Arborétum

Nyugat-Magyarországi Egyetem Botani

Az első világháború után a Selmecbányáról menekülő Akadémiát 1918/19- telén Sopron városa fogadta be, ahol a Honvéd Főreáliskola épületét és területét 1922-ben kapta meg.

Azon a területen, ahol ma a régi (alsó) Botanikus Kert van, 1897/98-ban épültek fel a Honvéd Főreáliskola épületei Alpár Ignác tervei alapján. A katonai iskola területét a kor szokásainak megfelelően a kastélyparkokhoz hasonlóan, arborétumszerűen fásították be. (Liszkay József iskolaparancsnok és Lakó István kerttervező kertész vezetésével.) Az idős fák (platánok, vadgesztenyék, hársak, juharok, stb.) ebből a telepítésből származnak. A park változatos, szemléltető táblákkal ellátott növényállománnyal rendelkezett.

A park erdészeti Botanikus Kertté való átalakítása 1926-ban kezdődött meg, a Növénytani Tanszék vezetőjének, Fehér Dániel tervei alapján. Az új telepítéseket növényrendszertani alapon Wettstein bécsi professzor rendszertana szerint végezték, a meglévő arborétum adottságaihoz alkalmazkodva.

A Botanikus Kert célját a következőkben jelölték meg:

– hallgatók oktatását lehetővé tenni és megkönnyíteni;
– élettani és származástani kísérleteket végezni;
– honi és külföldi fafajokat tenyészteni ill. nemesíteni és terjeszteni;
– bemutatni a magyar erdőflórát az erdészeti fő-, és aljnövényzettel együtt, hogy ezáltal a magyar erdők növényzete minél teljesebben szemlélhető legyen;
– szolgáljon esztétikai keretül az intézménynek.

A kert azóta többször bővült (1959-ben és 1964-ben), így a Botanikus Kert jelenlegi területe 17,2 ha, mely három részre osztható a régi (alsó) botanikus kertre, a felső Panoráma úti kertre, és a Kollégiumok udvarán lévő kertre

Forrás: http://www.nyme.hu/index.php?id=4342&L=http%3A%2F%2Fsahel55.com%2Farticles%2Fomaduro%2Fkimumid%2F

Cím: Bajcsy-Zsilinszky u. 4.
Tel: +36 (99) 518-184
E-mail:
Web: www.nyme.hu

Hasonló hírek

Chernel-kert Arborétum

info

Fényi-erdő

info

Pródi gyepek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------