Image default
Külföld

Nyugat-Európában is lecsapott a vihar – videó

Ausztriában heves zivatarokkal ért véget a nyár második hőhulláma.

A nyugati tartományokban több patak és folyó mentén kritikus a helyzet. Németországban csaknem 100 ember dolgozott azon, hogy ki tudjanak menekíteni két embert egy vízzel elárasztott barlangból

– hangzott el az M1 Híradójában.

Folyókká duzzadtak a patakok Ausztria nyugati részén. A hétvégi heves esőzések földcsuszamlásszerű villámárvizeket okoztak. Russbach, Mittersill és Salzburg városában jelentős rongálást vitt véghez a víz.

Az árhullám különösen keményen érintette Russbach-ot, ahol négyzetméterenként 80-100 liternyi csapadék hullott. Elárasztotta az utcákat, a házakat, és utakat mosott alá. Több helyen beszakadt az aszfalt, ezeken a szakaszokon szünetel a forgalom.

A mezőgazdaságban hárommillió euró kár keletkezett.

A teniszlabda nagyságú jégeső Stájerországban, Karintiában és Burgenlandban 12 ezer hektárnyi területen semmisítette meg a gabona-, a szőlő- és a zöldség ültetvényeket.

Nagy eső volt Svájcban is. Több helyen sárlavina volt, a magas hegyről lezúduló szikla és kőtörmelék majdnem elvitt egy hidat Valais közelében.

Két víztölcsérről is közölt felvételt egy időjárási megfigyelésekkel foglalkozó weboldal. Az egyik a horvátországi Drage-n, a másik Korzikán készült. A vízoszlop főleg viharos, zivataros időben látható, amikor a meleg tengertől felhevült levegő a fölötte lévő, nála hidegebb levegővel találkozik. Ott keverednek egymással, és kialakul egy forgó víztölcsér.

Mentőbúvárok egy vízi barlangban

Közben a németországi Sváb-Alb középhegység Falkenstein-barlangjából hétfőn sikerült kimenteni két férfit. A barlangász oktató és egyik tanulója még a hétvégén esett csapdába, amikor a hegységen keresztülfolyó Elsach vize hirtelen megemelkedett, és nem tudtak kijönni. Négy mentőbúvárnak vasárnap sikerült elérnie a két férfit.

Jó állapotban voltak, takarót és meleg élelmet adtak nekik, de az erős sodrás miatt nem tudták azonnal megkezdeni a kimentésüket.

Felszínre hozásukon összesen csaknem száz ember dolgozott.

A szakemberek azt mondták, hogy a Falkenstein egy aktív vízi barlang, ezért a várható esők miatt nem lett volna szabad a barlangban túrázni.

Erdő- és bozóttüzek is pusztítanak 

Az olaszországi Szardínián pedig bozóttüzek vannak, több helyen is lángol az aljnövényzet. Három családot kilakoltattak, az utak többségét lezártak a forgalom elől.

A horvátországi Sibenikben őrizetbe vettek egy 53 éves nőt, aki a gyanú szerint a hétvégén szándékosan okozott erdőtüzet. Leégett 900 hektár erdő és több faluból ki kellett telepíteni a lakosságot. Kiderült, hogy egy megrögzött gyújtogatóról van szó, akit két évvel ezelőtt is őrizetbe vettek a hatóságok, akkor hét esetben okozott tüzet szintén Sibenik körzetében.

Szibériában egyszerre küzdenek az erdőtüzekkel és az árvízzel.

A krasznojarszki területen három hete égnek az erdők. A lángok 500 helyen, csaknem 3 millió hektáron harapóztak el. A helyiek nyomására hétfőn rendkívüli állapotot vezettek be, akkora ugyanis a füst, hogy a tűzfészkektől 700 kilométerre sem látni a napot.

Irkutszk megyében ugyanakkor árvíz is pusztít, amit az olvadással tetézett heves esőzés okozott. Legutóbb júniusban volt a térségben árvíz, akkor több tucatnyian meghaltak.

m1

Hasonló hírek

A németek megszavazták a menekültügyi reformcsomagot

info

Új 9/11-gyel fenyeget az Iszlám Állam

info

Ferenc pápa pénzadományt küldött a római hajléktalanoknak

info