Image default
Külföld

Nyolc éve történt a norvégiai vérengzés – videó

Oslóban és Utøyán is megemlékezéseket tartottak a nyolc éve történt a norvégiai terrortámadás-sorozat 77 áldozatának emlékére.

Az oslói kormányzati negyedben elkövetett robbantás helyszínén is emlékművet emeltek. A megemlékezésen az akkori norvég miniszterelnök, Jens Stoltenberg és a Norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének akkori vezetője, Eskil Pedersen fogadta az emlékezőket.

2011-ben egy szélsőjobboldali nacionalista, Anders Behring Breivik robbantott házi készítésű, gépkocsiba rejtett pokolgépet a miniszterelnök irodája közelében. Nyolc ember vesztette életét és 209 ember sérült meg.

Két órával később A Norvég Munkáspárt ifjúsági táborában, Utøya szigetén rendőrnek öltözve lőtt a résztvevőkre. A támadásban 69 ember halt meg és 110-en sérültek meg.

Breiviket 21 év börtönre ítélték, mely 5-5 évvel hosszabbítható.

A szigetre a rendőrség csak 50 perccel később jutott el. Egy német turista, Marcel Gleffe felismerte a lövéseket és 20 embert mentett meg hajójával, egy helyi leszbikus pár, Hege Dalen és Toril Hansen negyvenet, Kasper Ilaug pedig több tucat gyereket mentett ki a szigetről.

euronews

Hasonló hírek

Kazahsztánban és Kínában tárgyal húsvét után Orbán Viktor

Géza

Kutyája mentette meg a migráns erőszaktól a dán nőt

Mazsi

Háborús bűncselekmény: A levegőben lőtték le a katapultált orosz pilótát (+18 Videók)

info