hogy a jövőben általánosan vissza kíván lépni az offshore ügyletek kezelésétől.

Hasonló hírek

Itt újra megnézheti Orbán Viktor beszédét + VIDEÓ

Edit

“Ólmot a fejébe” – súlyos részletek a hétvégi TEK-akciókról

Edit

Orbán Viktor: A migránsok lerohanják Európát + VIDEÓ!

Edit