Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyugdíjasok, figyelem: megerősítették a jó híreket
Gazdaság

Nyugdíjasok, figyelem: megerősítették a jó híreket

Megerősítette a nyugdíjkorrekcióról, a nyugdíjprémiumról szóló híreket Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Lázár megerősítette: novemberben – a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt – nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, és a gazdaság sikeressége mellett nyugdíjprémiumban is részesülnek. A kettő várható átlagos összege 20–23 ezer forint között lesz, a költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint – tájékoztatott Lázár János.

Emellett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt – közölte.

Akkor mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok év végén?

Az év végi pénzosztás három tételből áll össze:

  • 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány
  • nyugdíjprémium
  • nyugdíjemelés korrigálása.

Az utalványt leszámítva nem mindenki kap azonos összeget. A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal.

Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz 12 ezer forint lesz a prémium.

Végül a nyugdíjemelést korrigálják, ami azért jár, mert az infláció (2,6 százalék) növekedése nagyobb a nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A kettő közötti különbséget, 1 százalékot kifizetnek a nyugdíjasoknak, méghozzá januárig visszamenőlegesen. Egy példa: ha valaki 121 ezer forintos átlagnyugdíjat kap, annak 13 310 forinttal korrigálják a nyugdíjemelését.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja az utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelent.

A nyugdíjprémiumot és a korrekciót novemberben utalják, ezt a héten ígérte meg Balog Zoltán. Az Erzsébet-utalványokat tavaly decemberben vitték ki.

Forrás: MTI, hvg, adozona

Képek: 24 óra!, origo, atv

Hasonló hírek

Hatalmas károkat okoz a hőség

info

A Hússzövetség elnöksége üdvözli a kormány áfacsökkentési szándékát

info

Stratégiai megállapodást kötött a kormány az Alföldi Tej Kft.-vel

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------