Hirmagazin.eu
Főoldal » Nyakunkon a kamatfizetés, mit tehetünk vele?
Gazdaság

Nyakunkon a kamatfizetés, mit tehetünk vele?

„Hónapokkal ezelőtt vásároltam a 2023/I jelzetű prémium állampapírból 1 millió forint értékben. Napokon belül jön a kamatfizetés.

Én úgy emlékeszem, hogy az ügyintéző arról tájékoztatott, a megtakarításomat újra be tudom fektetni. A kérdésem, hogy a kamattal növelt teljes összegért vásárolhatok új állampapírt? A 2023/I jelzetű már nem érhető el, akkor mit vásárolhatok helyette?” Egy érdeklődő küldte el a kérdéseit, amit most meg is válaszol egy szakértőnk.

Nagyon jó választásnak tartjuk mi is a prémium állampapírt, hiszen kamatban most valóban ez tudja a legtöbbet, ha a babakötvényt nem számítjuk. A válaszainkhoz viszont egy kis bevezető is kell, mert akkor lesz igazán világos, mi is a valóságban a helyzet.

Legelőször tegyük tisztába, hogy miként is jutunk pénzhez a prémium állampapírból. A 2023/I papírt 2017. október 3-n indult és hivatalosan 2023. március 22-én jár le. A kamatot minden évben (2018-2023 között) március 22-én fizeti ki, vagyis összesen 6 kamatfizetési nap lesz. Ebből 5 esetében a kamatot kapjuk meg, az utolsónál viszont a kamatot és a bevásárláskor befektetett tőkét is.

Magyarul, 2023 előtt a kamatfizetésekkor csak a kamat mértéke fog a számlánkon megjelenni, mint szabad pénzeszköz és azzal kezdhetünk majd valamit (logikusan újrabefektetjük). A tőkéhez csak akkor tudnánk hozzájutni, ha eladnánk időközben az állampapírunkat, amit nem igazán tartanánk jó ötletnek.

Ilyen formában a teljes, kamatokkal növelt megtakarítást nem tudjuk a kamatfizetésekkor újrabefektetni. Akkor tudnánk ezt megtenni, ha például egy egyéves kötvényünk lenne, ami egy év után a tőkét is kifizeti számunkra. De a 2023/I esetében és a többi prémiumnál sincs így.

Úgyis fogalmazhatunk, hogy az eredeti befektetésünk a kamatfizetés után marad egy jól kamatozó eszközben és csak arról kell nekünk dönteni, hogy a megkapott kamatokkal mit teszünk. Ez még jobb is tud lenni, mert ha egy jó befektetést választottunk, akkor miért is akarnánk, hogy más helyet keressünk a tőkének?

Prémium Állampapír pl. a Kamatozó Kincstárjegy, melyből folyamatosan lehet kapni.
Kép: privatbankar.hu

A rendszer annyira rugalmas, hogy az időközben kapott kamatokkal bármit tehetünk, az újrabefektetéssel pedig kiélvezhetjük a kamatos kamat hatását. Az a számlánkon már az adófizetés levonása után jelenik meg, hacsak nem vásárolta a kötvényt a kérdező egy tartós befektetési számlára.

Az első kamatfizetéskor a kibocsátási tájékoztató szerint időarányosan 1,77%-os kamatot fizet az állam. Ez bruttó érték, ha ebből levonjuk a 15%-os kamatadót, akkor marad 1,5%. Ergo, ha 1 millió forintnyi névértéke lenne a kérdezőnek (nem lesz, mert valószínűleg kibocsátás után vette), akkor adózás után a számláján körülbelül 15 000 forintnak megfelelő összeg jelenne meg.

Erről tud csak dönteni az érdeklődő. Jelenleg van egy szintén 2023-ban lejáró prémium állampapír, ami a 2023/J jelzetet kapta. Annyi a változás a korábbiakhoz képest, hogy ugyanaz a kamatbázis (infláció), viszont az e felett fizetett kamatfelár 1,5% helyett 1,4%. Az első kamatfizetésig (2018. szeptemberéig) ellenben a visszaeső kamatfelárból nem látunk semmit, mert ott ugyanúgy megkapjuk a 3,8%-os kamat időarányos részét.

A kérdező és bármelyik állampapír vásároló szempontjából az a kockázat fent áll, hogy milyen kondíciókkal tudja a kamatokat ismét befektetni. A prémium nagy előnye, hogy változó a kamatozása, és most az a várakozás, hogy fokozatosan emelkedik a kifizetett kamat százalékos mértéke.

Vegyük észre, hogy nem lennénk bentebb, ha a teljes összeget befektethetnénk, hiszen a fix kamatú állampapírok sokkal kevesebbet fizetnek. Nézzük csak meg, hogy az egyéves állampapír 2%-ot fizet ki, míg a kérdező által vásárolt állampapír ennek közel a kétszeresét. Ráadásként meg azzal sem kell törődnünk, hogy mi lesz, ha emelkednek időközben a kamatok, mert a prémium változó kamatozása erre is megoldást ad.

Forrás: bankmonitor.hu

 

Hasonló hírek

Figyelmeztet a NAV: ha erre nem figyel, táppénze, nyugdíja bánja

info

Egyre több a “pénzmosó” számla

info

Közel 700 milliós csalással vádolnak egy közjegyzőt

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------