Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyugtalanító jóslat: minden jel arra utal, közeleg egy kisebb jégkorszak
Tudástár - minden érdekesség

Nyugtalanító jóslat: minden jel arra utal, közeleg egy kisebb jégkorszak

Washington — Aggasztó jelek: 2050-re beköszönthet a minijégkorszak! Komoly lehűlést, sőt még éhínséget is eredményezhet a Földön a Nap következő ciklusa a tudósok szerint.

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) mérései alapján ugyanis a Naprendszer központi csillaga éppen olyan periódusban van, amelyben halad az úgynevezett szoláris minimum felé. A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy kevésbé aktív lesz az elkövetkező években, 7 százalékkal lehűl, ezáltal a szokásosnál jóval kevesebb hőt sugároz felénk.

– A napfoltok számának csökkenése azt jelzi, hogy a naptevékenység olyan mértékben elenyészőre csökken, amelyre az elmúlt évszázadban nem volt példa. Nagyon komoly változások várhatóak az időjárásban, amelyekre nem árt globálisan felkészülnünk – figyelmeztetett a New York Post riportjában Tony Phillips csillagász.

A NASA tudósai attól tartanak, ismét olyan időszak következhet, mint amilyen a Dalton-minimumnak nevezett volt, ez alatt 1790 és 1830 között brutális hideg köszöntött be a kontinensünkön, s ilyen volt azt megelőzően is. Hiszen 1645 és 1715 között a Maunder-minimum korszaka tartott, amikor előfordult, hogy telente befagyott az angliai Temze folyó, sőt a Balti-tenger is. Az említett fagyos és rossz időjárás kedvezőtlen volt a termelésnek, a mezőgazdaságnak, így éhínséggel járt. Ettől tartanak most is a szakértők.

Kevesebb hőt termel a Nap új ciklusában /Grafika: Séra Tamás Kevesebb hőt termel a Nap új ciklusában /Grafika: Séra Tamás

Elfogadva a történelmi tapasztalatokat, nyugodtan állíthatjuk: ha a gyenge naptevékenység hosszabb ideig elhúzódik, az globális lehűléshez vezet. Márpedig ez igen komoly hatással lehet az emberiség mindennapjaira – fogalmazott korábban Paul Dorian meteorológus és napmegfigyelő.

Márpedig az amerikai űrkutatók és a Kaliforniai Egyetem tudósai szerint a napciklus újra hűlő spiráljában van, így harminc éven belül megint beköszönthet a farkasordító hideg, úgy vélik, nem árt felkészülni.

Német költemény a névadó

A pleisztocén földtörténeti kor mintegy két és fél millió évvel ezelőtt kezdődött, és nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt ért véget. Ezt jégkorszaknak is nevezik, mivel ez az utolsó globális lehűlés legnagyobb jeges periódusainak ideje volt. A kifejezés atyja Karl Friedrich Schimper (†45) német geológus, biológus és költő volt, aki 1837. február 14-én olvasta fel hallgatóinak A jégkorszak című költeményét.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Angyalok fújják az Apokalipszis kürtjeit, avagy figyelmeztetnek, hogy valami fontos dolog közeledik? + VIDEÓ

Edit

Menekült invázió és ami a színfalak mögött zajlik + VIDEÓK!

Edit

2 ezer éve élt druida nő: a 60 éves Hilda arcvonásait rekonstruálták

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------