Image default
Életmód hírek

Nyugdíjas korban is fontos a szerelmi együttlét!

Pontosabban 65 éves kor felett. Persze jobban járunk, ha fiatalabb korban sem tartóztatjuk meg magunkat túlságosan.

Egy, az Age and Ageing című szaklapban publikált friss skót kutatás szerint azok az idős emberek, akik szexuálisan még mindig aktívak, kiegyensúlyozottabb társasági életet élnek, és a pszichés állapotuk is kedvezőbb, mint a szextől tartózkodó társaiknak.

Erre 133, 65 éven felüli skót nyugdíjas válaszait vizsgálva jöttek rá a Glasgow Caledonian University munkatársai. A kutatókat az foglalkoztatta, hogy ennek a korosztálynak az életében mennyire fontos szerepet tölt be a szex, legyen szó magáról a közösülésről vagy akár csak néhány szenvedélyesebb csókról, illetve mindez hogyan befolyásolja az életminőségüket.

A 133 résztvevőnek nagyjából a fele élt partnerrel. Az általuk kitöltött kérdőívben olyan kérdések szerepeltek, hogy milyen gyakran élték meg az olyan szexuális tevékenységeket, mint az érintést/kézfogást, az ölelést, a csókot, a kölcsönös simogatást, a maszturbációt és a közösülést. Továbbá ezeket osztályozniuk is kellett egy fontossági skálán, az “egyáltalán nem fontos”-tól a “nagyon fontos”-ig. A kérdőív kitöltését követően az érintetteknek megvizsgálták a fizikai és mentális egészségi állapotát. Továbbá a szakemberek arra is kíváncsiak voltak, hogy a résztvevők milyen társasági életet élnek, és milyen környezetben.

A felmérés alapján a válaszadók 75-89 százaléka csókolózik, ölelkezik, fogja egymás kezét és simogatja a partnerét. A férfiak és a nők körében ugyanúgy megegyezik az igény erre. Közös mindemellett még az is, hogy mindkét nemre ugyanolyan hatással mindez, vagyis minél többször élik át ezeket a tevékenységeket, annál kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és egészségesebbek fizikailag és lelkileg is, továbbá a társasági kapcsolataik is kielégítőbbek.

A kutatást vezető Taylor-Jane Flynn pszichológia-professzor végül azt a következtetést vonta le, hogy a legtöbb résztvevő számára a szexualitás továbbra is fontos maradt. Hiányzik nekik a közösülés, de a gyengédség és az intimitás is. Azokat találtak a legboldogabbnak, akik meg tudják élni ezeket az igényeiket.

Forrás: eloben.hu

Képek: iprofesional

Hasonló hírek

Napi egy orgazmussal a rák ellen

info

Diétázol? Íme, egy bevásárlólista, amivel nem lőhetsz mellé

Mazsi

Ajtók mögött – Bántalmazás a kapcsolatokban – 1. rész

info