Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyugaton nő a rasszista bűncselekmények száma, de akkor miért gondolják, hogy toleránsabbak, mint a magyarok?
Tudástár - minden érdekesség

Nyugaton nő a rasszista bűncselekmények száma, de akkor miért gondolják, hogy toleránsabbak, mint a magyarok?

Forrás: hirado

A külföldi sajtóban szinte Magyarország lett az idegengyűlölet szimbóluma, de mintha megfeledkeznének a nyugati eseményekről: Finnországban a klu klux klán tagjai félemlítették meg a migránsokat, Németországban háromszorosára nőtt a menedékkérőket ellátó intézmények elleni támadások száma, Svédországban rasszista maszkos támadó kaszabolt egy iskolában.

A hirado.hu a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóját kérdezte.

„Érdemes először a fogalmakat rendbe tenni, mert így tudjuk meghatározni egy szociológiai felmérés során, hogy pontosan mit is mérünk” – fogalmazott Kováts András, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének kutatója. A pontos fogalmi tisztázás mellett egy egységes módszertannal lehet belevágni az összehasonlító kutatásokba, és megállapításokat tenni, arra vonatkozóan, hogy akkor most a magyarok, az osztrákok, skandinávok, stb. idegenellenesek-e inkább, vagy sem – tette hozzá a szakértő.

Angela Merkel német kancellárt ábrázoló gúnyfigurával tüntetnek a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a PEGIDA német mozgalom támogatói Drezda belvárosában 2015. november 2-án. (MTI/AP/Jens Meyer)

nyugaton nőtt a rasszizmus

Attitűd, beszéd, cselekvés

Az idegenellenességgel foglalkozó nemzetközi felmérések a külföldiekkel kapcsolatos attitűdöket vizsgálják. Az attitűd egy bonyolult szociológiai fogalom, amelyet úgy lehetne lefordítani, hogy egy tanult hajlandóság arra vonatkozóan, hogyan viszonyulunk egyes kulturális vagy szociális jelenségekhez, például pozitív vagy negatív hatásokat tulajdonítunk a bevándorlásnak.

Az attitűdök mellett beszélhetünk társadalmi cselekvésekről, illetve beszédről az egyes jelenségekkel kapcsolatban. Az attitűdöt lefordíthatjuk úgy, hogy valamivel szimpatizálunk-e vagy sem, de egy sor más tényezőnek is közre kell játszania abban, hogy szimpátiák, vagy nem szimpátiánk szerint cselekszünk – fogalmazott Kováts András.

Hasonló hírek

158 család tartja a markában az amerikai politikát?

info

Döbbenetes titkot rejt a 4200 éves egyiptomi sírbolt

Mazsi

Sokkoló haditengerészeti videó szivárgott ki az idegenekről

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------