Hirmagazin.eu
Főoldal » NSIDER Koronavírus: gyerekeknél másképp jelentkezik a betegség, mint a felnőtteknél
Egészség - betegség

NSIDER Koronavírus: gyerekeknél másképp jelentkezik a betegség, mint a felnőtteknél

Lehetséges, hogy mindeddig a szülők teljesen téves tünetekből próbáltak arra következtetni, hogy a gyermekük koronavírusos?

A belfasti egyetem kutatói szerint igen, ugyanis a gyermekeknél másként jelentkezik a vírusfertőzés, mint a felnőtteknél. Egy magyar családorvos a Ripostnak azt mondta, saját tapasztalatai megegyeznek az egyetemi kutatókéval.

Queen’s University Belfast egyetem friss tanulmányában azt írják, hogy 992 gyermeken végeztek el vizsgálatokat, az eredmény pedig a professzorokat is megdöbbentette.

A gyerekek 97 százaléka a hasát fájlalta

A koronavírussal fertőzött gyerekek 97 százalékánál ugyanis másként jelentkezett a vírusfertőzés, mint a felnőtteknél, általában gasztroenterológiai tüneteket figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezett a fiatal covidos betegeknél. Ezzel szemben azok a tünetek, amiket eddig egyértelműnek tartottak: a köhögés, a láz és az ízlelés elvesztése csupán a gyermekek 76 százalékánál jelentkezett. A tanulmány közlését a nemzetközi szakma egyöntetűen üdvözölte, mivel több ország gyermekorvosai is arra panaszkodtak az elmúlt hónapokban, hogy túl kevés figyelmet fordítanak a fiatalabb koronavírusos páciensekre.

Később is jelentkezhet szövődmény

Dr. Uwe Büsching, a német gyermekorvosok szakmai szövetségének elnökségi tagja úgy fogalmazott:

Hónapok óta nehezményezzük, hogy túl kevés információval rendelkezünk a koronavírusos gyermekek tüneteiről, esetleges szövődményeiről és arról, hogy miként zajlik le az ő esetükben a betegség.

A belfasti egyetem friss tanulmánya új megközelítésbe helyezheti az eddigi tudásunkat covidos gyermekekről.
Fotó: Getty Images

Az egyetlen, ami biztosan kijelenthető, hogy a 18 év alatti fertőzöttek nagy többségének esetében a vírusfertőzés enyhe lefolyású. A houstoni Texas Gyermekkórház orvosai azonban figyelmeztetést adtak ki, hogy egyes esetekben hosszú távú következményei is lehetnek a COVID-19-nek. A későbbi súlyos gyulladási reakciók főként azoknál a gyermekeknél alakulhat ki, akinél észrevétlenül, felismerés nélkül zajlott le a fertőzés.

Dr. Bense Tamás családorvosnak kísértetiesen hasonló tapasztalatai vannak a gyerekek gyógyítása kapcsán.

Általában egy hétig betegek a magyar orvos szerint

 

A belfasti egyetem kutatásaival egyezően azt tudom mondani, hogy a gyerekek többségénél általában lazább széklettel, hasfájással, elesettséggel zajlik le a koronavírus-fertőzés

– mondta a ripost kérdésére a szakember.

 

Dr. Bense Tamás
Fotó: Ripost

Érdekes módon lázat sem mindig tapasztalunk, ha van is, általában nem magasabb 38 fok körülinél. Nem nagyon van különbség a tünetek között a kicsik kora alapján sem. Egy 3 éves és egy 10 éves gyerek is könnyen átvészeli a betegséget, általában egy hét alatt. Ugyanakkor a fáradékonyság, az elesettség ezután még 2-3 hétig is kitart

– mondta dr. Bense Tamás.

A családorvos szerint egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett, nagyon enyhe tüneteket produkáló gyerekek közül néhánynál miért jelentkeznek később komoly szövődmények.

A késői szövődmények között máj-, tüdő- és szívproblémák is megjelenhetnek, ezek okát még kutatják

– tette hozzá a családorvos.

ripost, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Természetes nyugtató: a tej

Géza

30 évesen nem kívánod a szexet! Mi lehet a baj?

Edit

Hét félautomata defibrillátort vásárolt az önkormányzat Szombathelyen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------