Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyáron újraindulhat, tíz hónap múlva magára találhat a turizmus Magyarországon – videó
Itthon

Nyáron újraindulhat, tíz hónap múlva magára találhat a turizmus Magyarországon – videó

A magyar kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ami meghaladja a kétmilliárd eurót

– jelentette ki Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója hétfőn, a Facebookra feltöltött évindító videójában.

A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, de nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint. A legjobb forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, hogy az ágazat elérje a járvány előtti szintet. A jelenlegi helyzetben alapvető célnak nevezte Guller Zoltán, hogy az újrainduláskor felkészülten lehessen várni a turistákat, minél többen folytathassák a tevékenységüket, és a jövőben versenyképes szereplői lehessenek az újrainduló turizmusnak.

A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. Százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020. márciusában hatvan nap alatt „teljesen a padlóra került”

– mondta.

Guller Zoltán kiemelte, hogy

a kormány a helyzet súlyosságát azonnal felismerte, és az elsők között jelentette be a turizmust-vendéglátást segítő akciótervet, ami európai szinten is példaértékű volt.

A gazdaságvédelmi intézkedések között szerepelt a hitelmoratórium, a járulékkedvezmények, hitelprogramok, a bértámogatás vagy a Szép-kártya kedvezményes adózása és megemelt keretösszege, továbbá a turisztikai fejlesztéseket támogató pályázatok. Az intézkedések elsődleges célja volt, és most is az közlése szerint, hogy a munkahelyeket megmentsék, és a vállalkozásokat életben tartsák – mondta.

A tavaszi óvatos újranyitást követően soha nem látott eredményt ért el a belföldi turizmus, „a belföld lett az új külföld”, július és augusztus hónap felülmúlta a 2019-es számokat.

A koronavírus-járvány amellett, hogy nehéz helyzetbe hozta a hazai turizmust, egyúttal új lehetőséget is teremtett, hiszen a magyar emberek most előszeretettel keresik a hazai szálláshelyeket és turisztikai szolgáltatókat

– válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség korábban a hirado.hu megkeresésére.

– Részben a kampányoknak is köszönhető, hogy 2020 nyarán kiemelkedő eredményt ért el a hazai turisztikai ágazat. A belföldi promóciók meghozták eredményüket, a magyarok itthon maradtak és hazai szálláshelyeket kerestek fel.

Mintegy 100 olyan település volt az országban, ahol július-augusztusban nagyobb volt a belföldi vendégforgalom a szálláshelyeken, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A legnagyobb forgalmúak Balatonfüred, Siófok, Révfülöp, Fonyód, Tihany, Badacsonytomaj, a Balatonon kívül pedig Sárvár, Nyíregyháza, Harkány, Gárdony, Tiszafüred, Noszvaj, Demjén, Kehidakustány, Tokaj és Villány voltak. – közölte az MTÜ.

A járvány második hullámában a kormány ismét azonnali lépéseket tett a szektor megsegítésére.

A támogatás egyetlen feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és a dolgozók megkapják a fizetésüket erre az időszakra – sorolta. Hozzátette: az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásoktól átvállalták a bérköltségek felét, és járulékot sem kell fizetniük.

Ezt a segítséget a vendéglátóhelyek, szálláshelyek, rendezvényszervezők mellett már a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapták, és egészen addig megkapják, amíg újra nem nyitnak.

Kiemelte, hogy január elsejétől

a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni.

Guller Zoltán elmondta, hogy tavaly több tízezer sikeres pályázat több százmilliárd forinttal segítette a vállalkozások és a családok tízezreit, országszerte folytatódtak és most is zajlanak a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, a turisztikai infrastruktúra fejlesztései.

A kormány turizmust érintő támogatása eléri a 800 milliárd forintot, ami meghaladja a 2 milliárd eurót. Ez európai összehasonlításban is kiemelkedőnek számít – mondta.

Az MTÜ legutóbbi, decemberben indult kampányával pedig arra hívja a figyelmet, hogy ismerjük meg jobban a hazai borokat a bor.hu weboldal segítségével, és válasszunk kiváló magyar bort bármely ünnepi menüsorhoz, vagy akár ajándéknak – írta az ügynökség a hirado.hu-nak.

További érdekesség, hogy a csodasmagyarorszag.hu oldalon pedig virtuális országjárás kertében járhatják be az országot az érdeklődők.

Az MTÜ mindent megtesz, hogy addig is, amíg újraindulhat a turizmus, fenntartsa az érdeklődést hazánk turisztikai kínálata iránt – hangsúlyozta az ügynökség.

A címlapfotó illusztráció.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Utazás: a jó élmények az apró betűs részekben rejlenek (Olvasd el és hallgasd meg!)

Géza

Rendkívül erős évet zárt a turizmus

Géza

Főként a SZÉP-kártyásoknak köszönhetően nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!