Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyugat-Európában is virágzik a börtönbiznisz
Külföld

Nyugat-Európában is virágzik a börtönbiznisz

Magyarországhoz hasonlóan Nyugat-Európában is gondot okoz, hogy a liberális bíróság által támasztott kritériumoknak nehezen felelnek meg a börtönviszonyok.

Nagy-Britanniában, Franciaországban is voltak már olyan, a közvélemény elé tárt esetek, amelyek megbotránkozást keltettek, mert gyilkosokat, erőszaktevőket kellett kártalanítani. A virágzó börtönbizniszről az is kiderül, hogy a kártérítés jelentős összegét az ügyvédek kérik el.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Január közepén jelentette be a magyar kormány, hogy felfüggeszti az elítélteknek megítélt kártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a jelenlegi szabályozást. A kabinet közlése szerint az elítélt bűnözők tizenkétezer pert indítottak rossznak tartott börtönkörülményeik miatt. Eddig tízmilliárd forintot ítéltek meg nekik a bíróságok. A legtöbb kártérítést egy harminchárom éves férfi kapta, nyolcmillió forinthoz jutott nyolc és fél év börtönbüntetés után. A szakértő szerint ezek a folyamatok komoly társadalmi konfliktusokat okoznak.

A társadalom elfogadhatatlannak tartja az elítéltek követeléseit

Palócz André, a Századvég vezető elemzője az M1 Unió27 című műsorában elmondta, a kártérítési perek társadalmi feszültséget eredményeztek. Hozzátette, teljesen jogosnak tartja a felháborodást a többségi társadalom, a szabályokat, törvényeket betartó állampolgárok, illetve a sértettek részéről. Palócz André elmondta, az elmúlt években joghézag alakult ki, erre a joghézagra világított rá a magyar kormány.

A magyarországihoz hasonló esetek Nyugat-Európában is előfordulnak – mutat rá Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Ráadásul több európai országban a migráció is jelentősen befolyásolja az ügyek alakulását.

Kiemelte, Nyugat-Európában is gondot okoz, hogy a liberális bíróság által támasztott kritériumoknak nehezen felelnek meg a börtönviszonyok. „Nagy-Britanniában, Franciaországban is voltak már olyan, a közvélemény elé tárt esetek, amelyek megbotránkozást keltettek,

gyilkosokat, erőszaktevőket kártalanított az állam

– tette hozzá Kovács István. Európa-szerte gondot okoz, hogy növekednek a bűnözési statisztikák. Ez a növekedés a fokozott migrációnak köszönhető – közölte.

A kártérítés jelentős része az ügyvédek díja 

A hivatalos adatok szerint a hazai esetekben a kártérítések jelentős része nem is az elítélt raboknak jutott, hanem az ügyben eljáró ügyvédeknek.

A kártérítések nagyjából 60 százaléka jutott az ügyvédi irodákhoz.

A Fidesz szerint az egyik legnagyobb haszonélvezője Magyarországon a börtönbiznisznek a baloldalhoz köthető Magyar György volt. Több mint félmilliárd forint folyt át az ügyvédi irodáján. Hasonló szisztéma működik Európában is – mutatott rá Szabó Dávid, XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója.

Elmondta, az Egyesült Királyság belügyminisztériuma is vizsgálatot rendelt el a kártérítési ügyek kapcsán, mivel három év alatt

több tízmilliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést kellett Nagy-Britanniának kifizetni

az elítélteknek, az ügyvédeknek, illetve az őket segítő jogvédő szervezeteknek. Szerinte van olyan megoldás is, amellyel elkerülhető a nagy összegű kártérítések kifizetése, de bebizonyosodott, hogy annak is vannak negatív következményei.

Skócia megoldotta a problémát, de vajon helyesen?

Szabó Dávid elmondta, a skót kormány a könnyebbik végén fogta meg a dolgot. Azért, hogy elkerülje a sok milliárd forintos tételre rúgó kártérítési cunamit, arra utasította az igazságszolgáltatás szerveit, hogy

a lehető legkorábban, és a lehető leggyorsabban engedjék ki a társadalomra kifejezetten veszélyes, erőszakos elítélteket,

hogy ne kelljen fizetni a raboknak. Szabó Dávid úgy véli a skót kormány nem számolt döntése társadalmi következményeivel.

A magyar kormány az Európai Tanács és az Európai Parlament plénuma elé vinné az ügyet, hogy uniós szinten vizsgálják meg, valóban jár-e kártérítés az elítélt bűnözőknek a börtönkörülményeik miatt.

A címlapfotó illusztráció.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Szörnyű rémtett: A testét árulta ez a férfi, hogy terjessze a HIV-vírust

Mazsi

Eldőlt: Joe Biden az Egyesült Államok következő elnöke, megverte Donald Trumpot

Géza

NATO-főtitkár: dokumentumok bizonyítják az orosz katonai jelenlétet Délkelet-Ukrajnában

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!